Produkcja zwierzęca

Produkcja mięsa drobiu w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2012, nr 2508, s. 13)

Roczna produkcja mięsa drobiu w krajach Unii Europejskiej wynosi obecnie około 12,5 mln ton, co stanowi 12-12,5% produkcji światowej. Spożycie mięsa drobiu we Wspólnocie osiągnęło około 23 kg rocznie na osobę, czyli jest dwa razy większe niż średnio na świecie. Z tą olbrzymią produkcją związane są rosnące problemy dotyczące intensywnej produkcji, dobrostanu ptaków i stale zwiększającej się odporności mikroorganizmów na antybiotyki. Eksperci oceniają, że obecnie 75% chorób ludzi związanych jest z kontaktem ze zwierzętami lub produktami zwierzęcymi.

W.M.

Produkcja drobiu w Brazylii

(Agra Europe 2012, nr 2508, s. 14)

Brazylia jest obecnie trzecim na świecie producentem mięsa drobiu. Produkcja ta w 2011 r. osiągnęła 13 mln ton, z czego 9 mln ton trafiło na rynek krajowy, a 4 mln ton eksportowano do 150 krajów.

W.M.

Produkcja wieprzowiny w Rosji

(Agra Europe 2012, nr 2502, s. 18)

Przystąpienie Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO) spowodowało, że cła na importowane świnie spadły z 40 do 5%. Spowodowało to powszechne obawy o zdolność konkurowania krajowej wieprzowiny z importowaną. Oceniano, że udział importowanej wieprzowiny na rynku wzrośnie z 20% obecnie do 45% w 2020 r. Utrzymanie jednak dotychczas obowiązujących projektów wspierania produkcji krajowej powoduje, że w ciągu najbliższych lat produkcja mięsa będzie rosła. W 2012 r. produkcja wieprzowiny zwiększy się o 8,2% i osiągnie 2,6 mln ton. W 2013 r. wzrost ten wyniesie 7,8% (w 2011 r. – 3,6%). Jednakże w sumie do 2020 r. przystąpienie Rosji do WTO przyniesie producentom i przetwórcom straty około 20 mld rubli (455 mln euro).

W.M.

 

Wzrost produkcji zwierzęcej w Estonii

(Agra Europe 2012, nr 2502, s. 18)

Produkcja żywca wieprzowego w Estonii w 2011 r. była o 10% większa niż rok wcześniej i osiągnęła 70253 tony. Produkcja mięsa drobiu wzrosła w tym czasie o 12% i wyniosła 24677 ton. Produkcja wołowiny zmniejszyła się o 19% i spadła do 19859 ton. Jednocześnie produkcja mleka zwiększyła się o 3%. Pogłowie bydła 31 grudnia 2011 r. w Estonii liczyło 239400 sztuk, w tym 95500 krów. W porównaniu ze stanem sprzed roku liczebność bydła wzrosła o 1%, a krów – spadła o 1%. W ciągu ostatnich 10 lat wydajność mleczna krów w tym kraju ciągle rosła. W 2011 r. osiągnęła ona 7136 kg od jednej krowy, czyli była o 115 kg większa niż w 2010 r. Pogłowie świń pod koniec ubiegłego roku było o 3% mniejsze niż rok wcześniej, a owiec i kóz – o 11% większe.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter