Rynki rolne

Spadek eksportu tuczników z Danii

(Agra Europe 2011, nr 2452, s. 24)

Po raz pierwszy od wielu lat zmniejszył się eksport tuczników z Danii. W 2010 r. wyniósł on 774,109 tys. sztuk, podczas gdy w 2009 r. osiągnął 1,1 mln sztuk. Jest to wynikiem zmniejszenia się różnicy cen żywca w Danii i w Niemczech. W Niemczech cena żywca wieprzowego jest obecnie tylko o 20 koron (2,68 euro) wyższa niż w Danii. Biorąc pod uwagę koszty transportu farmerom duńskim bardziej opłaca się sprzedawać tuczniki w kraju. Tym bardziej, że ceny żywca w Danii zwiększyły się o 5,4% w porównaniu z 2009 r. W efekcie ubój świń w Danii zwiększył się i przekroczył 20 mln sztuk. Rośnie natomiast w dalszym ciągu eksport warchlaków (15-50 kg) z Danii. W 2010 r. wyniósł on 7,1 mln sztuk (w 2009 r. – 6,6 mln sztuk).

 

W.M.

Przewidywany spadek eksportu wołowiny z Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2455, s. 21)

W 2010 r. eksport wołowiny z Unii Europejskiej  podwoił się. Wzrósł on ze 150 tys. ton do 335 tys. ton. Europejscy eksporterzy wykorzystali ograniczenie dostaw wołowiny z Ameryki Południowej, głównie Brazylii i Argentyny. W ten sposób europejska wołowina trafiła do Rosji. Wykorzystano również otworzenie rynku tureckiego. Wzrost eksportu do krajów spoza Unii spowodował zwiększenie cen wołowiny we Wspólnocie. Jednak pogłowie bydła w Unii spada; w latach 2009-11 zmniejszy się ono o 2,5% (spadnie z 88,8 mln sztuk do 86,8 mln sztuk). Ograniczenie produkcji mięsa utrudni utrzymanie zdobytych rynków. Szacuje się, że w 2011 r. eksport wołowiny z Unii Europejskiej zmniejszy się o niemal 20%.

W.M.

 

Wzrost eksportu pszenicy z Wielkiej Brytanii

(Agra Europe 2011, nr 2455, s. 10)

Eksport pszenicy z Wielkiej Brytanii w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku gospodarczego zwiększył się o 7% i osiągnął 2,1 mln ton. W największym stopniu wzrósł eksport tego ziarna do Holandii i Belgii. Ocenia się, że był on spowodowany głównie rozwojem produkcji bioetanolu w tych krajach. Największym odbiorcą brytyjskiego ziarna pozostaje Hiszpania, ale w omawianym okresie zakupiła ona mniej pszenicy niż rok wcześniej.

W.M.

 

Chiński import wołowiny

(Agra Europe 2011, nr 2456, s. 24)

Chiny powoli stają się ważnym rynkiem dla eksporterów wołowiny. Produkcja wołowiny w Chinach w bieżącym roku wyniesie 5,5 mln ton, czyli będzie o 2% mniejsza niż rok wcześniej. Powodem spadku jest stosunkowo niska opłacalność produkcji. Mimo że udział wołowiny w spożyciu mięsa ogółem w Chinach jest wciąż niewielki, import wołowiny w 2011 r. osiągnie 55 tys. ton  i będzie o 38% większy niż rok wcześniej. Głównymi dostawcami wołowiny na rynek chiński są Brazylia, Urugwaj, Australia i Nowa Zelandia. Kraje z Ameryki Południowej sprzedają jednak mięso po znacznie korzystniejszej dla nabywcy cenie. Wołowina z Brazylii jest o 41% tańsza niż australijska, a wołowina z Urugwaju – o 49% tańsza. Ocenia się, że import żywca wołowego w 2011 r. wzrośnie o 18% osiągając 100 tys. sztuk. Wzrost ten związany jest głównie z importem bydła mlecznego, ponieważ Chiny odbudowują pogłowie tego bydła po masowych ubojach będących efektem skandalu związanego z zatruciem mleka melaniną.

