Uprawa i nawożenie roślin

Odmiany buraka cukrowego polecane przez firmy do siewu w przyszłym sezonie

(Poradnik Plantatora Buraka Cukrowego 2013 nr 4, s.50-56)

Florimond Despres

 

  • Adrian – odmiana charakteryzująca się wysokim plonem cukru, odporna na rizomanię.
  • Danube – odmiana tolerancyjna na rizomanię, o wysokiej zawartości cukru i doskonałej jakości technologicznej.
  • Narcos – odmiana odporna na rizomanię, o wysokim plonie cukru (103 proc. wzorca).
  • Tarim – odmiana odporna na rizomanię, o wysokim plonie cukru. Najsłodsza z odmian zarejestrowanych w 2012 roku.
  • Abondamax – odmiana tolerancyjna na rizomanię w typie normalnym do normalno-plennego, o wysokim plonie korzeni i plonie cukru kształtującym się na poziomie 103 proc. wzorca.
  • Belino – odmiana typu plennego, odporna na rizomanię, o bardzo wysokim plonie korzeni i dobrej jakości technologicznej.

Syngenta

  • Alegra – odmiana w typie normalnym, o wysokim plonie korzeni i dobrej jakości technologicznej. Odporna na rizomanię i chwościka burakowego. W doświadczeniach rejestracyjnych, w serii bez ochrony uzyskała ponad 103 proc. w plonie technologicznym cukru.
  • Sy Belana – odmiana w typie normalno-cukrowym, odporna na rizomanię i chwościka, o wysokim plonie korzeni i dobrej zawartości cukru. Sprawdza się w warunkach okresowego niedoboru wilgoci. Charakteryzuje się wyrównanym, kształtnym korzeniem.
  • Silvetta – odmiana w typie normalno-cukrowym, odporna na rizomanię i chwościka. Daje wysokie plony korzeni, przy dobrej zawartości cukru.
  • Juliusz – odmiana w typie normalno-cukrowym, wyróżniająca się wysokim plonem korzeni o najwyższych parametrach jakościowych. Nadaje się do wszystkich terminów zbiorów i jest odporna na rizomanię.
  • Sy Securita – odmiana w typie cukrowym, o wysokich plonach cukru i dużej odporności na choroby. Wcześnie osiąga dojrzałość technologiczną, przez co nadaje się do wczesnego zbioru.
  • Sporta – odmiana w typie normalno-cukrowym, o bardzo wysokim plonie korzeni i wysokiej zawartości cukru. Odporna na rizomanię i chwościka.
  • Megalita – odmiana w typie normalnym do normalno-plennego, o bardzo wysokim plonie korzenia i wysokim plonie cukru. Odporna na rizomanię.

Maribo

  • Nancy – dobrze rośnie w warunkach klimatycznych naszego kraju, odporna na rizomanię i chwościka burakowego. Zapewnia osiągnięcie stabilnych plonów korzeni i zawartości cukru.
  • Delano – odmiana w typie normalno-cukrowym, odporna na chwościka i rizomanię, o wysokim plonie korzeni i zawartości cukru. Charakterystyczne ulistnienie ułatwia zbiór.
  • Milton – odmiana w typie użytkowym, podwójnie tolerancyjna na rizomanię i chwościka, o wysokim plonie korzenia, dużej zawartości cukru i dobrej jakości przerobowej.
  • Vistula - odmiana w typie użytkowym, podwójnie tolerancyjna na rizomanię i chwościka, chwaścika doskonałej jakości technologicznej, wysokim plonie korzeni i zawartości cukru.
  • Gallant – odmiana w typie normalnym, o wysokim plonie technologicznym cukru z hektara, dobrym plonie korzeni i średniej zawartości cukru, tolerancyjna na choroby i szkodniki.
  • Pikador – odmiana typu normalnego, o wysokim plonie korzeni i bardzo dobrej zawartości cukru. Charakteryzuje się wyrównanymi korzeniami, co znacznie ułatwia zbiór mechaniczny. Jest odporna na choroby.

Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego

  • Jampol Rh+ Cr – odmiana typu normalnego, o średnim plonie korzeni, tolerancyjna na rizomanię i chwościka. Charakteryzuje się niskimi zawartościami melasotworów oraz bardzo dobrą odpornością na wydawanie pośpiechów.
  • Jasiek Cr – odmiana normalno-cukrowa, odporna na chwościka buraka, o wysokim plonie korzeni i zawartości cukru.
  • Szach Rh – odmiana typu normalno-plennego, odporna na wirusa rizomanii, wysokiej plenności i zawartości cukru powyżej wzorca.
  • Finezja Rh+ CR – odmiana typu normalno-plennego, tolerancyjna na chwościka buraka i rizomanię, o wysokim plonie korzeni i zawartości cukru powyżej wzorca.
  • Janka Rh  -odmiana typu normalnego, odporna na rizomanię i chwościka, chwaścika dobrym plonie korzeni i dobrym plonie technologicznym cukru.
  • Jagusia Rh – odmiana typu normalnego, o wysokim plonie korzeni i dobrym plonie technologicznym cukru, odporna na rizomanię i chwościka.
  • Luzon Rh – odmiana w typie normalnym, odporna na rizomanię, wysokim plonie korzeni i wysokim plonie technologicznym cukru.
  • Janosik Rh – odmiana w typie normalnym, odporna na chwościka chwaścika rizomanię, o wysokim plonie korzeni i dużej zawartości cukru.
  • Syzyf Rh – odmiana w typie normalnym, odporna na rizomanię i chwościka buraka, o plonie technologicznym cukru wyższym od wzorca i wysokim plonie korzeni.

KWS

  • Gardenia KWS (RZ, CR) – odmiana w typie normalnym, chwaścika dużej odporności na chwościka buraka i mączniaka prawdziwego, bardzo wysokim plonie korzeni i wysokim plonie cukru.
  • Stefka KWS (RZ, CR) – odmiana w typie normalno-cukrowym, o dużej odporności na chwościka buraka i mączniaka prawdziwego, wysokiej zawartości cukru przy plonie korzeni na poziomie wzorca i wybitnej wartości przetwórczej.
  • Primavera KWS (RZ, CR) – odmiana w typie normalnym, odporna na choroby, o wysokim i stabilnym plonie korzeni i cukru technologicznego.
  • Favorita KWS (RZ) – odmiana w typie normalno-cukrowym, o wysokim plonie korzeni i stabilnej, wyższej od wzorca zawartości cukru, odporna na mączniaka prawdziwego.

Sesvanderhave

  • Agronom – odmiana w typie cukrowym, odporna na rizomanię, charakteryzująca się wysoką zawartością cukru przy mniejszym plonie korzeni.
  • Alarm – odmiana w typie normalno-cukrowym, tolerancyjna na rizomanię, o wysokim plonie cukru przy dobrym plonie korzeni.
  • Ambasador – odmiana w typie normalnym, odporna na rizomanię. Plon korzenia na poziomie wzorca przy dobrej zawartości cukru.
  • Argument – odmiana o podwójnej tolerancji na rizomanię i chwościka chwaścika wysokim plonie korzeni przy średniej zawartości cukru.
  • Farmer – odmiana w typie normalno-cukrowym, tolerancyjna na chwościka chwaścika rizomanię i wysokiej odporności na choroby liści.
  • Fighter – odmiana w typie normalno-cukrowym, o podwójnej odporności na rizomanię i chwościka, wysokim plonie korzeni, przy wyższej niż przeciętna polaryzacji.
  • Manitou – odmiana w typie normalno-cukrowym, tolerancyjna na rizomanię, o bardzo wysokim plonie cukru przy dobrym plonie korzeni.
  • Expert – odmiana w typie cukrowym, tolerancyjna na rizomanię, o bardzo wysokiej zawartości cukru przy plonie korzeni zbliżonym do wzorca. Rośliny są odporne na stres i okresowo występującą suszę.
  • Pasja – odmiana w typie cukrowym, odporna na rizomanię, o wysokim plonie cukru przy bardzo dużej polaryzacji.

Wielkopolska Hodowla Buraka Cukrowego

  • Telimena Rh – odmiana w typie normalno-plennym, odporna na rizomanię. Charakteryzuje się wysokim plonem korzeni przy szybkiej kumulacji cukru w korzeniach.
  • Tadeusz Rh – odmiana w typie użytkowym, tolerancyjna na rizomanię, o wysokim plonie korzeni i wysokim plonie cukru, szczególnie pod koniec okresu zbioru.
  • Huzar Rh – odmiana w typu normalnego, odporna na wirus rizomanii. Najwyższy plon korzeni i cukru osiąga pod koniec okresu zbioru.
  • Boryna Rh – odmiana typu normalno-cukrowego, odporna na rizomanię. Najwyższy plon korzeni i cukru osiąga pod koniec okresu zbioru.

Strube

  • Schubert – odmiana w typie normalno-cukrowym, tolerancyjna na rizomanię, o dobrej korelacji pomiędzy plonem korzeni i zawartością cukru.
  • Sokrates – odmiana typu normalno-cukrowego, odporna na rizomanię, o wysokim plonie korzeni przy dobrej zawartości cukru.
  • Abrax – odmiana typu normalno-cukrowego, tolerancyjna na rizomanię, o wysokim plonie cukru przy bardzo wysokich plonach korzeni i średniej zawartości cukru.
  • Konrad – odmiana typu normalno-cukrowego, tolerancyjna na rizomanię, o wysokiej zawartości cukru i dobrym plonie korzeni.
  • Tuwim – odmiana typu cukrowego, tolerancyjna na rizomanię, o wysokiej zawartości cukru i dobrym plonie korzeni.
  • Sinan – odmiana typu normalno-cukrowego, odporna na rizomanię, o bardzo wysokim plonie technologicznym i dobrej wydajności cukru.
  • Basilius – odmiana typu normalnego, tolerancyjna na rizomanię, o stabilnym, wysokim plonie korzeni i odpowiedniej zawartości cukru.
  • Gellert – odmiana typu cukrowego, odporna na rizomanię, o dobrym plonie korzeni przy ponadprzeciętnej zawartości cukru.
  • Charly – odmiana typu normalnego, tolerancyjna na rizomanię i mątwika buraka. Dobrze plonuje i charakteryzuje się niska zawartością azotu alfa-aminowego.

 

Oprac. Joanna Radziewicz

Warto, nie warto? / Adriana Nowicka-Połeć

(Działkowiec 2013 nr 11, s.46-47)

Każdego roku na rynku pojawia się wiele nowości warzywniczych, jednak tylko niektóre z nich nadają się do uprawy na działce. Wśród ciekawych odmian występują:

