Produkcja zwierzęca

Wylęgi piskląt kurzych brojlerowskich i piskląt indyczych

(Hodowca Drobiu 2015 nr 11, s. 6)

 Do września 2015 roku zakłady wylęgu drobiu wyprodukowały łącznie 764,5 mln (+ 9,9 proc.) piskląt kurzych brojlerowskich. Średnie miesięczne wylęgi tych ptaków kształtowały się na poziomie 84,9 mln sztuk, czyli o 7,6 mln sztuk więcej niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Wylęgi piskląt indyczych do października 2015 roku wyniosły 30 721 tys. szt. (+18,2 proc.). Handel zagraniczny pisklętami tego gatunku drobiu w okresie styczeń-wrzesień 2015 wyglądał następująco: import z UE – 12 064,1 tys. szt.; wywóz do krajów trzecich – 2 407,8 tys. szt.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Polityka rolna

Wbrew embargu / Agnieszka Okła

(Sad Nowoczesny 2015 nr 11, s.)

Od momentu, gdy Rosja zamknęła swoje granice na polskie owoce i warzywa, producenci i eksporterzy musieli zmienić strategię sprzedaży i wzmocnić działania związane z poszukiwaniem nowych rynków zbytu. Najbardziej zainteresowani są pozyskaniem rynku chińskiego.

Na nasze owoce czeka tam aż 1,4 mld potencjalnych konsumentów. W wyniku procesu urbanizacyjnego dynamicznie rosną dochody tamtejszych gospodarstw domowych, a wraz z nimi wydatki na żywność. Do 2011 r. średnie spożycie owoców i warzyw w tym kraju wyniosło 160-170 kg/osobę rocznie. W kolejnych latach konsumpcja gwałtownie podskoczyła (o 6-7% rocznie). Jednocześnie zaczęły się pojawiać wątpliwości co do jakości chińskiej żywności, przyczyniając się do ograniczenia zaufania konsumentów do rodzimych produktów. Chińczycy zaczęli częściej zwracać uwagę na zdrową żywność z importu.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Żywność

Olej z pestek granatu / Katarzyna Jankowska

 (Hodowca Drobiu 2015 nr 11, s. 25-27)

 Najważniejszymi składnikami aktywnymi występującymi w owocach granatu właściwego są: kwas ellagowy, kwas punikowy, flawonoidy, ellagitaniny, antocyjanidyny, antocyjany, flawonole i flawony oraz kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Owoce zawierają także witaminy A, C, E,  witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i selen. Są bogate w błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne. Mogą być wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, w tym otyłości, cukrzycy typu 2, nowotworów i innych dolegliwości metabolicznych.

 Pozyskiwany z nasion granatu olej zawiera duże ilości kwasu punicynowego, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne. Oprócz tego w jego składzie znajdują się polifenole, gamma-tokoferol i fitosterole. Jest on wykorzystywany w kosmetologii, głównie przy komponowaniu kremów.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Uprawa i nawożenie roślin

Dla koneserów: warzywa azjatyckie / Adriana Nowicka-Połeć

(Działkowiec 2015 nr 12, s. 48-49)

 Klimat ostatnich lat zachęca do eksperymentowania na działce z uprawą warzyw egzotycznych. Podejmując decyzję o takiej uprawie należy zachować zdrowy rozsądek. Zdarza się bowiem, że takie eksperymenty mogą stać się tylko kosztownym hobby, bez wymiernych korzyści. Czasem poniesione ryzyko opłaci się i ciekawy okaz da wysoki i smaczny plon. Propozycje warzyw egzotycznych do uprawy w Polsce to:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Zioła

Mak smakoszy / Magdalena Narkiewicz

 (Magnolia 2015 nr 12, s. 22-23)

 Jeszcze kilka lat temu Polska była w czołówce europejskich producentów maku, obecnie plantacje stały się niedochodowe i większość zlikwidowano. Nasiona na wypieki sprowadzamy dziś z Czech, gdzie przepisy są bardziej liberalne. W Polsce uprawę tej rośliny poddano ścisłej kontroli. Rosnące samosiejki, a nawet odmiany ozdobne lub niskomorfinowe maku lekarskiego grożą wytoczeniem właścicielowi ogrodu sprawy karnej.

 Dawniej nasiona maku uważano za symbol szczęścia i dostatku. Przyrządzano z nich tradycyjne smakołyki. Roślinę często wysiewano na ogródkach. Mak lekarski uprawia się nie tylko ze względu na nasiona. W jego soku mlecznym znajduje się uśmierzająca ból i działająca narkotycznie morfina. Kolejny składnik soku – kodeina - wykorzystywana jako lek łagodzący suchy kaszel oraz nadpobudliwość, a papaweryna działa leczniczo przy kolce wątrobowej.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Żywność ekologiczna i OZE

Kropla w morzu / Roman Wieczorkiewicz

 (Farmer 2015 nr 12, s. 30-33)

 W krajach wysokorozwiniętych od kilku lat panuje moda na ekologię i produkty ekologiczne, które są znacznie droższe niż konwencjonalne. Szybki rozwój sektora rolnictwa ekologicznego znajduje odzwierciedlenie we wzroście podaży wysokojakościowych wyrobów ekologicznych. Z roku na rok wzrasta liczba gospodarstw zajmujących się ich produkcją. W 2014 roku było ich 25 427, najwięcej w województwach: warmińsko-mazurskim, zachodniopomorskim i podlaskim.