W.M.

 

Import żywności do Japonii

(Agra Europe 2011, nr 2456, s. 17)

Eksporterzy żywności spekulują na temat ewentualnego wzrostu importu artykułów spożywczych do Japonii. Powodzie związane z tsunami zniszczyły regiony kraju, gdzie produkowano 15% mięsa drobiu, 16% wieprzowiny i 12% wołowiny.

W.M.

 

Wysokie ceny wołowiny

(Agra Europe 2011, nr 2462, s. 17)

Ceny wołowiny w Wielkiej Brytanii w maju bieżącego roku przekroczyły 300 p/kg (3,33 euro/kg) po raz pierwszy od wielu miesięcy. Wzrost cen w pierwszym kwartale 2011 r. nie jest związany ze zmniejszeniem dostaw, ponieważ ubój bydła w tym okresie był większy o 8% niż rok wcześniej. Główną przyczyną wzrostu cen było zwiększenie eksportu wołowiny o 25% pod względem wartości. Oczekuje się, że w drugim półroczu ubój bydła zmniejszy się, a wysokie ceny pasz spowodują obniżenie masy ubojowej. W efekcie produkcja wołowiny i cielęciny w Wielkiej Brytanii w 2011 r. spadnie o 3% i wyniesie 884 tys. ton. Trend spadkowy utrzyma się do 2012 r. W tym samym czasie eksport będzie rósł. Zmniejszenie dostaw wołowiny na rynek krajowy spowoduje zwiększanie jej cen w ciągu kolejnych 18 miesięcy. Wysokie ceny i zmniejszone dostawy spowodują ograniczenie spożycia wołowiny w Wielkiej Brytanii.

W.M.

 

 

Szwedzi wolą tańsze mięso

(Agra Europe 2011, nr 2455, s. 23)

Spożycie mięsa w Szwecji w 2010 r. zwiększyło się o 3,5%, ale konsumenci wybierali głównie tańszą, importowaną wieprzowinę i wołowinę. Import mięsa ogółem w ciągu 11 miesięcy 2010 r. zwiększył się o 6,5%. Import wieprzowiny wzrósł o 8%, mięsa drobiu o - 6%, a wołowiny – o 11%. Zmniejszył się jedynie import baraniny (o 15%), której ceny wzrosły.

W.M.

Wzrost sprzedaży taniej wieprzowiny w Wielkiej Brytanii

(Agra Europe 2011, nr 2455, s. 21)

W Wielkiej Brytanii tania, importowana wieprzowina zaczyna wypierać z rynku droższe, krajowe mięso. Stwierdzono, że w lutym bieżącego roku sprzedaż świeżej i mrożonej wieprzowiny zwiększyła się o 6,2%, sprzedaż bekonu – o 1,7%, a kiełbas wieprzowych – o 6,4%. W tym samym czasie zmniejszyła się sprzedaż mięsa ogółem oraz mięsa drobiu. Związane jest to z promocją taniej, importowanej wieprzowiny. Sprzedawanie jej po tak niskiej cenie możliwe jest ponieważ pochodzi ona od zwierząt utrzymywanych w warunkach zabronionych w Wielkiej Brytanii, niezgodnych z dobrostanem zwierząt, ale bardziej opłacalnych dla hodowcy.

W.M.

 

Wzrost importu soi do Chin

(Agra Europe 2011, nr 2455, s. 10)

Specjaliści szacują, że w przyszłym roku gospodarczym Chiny będą importować 58 mln ton soi, czyli o 5,5% więcej niż w bieżącym roku. Powodem tego wzrostu jest rosnące zapotrzebowanie na oleje roślinne oraz pasze, co wiąże się ze zwiększonym spożyciem mięsa.

W.M.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter