Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja mięsa w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2485, s. 23)
Eksport wołowiny z 27 krajów Unii Europejskiej w 2012 r. będzie o 29,6% mniejszy niż w bieżącym roku, a eksport żywca wołowego spadnie o 5%. W bieżącym roku eksport jest wysoki ze względu na duży popyt w Rosji i Turcji. Produkcja wołowiny w 2012 r. będzie o 2% mniejsza niż rok wcześniej.
Produkcja mięsa w 27 krajach Unii Europejskiej (tys. ton)
|
2010 |
2011 |
2012 |
Wzrost/spadek 2012/11 |
Wołowina - produkcja netto - eksport - import |
8113 255 319 |
8222 355 286 |
8061 250 307 |
-2,0 -29,6 +7,3 |
Wieprzowina - produkcja netto - eksport - import |
22525 1876 29 |
22907 2127 20 |
22911 2035 22 |
0,0 -4,3 +8,0 |
Baranina - produkcja netto - eksport - import |
875 13 239 |
868 16 215 |
847 14 245 |
-2,4 -8,3 +13,8 |
W produkcji wieprzowiny duże znaczenie miały wysokie ceny pasz ograniczające opłacalność produkcji od jesieni 2010 r. W 2011 r. wzrośnie ona o 1,7%, a w 2012 r. utrzyma się na niemal niezmienionym poziomie. Eksport tego mięsa w 2011 r. będzie o 13,4% większy niż rok wcześniej, natomiast w 2012 r. spadnie o 4,3%. Spożycie wieprzowiny w 2011 r. będzie o 0,6% większe niż w poprzednim roku, a w 2012 r. – o 0,5% większe.
Produkcja baraniny będzie spadać zarówno w 2011 r. (o 0,8%), jak i w 2012 r. (o 2,4%).
W.M.
Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2481, 17)
Ocenia się, że spadek pogłowia bydła mięsnego w krajach Unii Europejskiej będzie ograniczać produkcję wołowiny.
Pogłowie bydła mięsnego i produkcja wołowiny
w krajach Unii Europejskiej
|
2010 |
2011 |
2012 |
Pogłowie bydła mięsnego (tys. szt.) |
88300 |
88993 |
85750 |
Pogłowie cieląt (tys. szt.) |
29350 |
29350 |
29350 |
Eksport bydła poza UE (tys. szt.) |
623 |
700 |
700 |
Ubój bydła (tys. szt.) |
28291 |
28200 |
28000 |
Produkcja wołowiny (tys. ton) |
8022 |
8050 |
8000 |
Eksport wołowiny poza UE (tys. ton) |
338 |
450 |
440 |
Spożycie wołowiny (tys. ton) |
8120 |
8050 |
8020 |
W.M.
Pogłowie świń w Polsce
(Agra Europe 2011, nr 2469, s. 20)
W marcu bieżącego roku pogłowie świń w Polsce wyniosło 13,1 mln sztuk, czyli było o 6,3% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność macior prośnych zmniejszyła się w tym czasie o ponad 15%. Ocenia się, że w 2011 r. produkcja wieprzowiny będzie o 2-3% mniejsza niż w poprzednim roku. W I półroczu produkcja ta była o 4-5% mniejsza niż w tym samym okresie poprzedniego roku, a w drugim nastąpi kolejny spadek. W 2011 r. ceny świń w Polsce wzrosną o 10-15% - ze średnio 3,89 zł/kg w 2010 r. do 4,50 zł/kg. Jest to ilość ciągłe mniejsza niż w 2009 roku (4,56 zł/kg) i nie pozwala na zrównoważenie strat wynikających z rosnących kosztów żywienia. Prowadzi to do wzrostu cen detalicznych wieprzowiny oraz spadku spożycia tego mięsa. W związku z tym rośnie eksport wieprzowiny.
W.M.
Rosnące koszty chowu świń
(Agra Europe 2011, nr 2480, s. 20)
W Bretanii, głównym regionie chowu świń we Francji, w sierpniu bieżącego roku producenci otrzymywali średnio 1,289 euro/kg żywca wieprzowego. Jest to cena o 12% większa niż rok wcześniej, jednakże w tym samym czasie koszty utrzymania świń zwiększyły się o 30%, w tym pasz – o 50%. W porównaniu z 2008 r. rolnicy zarabiają o 10 centymów mniej za każdy kilogram żywca. Od początku bieżącego roku produkcja tuczników we wszystkich krajach Unii Europejskiej zwiększyła się o 3%. Ocenia się jednak, że ze względu na rosnące koszty utrzymania zwierząt zmniejsza się pogłowie świń i pod koniec roku produkcja żywca spadnie.
W.M.
Planowany spadek pogłowia świń w Belgii
(Agra Europe 2011, nr 2479, s. 18)
Zrzeszenie flamandzkich hodowców świń przedłożyło premierowi Belgii plan poprawy sytuacji rolników specjalizujących się w chowie świń. Zakłada on zmniejszenie pogłowia loch we Flandrii o 20%. Rolnicy mieliby otrzymywać za każde zwierzę wycofane z produkcji 650 euro. Ogółem koszt tego wyniósłby 65 mln euro. Suma ta zostałaby wyasygnowana przez państwo, a rolnicy stopniowo zwróciliby ją w ciągu ośmiu lat płacąc podatek w wysokości 1 euro od każdego tucznika. Ograniczenie pogłowia loch spowoduje poprawę równowagi rynkowej.
W.M.
Wzrost pogłowia świń w Chinach
(Agra Europe 2011, nr 2477, s. 17)
Wysokie ceny wieprzowiny utrzymujące się w Chinach powodują, że pogłowie świń w tym kraju wciąż rośnie. W lipcu było ono o 1,1% wyższe niż rok wcześniej. Był to czwarty, kolejny miesiąc wzrostu liczebności tych zwierząt. Wielkość stada zarodowego rośnie nawet szybciej niż pogłowie świń ogółem. Liczebność macior w lipcu bieżącego roku była o 1,4% większa niż rok wcześniej.
W.M.
Pogłowie świń w Danii
(Agra Europe 2011, nr 2476, s. 18)
Na początku lipca 2011 r. pogłowie świń w Danii osiągnęło 12,55 mln sztuk, czyli było nieznacznie większe niż rok wcześniej (12,53 mln sztuk). Jednocześnie jednak stale zmniejsza się liczebność stada zarodowego. Liczba loszek zmniejszyła się o 10%, loszek prośnych – o 5%, a loch – o 3%. Ma to związek z wchodzącymi w życie w 2013 r. przepisami dotyczącymi utrzymania loch. Spadek liczby loch nie przekłada się jednak na spadek pogłowia ogółem, ponieważ równoważony jest ich rosnącą produkcyjnością. Liczebność tuczników w lipcu bieżącego roku osiągnęła 3,36 mln sztuk, czyli była o 6% większa niż rok wcześniej.
W.M.
Spadek produkcji mięsa w Czechach
(Agra Europe 2011, nr 2475, s. 17)
Produkcja mięsa w Czechach w II kwartale bieżącego roku zmniejszyła się ponownie. Jednocześnie rośnie import mięsa i jego ceny. Tendencja ta utrzyma się do końca roku. Produkcja mięsa w II kwartale wyniosła 128,9 tys. ton i była o 5,6% mniejsza niż rok wcześniej. Produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o 1,9%, wołowiny i cielęciny – o 3,3%, a mięsa drobiu – o 11,7%. Pogłowie bydła nie zmieniło się w ciągu roku i wyniosło 1,344 mln sztuk. Natomiast liczebność świń spadła o 8,4% (wyniosła ona 1,749 mln sztuk), a loch – o 15%. W największym stopniu, bo o 23,9%, zmniejszyło się pogłowie drobiu. W II kwartale bieżącego roku ceny żywca wołowego były o 4,1-2,8% wyższe niż rok wcześniej. Ceny żywca wieprzowego wzrosły o 4,3%, a drobiu – o 10,2%. Import wołowiny w II kwartale br. był o 18,9% większy niż rok wcześniej. Importowane mięsa pochodziło w większości z Polski (31%), Niemiec (17%), Austrii (15%) i z Irlandii (13%). Import wieprzowiny wzrósł o 12%, a drobiu – o 27,9% (z Polski – 32%, z Brazylii – 19%, z Niemiec – 13%).
W.M.
Wzrost produkcji baraniny we Francji
(Agra Europe 2011, nr 2479, s. 18)
W pierwszym półroczu 2011 r. produkcja baraniny we Francji zwiększyła się o 4%. Produkcja jagnięciny wzrosła o 3%, a mięsa dorosłych owiec – o 10%. Spożycie tego mięsa w kraju zmniejsza się od kilku lat. Powodem tego jest przede wszystkim niedostatek baraniny na rynku i jej wysokie ceny. W pierwszej połowie bieżącego roku import baraniny do Francji spadł o 8%. Import z innych krajów Unii zmniejszył się o 3% (z Wielkiej Brytanii o 7%), a spoza Unii – o 17%.
W.M.
Pogłowie zwierząt gospodarskich w Kanadzie
(Agra Europe 2011, nr 2478, s. 14)
Pogłowie bydła w Kanadzie w lipcu bieżącego roku wyniosło 13,9 mln sztuk, czyli w ciągu roku zmniejszyło się o 0,8%. Spadek ten postępuje stopniowo od 2005 r. Liczebność bydła mlecznego wzrosła o 0,3%, a bydła mięsnego – spadła o 1,1%. Jest to najniższy stan pogłowia bydła mięsnego od 1995 r. W ciągu pierwszego półrocza 2011 r. ubój bydła mięsnego był o 14,1% mniejszy niż w tym samym okresie poprzedniego roku i o 8,8% mniejszy niż w 2009 r. Eksport żywca wołowego w I półroczu 2011 r. był o 39,9% mniejszy niż w tym samym okresie 2010 r. i o 37,9% mniejszy niż w I półroczu 2009 r. Pogłowie owiec i świń nieznacznie wzrosło w ciągu roku. Liczebność świń w lipcu bieżącego roku osiągnęła11,9 mln sztuk, czyli zwiększyła się w ciągu roku o 0,8%. W ciągu roku wzrosła ona po raz pierwszy od 2006 r. Liczebność owiec wyniosła 1,1 mln sztuk (wzrost o 2,2%).
W.M.
Rośnie popularność mięsa bizonów
(Agra Europe 2011, nr 2475, s. 19)
W USA coraz szybciej rośnie popularność mięsa bizonów. W 2003 r. 80% konsumentów traktowało je jako nowość, egzotyczne mięso. Obecnie większość sprzedawców uważa, że mogli by o 25% zwiększyć jego sprzedaż po obecnych cenach. Na przeszkodzie stoi jednak długi cykl rozwojowy bizonów i niedostatecznie rozwinięty chów tych zwierząt.
W.M.