  • Dziki ogórkek cyklantera – nowość z rodziny dyniowatych. Jest jednoroczną, ciepłolubną rośliną pnącą, charakteryzującą się szybkim wzrostem. Owoce wyglądem przypominają wydłużone, zielone papryczki, a smakiem są zbliżone do ogórka. Można je spożywać na surowo lub w formie duszonej, pieczonej lub marynowanej. Wykazują właściwości prozdrowotne.
  • Gorzki melon – gatunek z rodziny dyniowatych. Jest rośliną roczną, o długiej, pnącej i czepnej łodydze. Dojrzałe owoce koloru żółtego można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, jednak w smaku są gorzkie i cierpkie. Gorzki melon jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Jako roślina ciepłolubna jego uprawa w naszych warunkach klimatycznych może być trudna, chyba, że zdecydujemy się na uprawę szklarniową.
  • Chiński karczoch – to warzywo korzeniowe, w użytkowaniu przypominające ziemniak. Częścią jadalną są białe bulwy (smakiem zbliżone do szparagów) i młode liście. Rośliny są przeznaczone do bezpośredniego spożycia, ponieważ źle się przechowują, zmieniają smak i zapach. Uprawę tego warzywa warto dokładnie przemyśleć.
  • Głąbigroszek szkarłatny – jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, polecana do uprawy w naszym klimacie. Nie ma wysokich wymagań pokarmowych. Może być wykorzystana jako warzywo lub roślina ozdobna.
  • Pomidor drzewiasty (cyfomandra grubolistna) – uprawa tego gatunku przypomina klasyczną uprawę pomidora. Stanowisko powinno być słoneczne, najlepiej bezwietrzne, intensywnie nawożone i regularnie podlewane. Owoce są zasobne w witaminy, żelazo, fosfor, wapń i potas. Cyfomandra grubolistna rośnie bardzo szybko, ale owocuje dopiero w drugim roku uprawy. Nie zimuje w gruncie.
  • Zimowy melon – jest to roślina roczna, płożąca, o podłużnych zielonych owocach nadających się do spożycia. Do części jadalnych zalicza się również młode liście i pąki kwiatowe. Można ją gotować, smażyć bądź dusić. Roślina jest zasobna w sole mineralne. Ma wysokie wymagania termiczne, pokarmowe i wodne.
  • Cibora jadalna (zwana migdałem ziemnym) – jest to roślina silnie inwazyjna, dlatego podjęcie się jej uprawy trzeba dokładnie przemyśleć. Do spożycia nadają się bulwy, liście i kwiaty. Nie zimuje w gruncie.

 

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Morele o największej wytrzymałości na mróz / Mirosław Sitarek

(Sad 2013 nr 10, s. 6-11)

Liczba odmian moreli, jakie uprawia się obecnie na świecie, jest duża i przekracza 1500 genotypów. W krajach europejskich, które słyną z produkcji tych owoców na skalę towarową uprawia się tylko około 30 odmian tego gatunku. Większość z nich nie sprawdza się jednak w naszych warunkach klimatycznych.

Morela ma duże wymagania cieplne, dlatego też w Polsce występujące co kilka lat mroźne zimy powodują uszkodzenia lub przemarzanie pąków kwiatowych, a nawet całych drzew tego gatunku. Podczas oceny odmian moreli zgromadzonych w kolekcji Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach kryterium zimotrwałości jest jednym z najważniejszych. Przeprowadzone w latach 2006-2012 obserwacje pozwoliły wyłonić te z nich, które są najlepiej przystosowane do klimatu Polski. Warto zaznaczyć, że drzewa tylko około 50 genotypów, spośród ponad 120 zgromadzonych, przetrwały surowe zimy, jakie wystąpiły w tym okresie.

W 2006 r. dobrze lub bardzo dobrze owocowały drzewa większości odmian. Natomiast w 2007 r. panowały niekorzystne warunki dla owocowania moreli. Rok 2008 był „wymarzony” dla owocowania tego gatunku. Z kolei w 2009 r., po mroźnej zimie, drzewa miały przemarznięte pąki kwiatowe i kwitły bardzo słabo. Rok 2010 był przełomowy. Duże spadki temperatury uszkodziły i osłabiły wiele drzew rosnących w kolekcji. W 2011 r., z powodu przemarznięcia wszystkich pąków kwiatowych na pędach ubiegłorocznych i starszych krótkopędach, nie owocowały. Równie niesprzyjający dla wzrostu moreli był rok 2012.

Pod względem atrakcyjności owoców wyróżniły się takie odmiany jak: Bergeron, Bergarouge, Darina, Early Blush, Goldrich, Harcot, Harostar, Kijowskij Krasen, Melitopolska Wczesna, Orange-red, Pietropawłowskij, Poleskij Krupnopłodnyj, Robada i Węgierska Wczesna.

Oprac. Aleksandra Szymańska

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter