Produkty rolno-spożywcze

Zbiory zbóż w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2471, s. 11)

Powierzchnia uprawy zbóż w Unii Europejskiej w bieżącym roku wynosi 56,3 mln ha, podobnie jak w poprzednim roku. Natomiast zbiory zbóż są niższe – wyniosły one 272 mln ton, podczas gdy rok wcześniej osiągnęły 274 mln ton. Zbiory pszenicy zwyczajnej ocenia się na 122 mln ton, czyli są o 2,9% mniejsze niż w poprzednim roku. Zbiory pszenicy twardej wyniosły 7,7 mln ton (o 12% mniej niż przed rokiem). Zbiory jęczmienia szacuje się na 50 mln ton (w 2010 r. – 53 mln ton) – o 3,5% zmniejszyły się plony tego zboża, a powierzchnia jego uprawy – o 1%. Produkcja kukurydzy wzrosła o 9% i osiągnęła 60 mln ton. O 8,2% zwiększył się areał jej uprawy. Zbiory kukurydzy zwiększyły się we wszystkich krajach będących jej głównymi producentami. We Francji osiągnęły one 14 mln ton (w 2010 r. – 13,6 mln ton), we Włoszech – 9,1 mln ton (w 2010 r. – 8 mln ton), a na Węgrzech – 7,8 mln ton (w 2010 r. – 7,4 mln ton). Zbiory owsa w 27 krajach  Unii osiągnęły 7,7 mln ton, czyli wzrosły o 5,8%, a plony tego zboża zwiększyły się o 7%.

 

W.M.

 

Ukraińskie zbiory zbóż

(Agra Europe 2011, nr 2472, s. 11)

Ulewne deszcze w połowie lipca spowodowały, że zbiory zbóż na Ukrainie są o 2% mniejsze niż oczekiwano wcześniej. Szacuje się je na 44,117 mln ton. Zbiory pszenicy ocenia się na 19,8 mln ton, jęczmienia – na 8,05 mln ton. Natomiast zbiory kukurydzy są najprawdopodobniej o 2,5% wyższe niż oczekiwano i osiągnęły 13,9 mln ton.

W.M.

 

Wzrost spożycia produktów mleczarskich

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 22)

Ocenia się, że pod koniec bieżącej dekady spożycie produktów mleczarskich na świecie wzrośnie o 30%. Powodem tego wzrostu będzie przede wszystkim rozwój ekonomiczny i urbanizacja krajów Azji oraz rosnąca siła nabywcza azjatyckiej klasy średniej. Popyt na płynne produkty mleczarskie wzrośnie w każdym regionie świata z wyjątkiem Europy Zachodniej, w której już obecnie notuje się najwyższe na świecie spożycie mleka. Światowe zapotrzebowanie na mleko i inne płynne produkty mleczarskie, takie jak jogurty, słodzone mleko skondensowane, mleko dla dzieci, w 2020 r. osiągnie około 350 mld litrów (w 2010 r. – 270 mld litrów. Rosnąca liczba ludności w Indiach oraz wzrost popularności napojów mlecznych w Chinach spowoduje, że w 2020 r. popyt na produkty mleczarskie w tych krajach stanowić będzie około 1/3 światowego zapotrzebowania. Produkcja artykułów mleczarskich w tych krajach również osiągnie około 1/3 produkcji światowej. W krajach rozwijających się wytwarzać się będzie 60% światowej produkcji mleczarskiej. W Afryce spożycie płynnych produktów mleczarskich wzrośnie z 15 mld litrów w 2010 r. do 25 mld litrów w 2020 r. W Ameryce Środkowej spożycie to wzrośnie blisko o 25% osiągając ponad 30 mld litrów (w 2010 r. – niecałe 25 mld litrów). Ocenia się, że w Azji znacząco wzrośnie sprzedaż paczkowanych napojów mleczarskich. W ubiegłym roku tylko 49% sprzedanych napojów było paczkowanych, w 2020 r. liczba ta zwiększy się do 70%.

W.M.

 

Amerykańskie produkty mleczarskie w Azji

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 22)

W Azji coraz popularniejsze są cheeseburgery i pizza. W związku z tym szybko rośnie eksport serów z USA do Korei Południowej i innych państw azjatyckich. Od stycznia do czerwca bieżącego roku eksport ten osiągnął 99072 t, czyli wzrósł o 56% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Od marca do maja wzrost ten wyniósł 36%. Eksport do Korei Południowej, drugiego najważniejszego rynku zbytu dla USA, zwiększył się od marca do maja o 96%. Od stycznia do maja wartość eksportu wyniosła 102 mln dolarów (72 mln euro), co oznacza wzrost o 92% w ciągu roku. W 2010 r. wartość eksportu wyniosła 131 mln dolarów (92 mln euro), z czego 60% stanowiły sery. Od marca do maja  2011 r. eksport do Japonii był o 92% większy niż rok wcześniej, a do krajów Bliskiego Wschodu i Afryki  Północnej wzrósł o 34%. Do Korei Południowej Amerykanie eksportują przede wszystkim sery brie, ementaler, grana, mozzarella, parmezan, Romano i provolone. Unia Europejska konkuruje na tym rynku pod względem eksportu serów asiago, feta, fontina i gorgonzola. Chiny i kraje południowo-wschodniej Azji są odbiorcami ponad połowy amerykańskiej serwatki. Jej sprzedaż w Chinach od marca do maja bieżącego roku była o 6% mniejsza niż przed rokiem, do krajów południowo-wschodniej Azji zwiększyła się o 9%.

W.M.

 

Koszty produkcji cukru z trzciny cukrowej

(Agra Europe 2011, nr 2472, s. 10)

Koszty produkcji cukru w Brazylii w ciągu ostatnich 5 lat wzrosły o 38,5% w wyniku zwiększenia się opłat dzierżawnych (o 57,12%), kosztów siły roboczej (o 47,12%) i mechanizacji (o 28,17%).

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter