Produkcja zwierzęca

Produkcja mięsa drobiu w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2014, 10 October, s. 17)

W bieżącym roku produkcja mięsa drobiu zwiększyła się o blisko 2%, w porównaniu z 2013 r., ale w przyszłym roku wzrost ten ulegnie zmniejszeniu. Ocenia się, że produkcja ta osiągnęła w 28 krajach Unii 13,04 mln ton. Przewidywany wzrost produkcji wołowiny i wieprzowiny spowoduje, że w 2015 r. produkcja mięsa drobiu zwiększy się jedynie o 0,7%. Rosnąć będzie ona w Niemczech, Hiszpanii i Polsce, a zmniejszy się we Włoszech i we Francji. Według oceny amerykańskich specjalistów, produkcja mięsa brojlerów kurzych w bieżącym roku będzie o 1,7% większa niż rok wcześniej, a w 2015 r. wzrost ten wyniesie jedynie 1,2%. Natomiast produkcja mięsa indyków spadnie zarówno w bieżącym, jak i w przyszłym roku.  We Francji, w bieżącym roku, produkcja mięsa brojlerów zmniejszyła się ze względu na trudności na rynkach Bliskiego Wschodu, po zlikwidowaniu refundacji eksportowych.

Produkcja i handel mięsem drobiu w 28 krajach

Unii Europejskiej (tys. ton)

2013

2014

2015

Zmiana (%)

2013/12

2014/13

2015/14

Produkcja netto

12805

13039

13130

+1,3

+1,9

+0,7

Import mięsa

792

768

768

-5,9

-3,0

0

Import żywca

1

1

0

-

-

-

Eksport mięsa

1300

1281

1281

-1,1

-1,4

0

Eksport żywca

10

11

11

+2,5

+5,8

0,9

Spożycie ogółem

12297

12526

12616

+1,1

+1,9

+0,7

Spożycie na osobę

(kg) rocznie

21,3

21,7

21,8

+0,9

+1,6

+0,5

Udział w spożytym

mięsie ogółem (%)

29,9

30,2

30,1

-

-

-

Samowystarczalność

(%)

104,2

104,2

104,2

-

-

-

Import mięsa drobiu malał w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku. Ogółem, w bieżącym roku był o 3% mniejszy niż rok wcześniej i pozostanie na tym samym poziomie w przyszłym roku. Podobnie, drugi już rok z rzędu spada eksport drobiu. Niewielki jego wzrost na początku bieżącego roku spowodowany był rosnącym popytem w Rosji. Rośnie zapotrzebowanie na mięso drobiu w RPA, na Filipinach i w Hong Kongu, co jednak nie zrównoważy spadku eksportu do Arabii Saudyjskiej, na Ukrainę, do Jemenu i Ghany, a także do Rosji.

W.M.

 

Wzrost produkcji i eksportu wołowiny z Unii Europejskiej

(Agra Europe 19 September 2014, s. 23)

Według przewidywań amerykańskich specjalistów, eksport wołowiny z Unii Europejskiej w bieżącym roku będzie większy niż rok wcześniej. Wzrośnie on również w przyszłym roku i osiągnie 260 tys. ton. Nie przeszkodzi w tym rosyjski zakaz importu ze Wspólnoty, wprowadzony na początku sierpnia bieżącego roku. Kraje Unii łatwo znajdą alternatywne rynki zbytu na wołowinę, głównie wśród państw bałkańskich i w Hong Kongu. Konkurencja na rynkach zagranicznych będzie mniejsza, ponieważ kraje Ameryki Południowej skoncentrują się na zaopatrzeniu rynku rosyjskiego.

Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej będzie również rosła w ciągu następnych dwu lat. Przyczyną tego jest wzrost pogłowia bydła mlecznego w Europie Północnej i Środkowej – w Niemczech, Polsce, krajach Beneluksu, Irlandii, Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich. Wzrost wielkości pogłowia bydła mlecznego prowadzi do zwiększenia ilości cieląt i opasanych buhajków. Jednocześnie pogłowie bydła mięsnego będzie spadać na skutek braku wsparcia rządowego. Większa dostępność wołowiny spowoduje niewielki wzrost spożycia tego mięsa – dotyczyć to będzie jednak tańszych partii mięsa. Podaż wyrębów wyższej jakości jest ograniczona. Spadnie import wołowiny.

 

Produkcja wołowiny i handel tym mięsem w Unii Europejskiej (tys. t)

2013

2014

2015

Produkcja

7384

7475

7490

Import

376

360

355

Eksport

244

255

260

Zużycie w UE

7516

7580

7585

 

W.M.

 

Dobre perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej

(Agra Europe 19 September 2014, s. 22)

Według ostatniego raportu kwartalnego Rabobanku, perspektywy  rozwoju produkcji drobiarskiej w Unii Europejskiej są korzystne. Rosyjskie embargo nie wpłynie na obniżenie cen drobiu i dochodów z jego produkcji. Ceny utrzymują się na wysokim poziomie dzięki znacznemu popytowi na mięso z piersi brojlerów, a dochody rosną dzięki spadkowi cen pasz. Ocenia się, że w 2015 r. ceny zbóż będą w dalszym ciągu spadać. Z rosyjskiego embarga w największym stopniu skorzysta Brazylia, RPA oraz krajowi, rosyjscy producenci. Największe problemy będą mieli producenci drobiu w USA, którzy konkurować będą na rynkach zagranicznych – ceny udek kurzych w USA spadną prawdopodobnie o 20%.

W.M.

Spadek produkcji wołowiny w Wielkiej Brytanii

(Agra Europe 15 August 2014, s. 24)

W pierwszej połowie bieżącego roku produkcja cielęciny i wołowiny w Wielkiej Brytanii była o 2% wyższa niż w 2013 r. głównie dzięki wzrostowi masy ubojowej i nieco większej liczbie ubijanych zwierząt. Później jednak zaczęła spadać. Tendencja ta utrzyma się w 2015 r.

 

Produkcja i spożycie wołowiny oraz cielęciny w Wielkiej Brytanii (tys. ton)

 

2013

2014*

2015*

Produkcja

848

875

853

Import

- mięso

- przetwory

389

295

94

402

306

96

394

295

99

Eksport

131

126

133

Spożycie ogółem

1106

1151

1114

 

* - dane szacunkowe

W.M.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter