List otwarty - ratujmy polski chmiel

Wilków, 9 lipca 2012 r.

 

Polski Związek Producentów Chmielu

Wilków 11

24-313 Wilkó, gm. Wilków

Tel. kom. 664 958 809, 504 130 185

 

 

LIST OTWARTY

RATUJMY POLSKI CHMIEL

 

Czy polski chmiel podzieli losy polskiego cukru?

Szanowni Państwo,

Mistrzostwa piłkarskie Euro 2012 już za nami. Poza wielkim świętem fanów piłki nożnej, to również czas wielkich zysków dla wielu branż, a wśród nich dla rynku piwnego. Niestety, nie wszyscy mają powody do radości. Polscy plantatorzy i producenci chmielu, choć tak mocno związani z produkcją piwa, nie skorzystali z tej jakże wyjątkowej okazji na poprawienie swojej sytuacji, która jest dramatyczna. Powód? Dzisiaj największe polskie browary kupują tańszy, ale zdecydowanie gorszej jakości chmiel m.in. niemieckich upraw. A poprzez tak nieodpowiedzialną postawę doprowadzają do niszczenia polskiej tradycji uprawy chmielu w Polsce.

 

 

Produkcja większości znanych polskich marek już od kilku lat bazuje na zagranicznym chmielu. Taka polityka zagranicznych koncernów browarniczych powoduje dramatyczny spadek liczby plantatorów w Polsce. W ciągu ostatnich kilkunastu lat zmniejszyła się o połowę i obecnie wynosi niewiele ponad 650 gospodarstw. Produkcja chmielu w Polsce systematycznie spada. Spadają też ceny polskiego chmielu. Ceny płacone polskim plantatorom były o prawie 40% (!) niższe niż średnia w całej Unii Europejskiej.

Chmiel uprawiany jest na obszarze 2 166 ha naszego kraju. Produkcją tą zajmuje się około 650 gospodarstw, a w samej gminie Wilków w województwie lubelskim, uprawia ponad 40 proc. gospodarstwcałej krajowej produkcji chmielu. Niestety, ostatnie lata pokazują dramatyczną tendencję spadkową, ponieważ największe polskie browary coraz częściej kupują tańszy ale gorszej jakości chmiel z niemieckich upraw. W 2011r. zaimportowano do Polski (w większości z Niemiec) 10,5 tysiąca ton chmielu w postaci produktów. Nie bez wpływu pozostaje to na jakość piwa, a co za tym idzie na wybór konsumentów. Pokazuje to rosnący trend wśród kupujących piwo niewielkich, lokalnych browarów, gdzie czynnikiem dominującym jest smak i najwyższa jakość tych piw, produkowanych w 100 proc. na bazie polskiego chmielu. Bo w wielu wypadkach liczy się jakość, a nie cena.

Nasz wspólny apel i prośba w imieniu wszystkich plantatorów podyktowane są tym, że w ostatnich latach mamy do czynienia z bezprecedensowym niszczeniem polskiej produkcji chmielu przez zagraniczne koncerny, które faworyzują i zdecydowanie częściej wybierają swoich rodzimych producentów i dostawców. Pomimo opracowanych w Polsce najnowszych technologii przetwórstwa szyszek chmielowych – unikalnych na skalę światową, kolejne zakłady produkujące granulat chmielowy stają na krawędzi bankructwa. Agresywna polityka światowych koncernów przyczynia się do niszczenia naszego wieloletniego dorobku, a co za tym idzie, wielu miejsc pracy. Nie bez znaczenia jest również brak efektów konkretnej pomocy ze strony resortu rolnictwa czy przedstawicieli komisji sejmowych odpowiedzialnych za ten obszar.

Pielęgnowana przez wieki tradycja uprawy chmielu w Polsce, przez tak nieodpowiedzialną i nieuczciwą postawę koncernów piwnych, szukających zysków za wszelką cenę, może niebawem stać się jedynie kolejnym ginącym symbolem naszej gospodarki. Już dzisiaj dochodzi do sytuacji, kiedy to tradycyjne polskie marki piw produkowane są z surowca wątpliwej jakości, pochodzącego z Niemiec, a co za tym idzie, oszukiwania klientów co do pochodzenia chmielu w sprzedawanym piwie. A pochodzenie chmielu ma ogromne znaczenie dla walorów smakowych oraz jakości kupowanego przez Polaków piwa. Organizacja mistrzostw Euro 2012 r. w Polsce mogła być dodatkową szansą na skokowy wzrost sprzedaży piwa. Niestety, w tych okolicznościach polscy rolnicy, producenci chmielu, nie mogli skorzystać.

Dlatego też zwracamy się do Państwa o pomoc w obronie polskich upraw chmielu. Nie możemy pozwolić, aby rynek chmielu - symbol jakości i wartości - został zniszczony przez pazerność koncernów, myślących jedynie o optymalizacji kosztów i wysokich zyskach, bez poszanowania naszej wieloletniej polskiej tradycji i kultury.

Jan Madej

Prezes Polskiego

Związku Producentów Chmiel

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter