Rynki rolne

Wielka Brytania importerem netto pszenicy

(Agra Europe 2013, nr 2554, s. 12)

Import pszenicy do Wielkiej Brytanii w grudniu ubiegłego roku osiągnął najwyższy od 20 lat poziom. W porównaniu z tym samym okresem w 2011 roku był on trzy razy wyższy. Analitycy oceniają, że w bieżącym roku również Wielka Brytania pozostanie importerem netto pszenicy. Import ten zmniejszy nieco w drugiej połowie roku. Ograniczenie produkcji krajowej jest wynikiem spadku areału uprawy tego zboża. Najwięcej pszenicy Wielka Brytania importuje z Niemiec (1/3 ogółu importu). Dostawcami tego zboża są również republiki nadbałtyckie, Polska i Kanada.

 

W.M.

 

 

Rośnie import wieprzowiny z Europy do Chin

(Agra Europe 2012, nr 2545, s. 22)

Europejska wieprzowina szybko zdobywa chiński rynek kosztem amerykańskich dostawców. Z USA, Chiny importowały od stycznia do października 2012 r. 169 891 ton wieprzowiny (bez odpadów poubojowych). Była to ilość tylko o 7% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Jednocześnie import z Niemiec zwiększył się pięciokrotnie osiągając 73 144 tony. Znacznie wzrósł też import z Hiszpanii, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Tendencja ta uległa przyspieszeniu w październiku 2012 r. Import wieprzowiny z USA zmniejszył się w tym miesiącu z 32 783 ton w 2011 r. do 5 384 ton w 2012 r. Z Niemiec w październiku 2012 r. Chiny importowały 9 516 ton – 4 razy więcej niż rok wcześniej. Wzrósł też październikowy import z Hiszpanii i Irlandii. Zmniejszyła się natomiast sprzedaż francuskiej wieprzowiny. Od sierpnia do października 2012 r. Polska eksportowała do Chin 2 500 ton wieprzowiny, a Wielka Brytania – 1 400 ton. Rok wcześniej kraje te nie eksportowały mięsa wieprzowego do Chin. Ogółem chiński import wieprzowiny  w ciągu dziesięciu miesięcy 2012 r. osiągnął 436 638 ton wieprzowiny, czyli był o 44% większy niż rok wcześniej. USA są w dalszym ciągu największym dostawcą odpadów poubojowych na rynek chiński. Ich import do Chin od stycznia do października 2012 r. wyniósł 675 tys. ton, z czego połowa pochodziła z USA. Jednak amerykański eksport odpadów poubojowych do Chin był w omawianym okresie o 23% mniejszy niż rok wcześniej. Ich eksport z Danii wzrósł w tym czasie o 11%, z Niemiec – o 150%, z Irlandii -  o 66%, a z Hiszpanii – o 47%.

W.M.

 

 

Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej

(Agra Europe 2012, nr 2546, s. 19)

W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2012 r. eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych z Unii Europejskiej wyniósł 2,595 mln ton, czyli był o 3% mniejszy niż w poprzednim roku. Eksport wieprzowiny świeżej, mrożonej i przetworzonej pozostał niemal niezmieniony i wyniósł 1,42 mln ton. Jednocześnie znacznie spadł eksport wieprzowych odpadów poubojowych i tłuszczy. Eksport odpadów poubojowych spadł o 6% do 825 996 ton. Ich eksport do Chin kontynentalnych wzrósł o 42% osiągając 313 592 tony. Wzrost ten został jednak zrównoważony spadkiem eksportu do Hong Kongu, który sprowadził o około 111 tys. ton odpadów mniej niż przed rokiem. Eksport odpadów poubojowych do Rosji zmniejszył się o 14% i wyniósł 104 805 ton, a na Filipiny spadł o 1/3 osiągając 28 892 tony. Zmniejszył się też znacznie (o 29%) eksport do Korei Południowej, która kończy już odbudowywać krajowe pogłowie świń. Eksport wieprzowiny do Chin kontynentalnych wzrósł o 70 tys. ton, a do Hong Kongu spadł o 47 tys. ton. Głównym odbiorcą wieprzowiny unijnej pozostała Rosja, mimo że zakupiła ona o 9% mniej tego mięsa niż przed rokiem. Eksport wieprzowiny do Japonii nie zmienił się, a do Korei Południowej spadł o 1/3.

W.M.

 

Ograniczanie subsydiowania eksportu drobiu

(Agra Europe 2012, nr 2537, s. 16)

Unia Europejska zmniejszyła o 1/3 subsydiowanie eksportu drobiu. Subsydia te spadły z 32,50 euro za 100 kg do 21,70 euro za 100 kg.  Związane są one jedynie z eksportem  drobiu do krajów WNP, Angoli, Arabii Saudyjskiej oraz dziesięciu innych państw Bliskiego Wschodu.

W.M.

 

Wzrost eksportu drobiu z Turcji

(Agra Europe 2012, nr 2537, s. 16)

W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2012 r. eksport mięsa brojlerów kurzych z Turcji osiągnął 190 tys. ton, czyli był o 28% większy niż w tym samym okresie  poprzedniego roku i o połowę większy niż od stycznia do sierpnia 2011 r. Szacuje się, że do końca 2012 r. eksport ten osiągnął 300 tys. ton. W ciągu ostatnich siedmiu lat wzrósł on dziesięciokrotnie. Największym odbiorcą tureckiego mięsa jest Irak i Iran. Wzrost eksportu był możliwy dzięki znacznemu zwiększeniu produkcji. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2012 r. produkcja mięsa brojlerów kurzych w Turcji osiągnęła 1,17 mln ton, czyli było o 8% większa  niż w tym samym czasie poprzedniego roku. Ocenia się, że do końca 2012 r. wyniosła ona 1,73 mln ton. W 1995 r. produkcja ta w Turcji wynosiła jedynie 300 tys. ton. Obecnie Turcja należy do dziesięciu największych eksporterów mięsa kurcząt na świecie.

W.M.

Ceny żywności w Wielkiej Brytanii mogą wzrosnąć

(Agra Europe 2012, nr 2536, s. 12)

Niespotykanie obfite opady w lecie w Wielkiej Brytanii spowodowały obniżenie plonów pszenicy do poziomu najniższego od 25 lat. Od średniej pięcioletniej były niższe o 14,1%. Zbiory tego ziarna były o 11,1% niższe od średniej pięcioletniej. W związku z tym Wielka Brytania w bieżącym roku będzie importerem netto pszenicy, a ceny żywności mogą wzrosnąć.

W.M.

 

Eksport wina z Brazylii

(Food News 2012, vol. 40, nr 39, s. 11)

Chiny były największym nabywcą brazylijskiego wina w pierwszej połowie 2012 r. Zakupiły 21,8% wina eksportowanego z Brazylii. Wartość jego eksportu z Brazylii do Chin zwiększyła się o 492% w porównaniu z tym samym okresem 2011 r. W efekcie eskort wina z Brazylii ogółem wzrósł o 86% od 2011 r. Poza Chinami największymi odbiorcami wina z Brazylii były Wielka Brytania, Rosja, Holandia, Francja, USA, Polska, Szwajcaria, Finlandia i Belgia.

W.M.

 

Wzrost eksportu wina z Bułgarii

(Food News 2012, vol. 40, nr 39, s. 5)

W pierwszej połowie 2012 r. eksport wina z Bułgarii osiągnął 25,14 mln litrów, czyli był o 16,1% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. W tym samym czasie sprzedaż bułgarskiego wina na rynku krajowym była o 13,1% większa niż rok wcześniej i wyniosła 46,96 mln litrów.

W.M.

 

Ceny ziemi w Polsce

(Agra Europe 2012, nr 2546, s. 3)

Według danych Agencji Nieruchomości Rolnych, ceny ziemi w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat znacznie wzrosły. Średnio cena gruntów sprzedawanych  przez  Agencję  w  trzecim  kwartale  2012  r.  wyniosła 20  557 zł (5 033 euro) za hektar, czyli była o 20% wyższa niż pod koniec 2011 r. Najwyższe ceny osiągano przy sprzedaży gruntów o powierzchni 300 hektarów lub większej (22 700 zł za hektar), a najniższe przy sprzedaży od 1 do 10 hektarów (16 100 zł za hektar). W 1992 r. za jeden hektar użytków rolnych płacono 500 zł. – 40 razy mniej niż obecnie. Od tego czasu tylko dwukrotnie cena ziemi zmniejszyła się w ciągu roku; było to w latach 1994-95 i 2010-11.

W.M.

Wzrost wartości ziemi w Wielkiej Brytanii

(Agra Europe 2012, nr 2544, s. 18)

Wartość gruntów rolnych w Wielkiej Brytanii rośnie od dziesięciu lat. Przewiduje się, że w ciągu następnych pięciu lat zwiększy się o kolejne 40%. Zwiększa się jednak różnica w cenie dobrej i niskiej jakości ziemi.

W.M.

 

Wzrost sprzedaży ziemi w Polsce

(Agra Europe 2013, nr 2554, s. 18)

Według Agencji Nieruchomości Rolnych, w 2012 r. sprzedano w Polsce 132 tys. hektarów użytków rolnych, czyli najwięcej od dziesięciu lat. Ceny użytków rolnych rosną stale. W 2012 r. średnio cena hektara wyniosła 19288 zł (4608 euro); była ona o 12,4% większa niż rok wcześniej. Agencja Nieruchomości Rolnych w 2012 r. odprowadziła do budżetu państwa 1717,6 mln zł. Jest to ilość o około 8% większa niż przewidywano na początku 2012 r. Szacuje się, że w 2013 r. sprzedane zostanie 125 tys. hektarów użytków rolnych.

W.M.

Zmiana nawyków żywieniowych w USA

(Food News 2012, vol. 40, nr 40, s. 14)

W USA przeprowadzono ostatnio badania, z których wynika, że zmieniają się nawyki żywieniowe konsumentów. Coraz częściej rezygnują oni z korzystania z fast food’ów na rzecz zdrowszego jedzenia. Jednocześnie brak czasu powoduje, że największym powodzeniem cieszy się żywność, którą można szybko przygotować, czyli mrożonki. W restauracjach rośnie sprzedaż żywności na wynos.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter