Środowisko naturalne

Czy jest dobrze panie bobrze? / Eugeniusz Pudlis

(Echa Leśne 2014 nr 2, s. 14-18)

Obecnie bobry są niemal w całej Polsce i wzbudzają mnóstwo emocji, często są zarzewiem wielu konfliktów. Z najnowszych danych GUS wynika, że w 2012 r. w naszym kraju żyło prawie 89 tys. bobrów! A przed niespełna pięćdziesięciu laty były tylko na Suwalszczyźnie i to w liczbie nie większej niż 200 sztuk.

Jednak zdaniem leśników dane GUS są niedoszacowane, mówią oni, że w Polsce jest co najmniej dwa razy więcej bobrów, to znaczy około 150-200 tysięcy. Ten gigantyczny wzrost największych w Eurazji gryzoni, niekwestionowanych mistrzów inżynierii wodnej, wywołaliśmy w Polsce sami. Gdy po zakończeniu drugiej wojny światowej liczebność bobra spadła poniżej dwustu, w 1949 r. postanowiono objąć go całkowitą ochroną. W Woroneżu (dzisiejsza Rosja) zakupiono 26 bobrów i wypuszczono je m.in. do rzeki Biebrzy. Ten zabieg i naturalna migracja gryzoni z Litwy i Białorusi zwiększyły ich liczebność do kilkuset sztuk. To nie zadowalało przyrodników i myśliwych, więc reintrodukcją gatunku zajęto się planowo, zakładając, że zasiedli cały kraj.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rynki rolne

Większa produkcja ryb w akwenach śródlądowych

(Agro Serwis 2014 nr 11, s. 38)

Szacuje się, że w 2014 r. podaż ryb na rynek może obniżyć się o ok. 2.7% do 466 tys. ton. Jak zaznaczają eksperci z Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB na nieznaczne pogorszenie sytuacji podażowo-popytowej na rynku krajowym ograniczająco oddziaływać będą spodziewane wzrosty cen ryb i owoców morza na rynkach światowych oraz spadek połowów krajowych.

W najnowszej analizie rynku ryb informują, że podaż ryb; przetworów rybnych i owoców morza na rynek krajowy, według wstępnych danych, wyniosła w 2013 r. 479,2 tys. ton (w ekwiwalencie wagi żywej) i była o 6,9% większa niż rok wcześniej. Wpłynęło na to zwiększenie połowów własnych (zarówno morskich, jak i produkcji oraz połowów śródlądowych) oraz wzrost importu netto.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rolnictwo i produkcja roslinna

Czas na wybór wariantów zazielenienia / Grzegorz Ignaczewski

(Top Agrar Polska 2014 nr 6, s.26-28)

Do 1 sierpnia br. resort rolnictwa musi podjąć decyzje dotyczące wariantów zazielenienia, które od przyszłego roku będą wdrażane w naszym kraju.

Z obowiązku prowadzenia odpowiedniego zmianowania upraw będą zwolnione gospodarstwa posiadające do 10 ha gruntów ornych. W innych przypadkach konieczny będzie wybór następujących kryteriów:

  • gospodarstwa 10-30 ha gruntów ornych – konieczność wprowadzenia 2 różnych upraw, przy czym uprawa główna będzie mogła zajmować więcej niż 75 procent powierzchni GO,
  • gospodarstwa powyżej 30 ha gruntów ornych - konieczność wprowadzenia 3 upraw, przy czym uprawa główna będzie mogła zajmować nie więcej niż 75 procent powierzchni GO, a uprawa najmniejsza nie mniej niż 5 procent GO.
    Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

    Czytaj więcej...

GMO, uprawa i nawożenie roślin

GMO  w religiach świata / Urszula Baran

(Eko i My 2014 nr 6, s. 34-35)

Co o GMO mówią nam dziś największe religie świata? Jeśli chodzi o chrześcijaństwo, to genetycy i biolodzy już wielokrotnie zbierali się w Watykanie by dyskutować nad wykorzystaniem inżynierii genetycznej oraz biotechnologii w rolnictwie i przemyśle żywnościowym. Kościół katolicki wyraża zdecydowane poparcie dla upraw GMO w rolnictwie i wskazuje na kluczowe ich znaczenie dla zwalczania głodu na świecie. Jednak nie jest to forma oficjalnego poparcia dla metod GMO przez Watykan. Szczególnie, gdy korzyści zyskiwane tą drogą są, jak dotąd, profitami ekonomicznymi niewielkiej grupy wytwórców, w żaden sposób nie przyczyniającymi się obecnie do walki z głodem na świecie. GMO samo w sobie nie jest więc złem moralnym, jednak motywacje twórców i sposobów użytkowania nowej technologii mogą okazać się już niewłaściwe.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Dobrostan zwierząt

Proekologiczny tucz indyków / Radosław Kożuszek

(Poradnik Gospodarski 2014 nr 6, s. 26-27)

Coraz bardziej popularna staje się w Polsce produkcja młodych tuczonych indyków. Jak wiadomo mięso tych ptaków posiada duży udział cennych witamin i związków mineralnych przy bardzo małej zawartości tłuszczu.

Wśród licznych ras indyków do produkcji proekologicznej nadają się ptaki z dwóch typów: średnio-ciężkiego i ciężkiego. W tego rodzaju chowie młode ptaki początkowo utrzymuje się w pomieszczeniach, a po 14 tygodniach, w okresie wiosenno-letnim w specjalnych wiatach na zewnątrz. Można wtedy żywić je tańszymi i pozbawionymi substancji chemicznych paszami gospodarskimi.

W chowie proekologicznym pisklęta powinny dostawać pasze do woli, najlepiej własną mieszankę. Wystarczy zmieszać ugotowane na twardo i posiekane jaja z bułką tartą. Po tygodniu ptakom można zacząć podawać siekany krwawnik. W chowie tym nie używa się mieszanek typu finiszer zastępując je produktami naturalnymi.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Choroby i szkodniki

Zgorzel podstawy źdźbła – choroba wadliwego zmianowania / Tomasz P. Kurowski

(Farmer 2014 nr 7, s. 92-93)

Znaczna koncentracja zbóż w strukturze upraw powoduje namnażanie się w glebie grzybów patogenicznych, które wywołują szereg groźnych chorób. Wśród najgroźniejszych wymienia się choroby podstawy źdźbła, nazywane podsuszkowymi. Duże znaczenie tych chorób w Polsce wiąże się z ponad 70% udziałem zbóż w strukturze zasiewów oraz brakiem uniwersalnych fungicydów stosowanych w celu ochrony podstawy źdźbła. Wśród chorób podsuszkowych w kraju najczęściej notuje się: fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła, łamliwość źdźbła zbóż oraz zgorzel podstawy źdźbła. Mimo że występują na podstawie źdźbła i korzeniach zbóż, w znaczącym stopniu wpływają na obniżenie uzyskiwanego plonu ziarna, pogarszając przy tym jego parametry jakościowe, takie jak: masa 1000 ziaren, liczba ziaren w kłosie, rozkrzewienie produkcyjne oraz plon ziarna z kłosa.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...