Rynki rolne

Ursus umacnia pozycję na rynku

(Agrotechnika, 2015 nr 8, s. 6)

Według danych opublikowanych przez Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego, w pierwszym półroczu 2015 r. o ponad 36 proc. zwiększyła się w Polsce liczba rejestracji ciągników URSUS. Zwiększenie sprzedaży ciągników na rodzimym rynku to jeden z kluczowych filarów strategii rozwoju URSUSA S.A. Realizując tę strategię, spółka konsekwentnie rozwija ofertę produktową ciągników skierowaną do odbiorców w Polsce.

Zdaniem zarządu spółki, istnieje szansa na odbudowę marki w kraju. Legenda URSUSA jest wciąż żywa wśród rolników. Dziś z 1,5 mln użytkowanych u nas ciągników prawie połowa tj. 700 tys. to traktory właśnie tej marki.

Od stycznia 2013 r. do marca 2015 r. URSUS S.A. wprowadziła do oferty 10 produktów, w tym 8 nowych modeli ciągników o mocy od 37 do 132 kW (50-180 kM), najpopularniejszych traktorów dla małych i średnich gospodarstw oraz na potrzeby branży leśnej, budowlanej i komunalnej. W 2015 r. spółka planuje wprowadzenie na rynek kolejnego modelu ciągnika URSUS o mocy 110 kW (150 kM) oraz wzbogacenie oferty produktowej o ciągniki z zakresu mocy od 37 do 44 kW (50-60 kM), w wersji bez kabiny.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Prognozy wzrostu produkcji wieprzowiny w UE

(Trzoda Chlewna, 2015 nr 8, s. 60)

W lipcu 2015 r. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Wynika z niej, że po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w Unii zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności. W latach 2015-2016 KE przewiduje kontynuację wzrostowego trendu w produkcji.

W pierwszym kwartale uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 5,6% pomimo niskich cen skupu - o 18% niższych wobec średniej z lat 2010-2014. Wzrost liczby ubojów nastąpił dzięki zwiększeniu liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5%, w stosunku do grudnia 2013 r. Wzrosty produkcji zanotowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny.

Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił głównie z uwagi na zwiększenie produkcji i importu prosiąt, przy spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%.

Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywa, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego względu, w dalszej części 2015 r. przewidywane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody wzrosną prawdopodobnie

już tylko o 1,8%, wobec tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może wzrosnąć o ok. 3%, a w 2016 r. już tylko o niespełna 1%.

W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny obniżył się o ok. 13% w skali roku do 1,9 mln ton, ze względu na rosyjski zakaz importu. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę eksportu odpowiednio o 7% i 8%. Sprzyjać temu będą perspektywy zwiększenia produkcji, konkurencyjność unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), a także wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Produkcja mięsa w Unii Europejskiej w 2014 roku / Agnieszka Judzińska

(Gospodarka Mięsna, 2015 nr 7, s.34-36)

Spadek cen pasz oraz wzrost cen żywca korzystnie wpłynęły na opłacalność produkcji mięsa na rynku unijnym. Rozwój sektora był również wspierany zwiększonym zapotrzebowaniem wewnętrznym oraz wzrostem popytu konsumpcyjnego. Czynniki te sprawiły, że produkcja mięsa w UE-28 w 2014 roku wzrosła o 2,2 proc. i osiągnęła poziom 43,5 mln ton. Według prognoz Komisji Europejskiej 2015 rok w dalszym ciągu będzie korzystny dla unijnych producentów tego surowca. Przewidywane jest również zwiększenie eksportu (o około 4 proc.) oraz powolny wzrost spożycia i popytu wewnętrznego.

W 2014 roku pogłowie trzody chlewnej w UE-28 wyniosło 148,1 mln sztuk i było wyższe o 1,3 proc., niż w 2013 roku. Największy wzrost zanotowano w Chorwacji (11 proc.) i na Węgrzech (7 proc.). W Polsce ilość zwierząt zwiększyła się o około 2,5 proc. Redukcja pogłowia trzody miała miejsce we Francji (1 proc.), Bułgarii i Rumunii (6 proc.), a także na Łotwie i Litwie. W 2014 roku w UE-28 podaż na mięso wieprzowe była wyższa o około 1,3 proc. (do 22,1 mln ton).

Największy wzrost produkcji wieprzowiny zanotowano w Estonii (o 17 proc.) i w Polsce (o ponad 12 proc.). Zwiększenie podaży miało miejsce również na Węgrzech oraz na Łowie (o około 8-9 proc.). Gwałtowny spadek produkcji odnotowano na Słowacji (o około 22 proc.) i we Włoszech (o 13 proc.).

Zgodnie z przewidywaniami Komisji Europejskiej w 2015 roku produkcja wieprzowiny w UE-28 będzie nadal wzrastać (o około 1,2 proc.)

W 2014 roku na rynku wołowiny utrzymywał się słaby trend wzrostowy pogłowia bydła (o około 0,8 proc.). Największy wzrost liczebności tych zwierząt miał miejsce w Hiszpanii i Portugalii (5-7 proc.), a także na Litwie, Łotwie i w Czechach (3-4 proc.). O połowę mniejsza dynamika wzrostu wystąpiła w Polsce. Spadek pogłowia krów zanotowano we Włoszech (2 proc.), Chorwacji (8 proc.) i Bułgarii (4 proc.).

Podaż produkcji wołowiny w 2014 roku zwiększyła się o 1,3 proc. i osiągnęła poziom 7,4 mln ton. Spożycie wołowiny było większe o ponad 2,5 proc. Największy wzrost odnotowano w Polsce i Irlandii (ponad 12 proc.), a także na Łotwie (8 proc.) i Liwie (6 proc.). Redukcja produkcji dotyczyła państw takich, jak Włochy (11 proc.), Hiszpania (15 proc.), Bułgaria (15 proc.) i Słowacja (8 proc.).

Jak szacuje Komisja Europejska, w 2015 roku zarówno pogłowie bydła jak i produkcja mięsa wołowego w UE będzie się zwiększać (o około 1-2 proc.). Spodziewany jest także wzrost eksportu i spożycia tego surowca.

Rynek drobiarski jest najprężniej rozwijającym się sektorem mięsnym w UE. W 2014 roku podaż mięsa drobiowego wyniosła 13,2 mln ton i była wyższa niż w 2013 roku o 4,3 proc. Zwiększyło się również jego spożycie o 3,5 proc. i eksport unijnego drobiu (o 4 proc.).

Najwyższy wzrost podaży zanotowano w Polsce (10 proc.) i na Węgrzech (9 proc.). Ożywienie produkcji miało też miejsce w Hiszpanii i w Niemczech (5-8 proc.). Redukcja podaży dotyczyła państw takich jak Francja (1 proc.) i Dania (11 proc.).

Zgodnie z przewidywaniami Komisji Europejskiej w 2015 roku produkcja mięsa drobiowego na unijnym rynku w dalszym ciągu będzie się zwiększać. Jednak dynamika  wzrostu, pomimo niskich cen pasz, będzie wyraźnie niższa niż w 2014 roku i wyniesie jedynie 1 proc.

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Polski rynek zbóż w sezonie 2014/2015 oraz prognoza na sezon 2015/2016 / Wiesław Łopaciuk

(Wieś Jutra, 2015 nr 2, s.5-7)

W sezonie 2014/2015 znacznie poprawiła się sytuacja na światowym rynku zbóż. Wzrost produkcji był minimalny, ale dzięki dużym zapasom początkowym wyraźnie zwiększyła się podaż całkowita. Poziom zapasów na koniec sezonu osiągnął rekordową wysokość 438 mln ton, przy stosunkowo niskich cenach.

W nadchodzącym sezonie 2015/2016 prognozowane jest pogorszenie relacji rynkowych, chociaż ubytek podaży bieżącej będzie rekompensowany podażą zapasów początkowych. Zbiory zbóż (bez ryżu) mogą się zmniejszyć do 1,94 mln ton, w tym w Europie (o 5 proc.), WNP (o 13 proc.), Ameryce Północnej (o 4 proc.) i Południowej (o 3 proc.). Zwiększenie produkcji może dotyczyć regionów importerskich (Bliskiego Wschodu, Afryki) oraz Australii.

Zbiory pszenicy zmaleją o 2,2 proc. do 705 mln ton, zbiory paszowe o 3,5 proc. do 1,24 mln ton. Zużycie pszenicy może ulec zwiększeniu (zapasy osiągną poziom 194 mln ton), natomiast zbóż paszowych zmniejszeniu (zapasy wyniosą 221 mln ton).

W sezonie 2014/2015 ceny zbóż kształtowały się na niskim poziomie. Ceny jęczmienia zmalały o 15-19 proc., a kukurydzy o 19-23 proc. Wyższe były jedynie notowania pszenicy konsumpcyjnej (272 USD/t (pszenica HRW i 238 USD/t pszenica SRW) i jęczmienia ( jęczmień US Western 255 USD/t) na zachodnim wybrzeżu USA. We Francji i w Niemczech ceny pszenicy były niższe i wyniosły odpowiednio 220 i 230  USD/t, natomiast w krajach Europy Południowej (Węgry, Słowacja) – 172 i 160 USD/t. W Europie Zachodniej cena jęczmienia wyniosła 196-202 USD/t, a w portach Morza Czarnego – 211 USD/t. Ceny kukurydzy amerykańskiej kształtowały się na poziomie 182 USD/t, argentyńskiej – 167 USD/t, brazylijskiej – 172 USD/t. Na Węgrzech i na Słowacji ceny kukurydzy wyniosły odpowiednio 164 i 147 USD/t.

W 2014 roku w kraju zebrano rekordowe 31,8 mln t zbóż (bez gryki, prosa i zbóż z kategorii pozostałe). Największy wzrost produkcji zanotowano w województwach lubelskim, podkarpackim, śląskim, łódzkim, świętokrzyskim i małopolskim.  (15-22 proc).

Areał zbóż pod zbiory w 2015 roku może ulec nieznacznemu zwiększeniu, głównie za sprawą wzrostu powierzchni żyta. Średnia wysokość plonów w bieżącym sezonie jest prognozowana na około 4 t/ha. Krajowe zużycie zbóż może osiągnąć poziom 28 mln t.

Eksport ziarna w sezonie 2014/2015 utrzymuje się na stałym poziomie 5,3 mln t, z czego większość stanowi pszenica. Import ziarna jest szacowany na 1,4 mln t. Zapasy nieznacznie zmaleją do 1,7 mln t.

Według prognoz w sezonie 2015/2016 sytuacja na rynku zbóż ulegnie pogorszeniu. Zasoby krajowe zmaleją o  3 proc., a zużycie może ulec zwiększeniu. Zmniejszy się poziom eksportu, a import wzrośnie. Zapasy końcowe będą się kształtowały na poziomie 1,4 mln t.

W sezonie 2014/2015 krajowe ceny zbóż utrzymywały się na niskim poziomie. W marcu 2015 roku za pszenicę płacono 693 zł/t, za jęczmień – 606 zł/t, za kukurydzę – 567 zł/t, za żyto – 515 zł/t.

Po żniwach w 2015 roku przewidywany jest sezonowy spadek cen na rynkach światowych i w Polsce. Średnie ceny pszenicy i żyta mogą wynieść odpowiednio od 640 do 680 zł/t i od 490 do 520 zł/t. W kolejnych miesiącach sezonu 2015/2016 przewiduje się umiarkowany wzrost cen zbóż i na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2016 cena pszenicy może kształtować się na poziomie 690-740 zł/t, a żyta – 520-560 zł/t.

 

Oprac. Joanna Radziewicz

Kukurydza na świecie

(Kukurydza Informacje, 2015 nr 95, s. 1-2)

 

Kukurydza w UE- 28 spadek powierzchni uprawy o 2%

W niekorzystnym kontekście ekonomicznym, a także w związku z wymogami WPR, dotyczącymi zazielenienia, powierzchnia uprawy kukurydzy w 2015 r. w UE uległa zmniejszeniu. Największe spadki zanotowano na południu UE: -10% w Hiszpanii, -5% we Francji i -10% we Włoszech. W Polsce powierzchnia spadła o około 8% i wynosi, według prognozy opracowanej przez PZPK, na podstawie sprzedaży materiału siewnego 1 121 000 ha (1 219 500 ha w 2014 r.). Spadki zostały zrekompensowane wzrostem powierzchni w Bułgarii +15% i w Rumunii +4%. Jak ocenia Stratégies Grains na skutek suszy spadną średnie plony w UE 28 i wyniosą około 6,71 t/ha, a tegoroczna produkcja będzie niższa od ubiegłorocznej i wyniesie około 66,7 mln ton (75,7 mln t w 2014).

Kukurydza w Basenie Morza Czarnego

Powierzchnia uprawy kukurydzy na Ukrainie w tym roku spadła o 9% i wynosi 4,3 miliona ha. Według tamtejszego Ministerstwa Rolnictwa, tegoroczne zbiory kukurydzy wyniosą około 26 mln t. Ubiegłoroczna produkcja wyniosła 28 mln t, z których, wyeksportowano 19 mln t. Jednym z głównych klientów Ukrainy jest UE, 60% importu, który wyniósł 9 mln t, stanowi kukurydza ukraińska. W Rosji również spodziewane są wysokie zbiory kukurydzy. Według Instytutu IKAR tegoroczna produkcja kukurydzy wyniesie 12-13 mln t, wobec 11,3 mln t w roku 2014. Tymczasem w Rumunii upały i susza wpłynęły na obniżenie prognoz produkcyjnych o 30-40%, w stosunku do roku ubiegłego.

Kukurydza w USA

Powierzchnia uprawy kukurydzy w USA w roku bieżącym jest mniejsza o 1,5 % i wynosi 36,1 mln ha. Większość upraw przechodziła bez zakłóceń fazę zapylania. USDA ocenia, że tegoroczna produkcja wyniesie 343,68 mln t. Prognozowane zapasy końcowe kukurydzy w Stanach zostały obniżone do 40,6 mln t  i jest to związane z utrzymującym się wysokim tempem produkcji bioetanolu, wynoszącym 973 tys. baryłek dziennie.

Kukurydza nasienna w UE 28

Aż o 33% spadła powierzchnia uprawy kukurydzy nasiennej w UE 28 (135 tys. ha w stosunku do 200 tys. ha w roku 2014) jest to związane z bardzo wysokimi zapasami materiału siewnego, ocenianymi na koniec czerwca na ponad 90% rocznego zapotrzebowania. Jest to rezultat bardzo wysokiej zeszłorocznej produkcji i zmniejszonego zapotrzebowania na materiał siewny kukurydzy wiosną 2015. Francja ograniczyła swoją produkcję o 25% do poziomu 69 tys. ha, w stosunku do 93,5 tys. ha w roku 2014. Większe spadki zanotowali pozostali główni producenci kukurydzy nasiennej: Rumunia o 51% (16,5 tys. ha w stosunku do 34 tys. w roku ubiegłym), Węgry o 41% (21,5 tys. ha w stosunku do 36,5 tys. ha w roku ubiegłym). Pozostali producenci nasion również zanotowali spadki powierzchni uprawy: Austria o 27% do poziomu 6,5 tys. ha; Włochy o 27% do poziomu 5,5 tys. ha, Słowacja o 47% do poziomu 3 tys. ha; W Polsce powierzchnia uprawy kukurydzy nasiennej uległa wzrostowi o 21% do poziomu 3 638 ha.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Wsparcie dla pszczelarstwa

(Pszczelarz Polski, 2015 nr 9, s.6-7)

PROW 2014-2020 nie przewiduje specjalnej pomocy dla pszczelarzy, chociaż mogą oni skorzystać ze wsparcia w ramach programów „Restrukturyzacja małych gospodarstw” oraz „Premie dla młodych rolników”. Uzyskane w ten sposób środki można przeznaczyć na inwestycje w środki trwałe związane z działalnością rolniczą lub przygotowaniem do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w gospodarstwie, do których zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2010 roku w sprawie Kwalifikacji Środków Trwałych zalicza się inwentarz żywy.

W przypadku zakupu sprzętu do pozyskiwania, pakowania i transportu rodzin pszczelich nie widać bezpośredniego związku z produkcją ani przygotowaniem do sprzedaży produktów rolnych wytwarzanych w rolnictwie, więc wydaje się bardziej adekwatne uwzględnienie tej kwestii we wniosku o pomoc z działania wspierającego działalność pozarolniczą.

Dotacje dla sektora rolno-spożywczego w nowej perspektywie finansowej przewidziano w ramach podziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego PROW 2014-2020, którego budżet wynosi 693 mln euro. Dla pszczelarzy oznacza to, że mogą ubiegać się o środki w zakresie przetwórstwa miodu, w sytuacji, gdy jednoznacznie wskażą , że wszystkie planowane do zakupu maszyny, urządzenia, budynki i cała infrastruktura towarzysząca będą wykorzystywane tylko do tej części procesu technologicznego związanej wyłącznie z etapem przetwarzania tego surowca. Wysokość wsparcia może wynieść od 100 tys. zł do 3 mln zł dla jednego beneficjenta oraz do 15 mln zł dla związków grup lub zrzeszeń organizacji producentów. W przypadku operacji realizowanych przez rolników składających wnioski w naborze tematycznym dotyczącym wsparcia na rozpoczęcie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych, maksymalna kwota wyniesie 300 tys. zł, a minimalna - 10 tys. zł.

Pomoc na działalność związaną z pszczelarstwem będzie mogła być przyznana w ramach działania „Modernizacja gospodarstw rolnych” poddziałanie „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych”. O środki będą mogli się ubiegać właściciele gospodarstw rolnych o powierzchni co najmniej 1 ha i użytków rolnych nie większych niż 300 ha lub nieruchomości służącej do prowadzenia produkcji w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej, o wielkości ekonomicznej od 10 tys. euro i nie większej niż 200 tys. euro. Będzie je można przeznaczyć na operację zapewniającą poprawę ogólnych warunków gospodarstwa w obszarze związanym z racjonalizacją technologii produkcji, wprowadzeniem innowacji, zmianą profilu produkcji lub zwiększeniem wartości dodanej produktu, obejmującą wyłącznie inwestycje związane bezpośrednio z działalnością rolniczą. Pomoc jest udzielana w formie refundacji części poniesionych kosztów kwalifikowanych operacji, a jej poziom jest zróżnicowany.

 

Oprac. Joanna Radziewicz

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter