Przemysł spożywczy

 

Drogie surowce hamują rozwój branży rybnej / Krzysztof Hryszko

(Przemysł Spożywczy 2012 nr 7, s. 8-13)

 

Przetwórstwem ryb w Polsce zajmuje się obecnie około 300 firm, z czego 246 ma uprawnienia do handlu produktami na rynku unijnym. Wytwarzają one 6,6 mld zł przychodów, co stanowi nieco ponad 4 proc. wartości przychodów osiąganych ze sprzedaży przez cały sektor rolno-spożywczy, i zatrudniają 19,6 tys. osób. Mimo stosunkowo niewielkiego znaczenia branża ta jest przykładem jak rozwijać biznes oparty na niszowych produktach i ich sprzedaży na rynkach zagranicznych, przy ograniczonych możliwościach zbytu w kraju. Polskie przetwórnie rybne stały się w krótkim czasie jednymi z największych producentów i eksporterów w Unii Europejskiej przetworów ze śledzi oraz ryb wędzonych. Dużą przeszkodą w dalszym rozwoju okazały się jednak drogie surowce bezpośrednie (ryby, oleje, warzywa) i pośrednie (energia, paliwa, gaz), wpłynęły na pogorszenie sytuacji krajowego przetwórstwa.

 

W 2012 r. może wystąpić dalsze pogorszenie sytuacji na rynku ryb. Na wysokim poziomie będą utrzymywać się ceny ryb na świecie, co będzie niekorzystnie wpływać zarówno na popyt wewnętrzny jak i sytuację przetwórców. W I kwartale 2012 r. produkcja zakładów przetwórczych zwiększyła się o 1,9 proc., ale nadal miały na to wpływ głównie produkty przeznaczone na eksport. Zmniejszy się przypuszczalnie wielkość połowów zarówno na Bałtyku, jak i na akwenach dalekomorskich, przy nieznacznej poprawie sytuacji produkcyjno-połowowej rybołówstwa śródlądowego. Ograniczenia połowów wpłyną na spadek eksportu burtowego, ale w znacznej części zostanie on zrekompensowany zwiększonym wywozem produktów przetworzonych. Jednocześnie należy oczekiwać dalszego spadku importu, w wyniku czego podaż ryb na rynek krajowy może być o 5-7 proc. niższa.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Rynek mrożonych owoców i warzyw w Polsce / Bożena Nosecka

(Przemysł Spożywczy 2012 nr 7, s. 2-7)

 

W ostatnich latach produkcja mrożonych warzyw w Polsce wyraźnie się stabilizuje. Istotny wzrost produkcji ma miejsce w latach stosunkowo wysokich zbiorów krajowych. Coraz większa konkurencja na rynku produktów świeżych i mniejszy popyt na rynkach zbytu decydują o tendencji spadkowej produkcji większości gatunków owoców mrożonych. Konsekwencją stabilizacji produkcji krajowej i konkurencji tańszych dostaw z krajów pozaeuropejskich jest zahamowanie - dynamicznego w pierwszych latach po akcesji do UE – wzrostu wielkości eksportu mrożonek owocowych i warzywnych. Wzrost cen eksportowych powoduje jednak zwiększanie wartości eksportu tych produktów i dodatniego salda w obrotach handlu zagranicznego. Średnio w latach 2008/2009 saldo handlu zagranicznego warzywami i owocami mrożonymi było o 20 proc. wyższe niż w czterech poprzednich sezonach. Systematycznie rosną również ceny detaliczne tych mrożonek na krajowym rynku.

W sezonie 2012/2013, z powodu spodziewanego obniżenia zbiorów większości owoców miękkich, produkcja mrożonych owoców będzie mniejsza niż w poprzednim sezonie. Nie zwiększy się produkcja mrożonych warzyw. Wyższe będą ceny w eksporcie większości gatunków mrożonych owoców i warzyw. Niższe mogą być tylko ceny mrożonych porzeczek czarnych, bowiem rekordowe ceny eksportowe w sezonie 2011/2012 były zdecydowanie za wysokie w stosunku do popytu w krajach importerach.

Duża podaż na rynku światowym spowoduje też niewielkie zmiany cen eksportowych mrożonych malin. Spośród mrożonych warzyw największy może być wzrost cen eksportowych cebuli. Utrzyma się tendencja wzrostowa cen detalicznych mrożonych owoców i warzyw na rynku krajowym, co utrwali obserwowaną w ostatnich latach tendencję do stabilizacji ich spożycia.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Co Europejczycy sądzą o żywności

(Przemysł Spożywczy 2012 nr 7, s. 7)

 

Zgodnie z opublikowanym 7 lipca 2012 r. badaniem Eurobarometru dotyczącym bezpieczeństwa żywności, jakości żywności oraz obszarów wiejskich – ponad 90 proc. obywateli Unii Europejskiej uważa, że jakość i cena stanowią ważne czynniki podczas zakupu żywności, istotniejsze niż pochodzenie (71 proc.) oraz marka (47 proc.). Znaki jakości mają znaczenie dla 2/3 badanych, przy czym pod względem rozpoznawania różnych unijnych oznaczeń jakości odnotowano poprawę w stosunku do lat poprzednich. Badanie wskazało, że unijne logo żywności ekologicznej rozpoznaje już 24 proc. ankietowanych. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo żywności to ¾ obywateli UE wyraża zaniepokojenie w kwestii zapewnienia żywności wszystkim mieszkańcom globu.

Większość obywateli UE uważa, że rolnictwo przyczynia się do zachowania obszarów wiejskich. Panuje powszechna opinia, że rolnictwo odgrywa pozytywną rolę.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Drogie surowce hamują rozwój branży rybnej / Krzysztof Hryszko

(Przemysł Spożywczy 2012 nr 7, s. 8-13)

 

Przetwórstwem ryb w Polsce zajmuje się obecnie około 300 firm, z czego 246 ma uprawnienia do handlu produktami na rynku unijnym. Wytwarzają one 6,6 mld zł przychodów, co stanowi nieco ponad 4 proc. wartości przychodów osiąganych ze sprzedaży przez cały sektor rolno-spożywczy, i zatrudniają 19,6 tys. osób. Mimo stosunkowo niewielkiego znaczenia branża ta jest przykładem jak rozwijać biznes oparty na niszowych produktach i ich sprzedaży na rynkach zagranicznych, przy ograniczonych możliwościach zbytu w kraju. Polskie przetwórnie rybne stały się w krótkim czasie jednymi z największych producentów i eksporterów w Unii Europejskiej przetworów ze śledzi oraz ryb wędzonych. Dużą przeszkodą w dalszym rozwoju okazały się jednak drogie surowce bezpośrednie (ryby, oleje, warzywa) i pośrednie (energia, paliwa, gaz), wpłynęły na pogorszenie sytuacji krajowego przetwórstwa.

W 2012 r. może wystąpić dalsze pogorszenie sytuacji na rynku ryb. Na wysokim poziomie będą utrzymywać się ceny ryb na świecie, co będzie niekorzystnie wpływać zarówno na popyt wewnętrzny jak i sytuację przetwórców. W I kwartale 2012 r. produkcja zakładów przetwórczych zwiększyła się o 1,9 proc., ale nadal miały na to wpływ głównie produkty przeznaczone na eksport. Zmniejszy się przypuszczalnie wielkość połowów zarówno na Bałtyku, jak i na akwenach dalekomorskich, przy nieznacznej poprawie sytuacji produkcyjno-połowowej rybołówstwa śródlądowego. Ograniczenia połowów wpłyną na spadek eksportu burtowego, ale w znacznej części zostanie on zrekompensowany zwiększonym wywozem produktów przetworzonych. Jednocześnie należy oczekiwać dalszego spadku importu, w wyniku czego podaż ryb na rynek krajowy może być o 5-7 proc. niższa.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Rynek mrożonych owoców i warzyw w Polsce / Bożena Nosecka

(Przemysł Spożywczy 2012 nr 7, s. 2-7)

 

W ostatnich latach produkcja mrożonych warzyw w Polsce wyraźnie się stabilizuje. Istotny wzrost produkcji ma miejsce w latach stosunkowo wysokich zbiorów krajowych. Coraz większa konkurencja na rynku produktów świeżych i mniejszy popyt na rynkach zbytu decydują o tendencji spadkowej produkcji większości gatunków owoców mrożonych. Konsekwencją stabilizacji produkcji krajowej i konkurencji tańszych dostaw z krajów pozaeuropejskich jest zahamowanie - dynamicznego w pierwszych latach po akcesji do UE – wzrostu wielkości eksportu mrożonek owocowych i warzywnych. Wzrost cen eksportowych powoduje jednak zwiększanie wartości eksportu tych produktów i dodatniego salda w obrotach handlu zagranicznego. Średnio w latach 2008/2009 saldo handlu zagranicznego warzywami i owocami mrożonymi było o 20 proc. wyższe niż w czterech poprzednich sezonach. Systematycznie rosną również ceny detaliczne tych mrożonek na krajowym rynku.

W sezonie 2012/2013, z powodu spodziewanego obniżenia zbiorów większości owoców miękkich, produkcja mrożonych owoców będzie mniejsza niż w poprzednim sezonie. Nie zwiększy się produkcja mrożonych warzyw. Wyższe będą ceny w eksporcie większości gatunków mrożonych owoców i warzyw. Niższe mogą być tylko ceny mrożonych porzeczek czarnych, bowiem rekordowe ceny eksportowe w sezonie 2011/2012 były zdecydowanie za wysokie w stosunku do popytu w krajach importerach.

Duża podaż na rynku światowym spowoduje też niewielkie zmiany cen eksportowych mrożonych malin. Spośród mrożonych warzyw największy może być wzrost cen eksportowych cebuli. Utrzyma się tendencja wzrostowa cen detalicznych mrożonych owoców i warzyw na rynku krajowym, co utrwali obserwowaną w ostatnich latach tendencję do stabilizacji ich spożycia.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

 

Co Europejczycy sądzą o żywności

(Przemysł Spożywczy 2012 nr 7, s. 7)

 

Zgodnie z opublikowanym 7 lipca 2012 r. badaniem Eurobarometru dotyczącym bezpieczeństwa żywności, jakości żywności oraz obszarów wiejskich – ponad 90 proc. obywateli Unii Europejskiej uważa, że jakość i cena stanowią ważne czynniki podczas zakupu żywności, istotniejsze niż pochodzenie (71 proc.) oraz marka (47 proc.). Znaki jakości mają znaczenie dla 2/3 badanych, przy czym pod względem rozpoznawania różnych unijnych oznaczeń jakości odnotowano poprawę w stosunku do lat poprzednich. Badanie wskazało, że unijne logo żywności ekologicznej rozpoznaje już 24 proc. ankietowanych. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo żywności to ¾ obywateli UE wyraża zaniepokojenie w kwestii zapewnienia żywności wszystkim mieszkańcom globu.

Większość obywateli UE uważa, że rolnictwo przyczynia się do zachowania obszarów wiejskich. Panuje powszechna opinia, że rolnictwo odgrywa pozytywną rolę.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter