Piekarstwo tradycyjne

„Bryja i chleb to najpospolitsze pożywienie człowieka” – pisali starożytni. To „wspaniały dar przyrody nie dający się zastąpić przez żadne inne pożywienie” – dodawali poeci i myśliciele. Lud zwykł mówić, że jeśli choremu zaczyna smakować chleb, to oznaka powrotu do zdrowia. Choć mamy dziś wiele gatunków chleba, pod różnymi postaciami, to zasadniczym jego składnikiem zawsze jest mąka otrzymana z ziarna, zagnieciona w ciasto i upieczona.

Kształtowanie się zawodu piekarza

W XIII wieku, wraz z kolonizacją na prawie niemieckim , wyodrębniły się rzemiosła miejskie, a wśród nich piekarze. Cech piekarzy był bardzo dobrze zorganizowany i odgrywał w miastach średniowiecznych bardzo ważną rolę gospodarczą, a niekiedy i polityczną, bronił interesów swoich członków, rozdzielał dla nich surowce i uławiał zbyt gotowych wyrobów. Cechy zajmowały się również szkoleniem pracowników, dbały o ich moralne i społeczne wychowanie, a w razie konieczności wspierały materialnie i pomagały w założeniu własnego warsztatu pracy. Do najstarszych polskich cechów piekarzy należą: cech krakowski, gdański, toruński i wrocławski.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Dąb Bartek - historia zaklęta w konarach

Dąb Bartek to najsłynniejsze polskie drzewo. Stoi w Zagnańsku (województwo świętokrzyskie) i stanowi jedną z największych atrakcji turystycznych okolicy i Gór Świętokrzyskich.  Swoją popularność zawdzięcza, przede wszystkim, wiekowi. Jest bowiem największym i najstarszym znanym w Polsce drzewem, niemym świadkiem zdarzeń ważnych dla naszej historii, wokół którego narosło wiele legend.

Dąb Bartek liczy sobie od 645 do 670 lat, choć według tradycji drzewo ma aż 1200 lat. Pierwsza notatka opisująca dąb ukazała się w 1829 r. w piśmie „Sylwan”, drzewo miało wówczas 14 konarów głównych i 16 bocznych. Obecnie posiada 8 konarów głównych. Pierwsze naukowe badania Bartka i sporządzenie jego „metryki” miało miejsce w 1860 r.

W 1934 r. sąd konkursowy, pod przewodnictwem profesora Władysława Szafera, uznał Bartka za „najokazalsze drzewo w Polsce”. A ze względu na swój sędziwy wiek, w 1954 r. uznany został za pomnik przyrody i objęty ochroną prawną. Drzewo mierzy obecnie 30 metrów wysokości, obwód pnia na wysokości 1,3 m wynosi 9,85 m, a średnica korony to ok. 40 metrów.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...