 Udział powierzchni ekologicznej w Polsce wynosi obecnie około 4 proc., z czego 35,8 proc. jest przeznaczonych pod uprawę roślin na pasze, 31,5 proc. stanowią łąki i pastwiska, a 16,9 proc. zboża. Pozostałe grupy upraw zajmują łącznie 15,8 proc. użytków rolnych, w tym upraw sadowniczych około 9 proc., a warzyw – 4 proc. Gospodarstwa ekologiczne w naszym kraju prowadzą głównie produkcję roślinną (ponad 80 proc.), pozostałe 20 proc. – mieszaną: roślinną i zwierzęcą.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Szkodniki roślin

Presja mszyc w Polsce w roku 2015 / Sławomir Wróbel, Barbara Robak

 (Ziemniak Polski 2015 nr 4, s. 12-17)

 W 2015 r. w 11 punktach (Bonin, Czernikowo, Drogosze, Jadwisin, Karwno, Mechowo, Rumsko, Sławutówko, Szyldak, Szymankowo i Wodzierady) prowadzono monitoring mszyc na podstawie odłowów form uskrzydlonych do żółtych szalek. Wczesne pojawy mszyc już w maju są bardzo niebezpieczne dla produkcji nasiennej ziemniaka. Wschodzące młode rośliny są znacznie podatniejsze na infekcje wirusowe niż rośliny starsze. Dlatego bardzo ważne jest sygnalizowanie pierwszych lotów. Sygnalizacja dynamiki wzrostu liczebności mszyc ma istotne znaczenie dla producentów sadzeniaków, bowiem pozwala na racjonalną ochronę roślin.

 Mszyce w produkcji nasiennej ziemniaka odgrywają bardzo ważną rolę. Nie są to szkodniki bezpośrednie, a ich szkodliwość polega przede wszystkim na przenoszeniu wirusów. Ogólnie na tle wielolecia liczebność mszyc była mała, jednakże większa niż w roku poprzednim. Od kilkunastu lat daje się zaobserwować pewien trend - przez kilka lat następuje systematyczne narastanie liczebności, a następnie jej gwałtowne zmniejszenie. Ostatnie takie zanotowano w roku 2013, kiedy w trakcie całego sezonu wegetacyjnego na systematycznie co 10 dnia obserwowanych roślinach ziemniaka stwierdzono łącznie zaledwie 36 osobników bezskrzydłych. Rok wcześniej było ich 1450.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Rynki rolne

Korzystne warunki dla rozwoju produkcji drobiu / oprac. Grzegorz Dybowski i in.

 (Agro Serwis 2015, nr 21-22, s. 45)

 Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2015 r. wyniesie ok. 2480 tys. ton i będzie o ok. 10% większa niż przed rokiem. Import zmniejszy się prawdopodobnie o 5% do 36 tys. ton, a sprzedaż zagraniczna zwiększy się do 830 tys. ton, tj. o 16%, wobec 21,5-proc. wzrostu w 2014 r. Udział importu w konsumpcji wyniesie ok. 2%, natomiast eksport stanowić będzie ponad 1/3 produkcji. Podaż mięsa drobiowego na rynku krajowym zwiększy się o ok. 6%.

 W pierwszym półroczu 2015 r. wyprodukowano ok. 1215 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 130 tys. ton, czyli o 12% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Import był niewiele mniejszy niż przed rokiem, a eksport wzrósł do 390 tys. ton, tzn. o 15%. Przewiduje się, że w drugiej połowie 2015 r. nastąpi spowolnienie dynamiki produkcji tego mięsa do 7-8%. Będzie to efektem wolniejszego niż w 2014 r. wzrostu sprzedaży zagranicznej. Jej dynamikę w drugim półroczu br. prognozuje się na ok. 17%.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Bezpieczna żywność

Skutki incydentów żywnościowych w branży mleczarskiej /Agnieszka Obiedzińska

 (Przegląd Mleczarski 2015 nr 11, s. 3-9)

 Mleko i produkty mleczne, ze względu na swój skład są dobrą pożywką do wzrostu wielu mikroorganizmów, w tym drobnoustrojów patogennych. Ponieważ produkty mleczne stanowią duży udział w diecie Polaków, mogą być także potencjalnym źródłem choroby odżywnościowej.  W 2015 r. wystąpiło kilka powiadomień alarmujących dotyczących mleka i produktów mlecznych:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Prawo rolne UE

Nowe zasady sprzedaży bezpośredniej

 (Trzoda Chlewna 2015 nr 11, s. 7)

 26 października 2015 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703). Rozporządzenie to wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r. uchylając w tym dniu obecnie obowiązujące w tym zakresie przepisy, tj. rozporządzenie MRiRW z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...