Rynki rolne

Ceny mięsa w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2493, s. 20)

 

Ceny wołowiny, wieprzowiny i baraniny

w krajach Unii Europejskiej (euro/100 kg)1

 

 

Kraj

Wołowina

Wieprzowina

Baranina

Belgia

324,13

152,70

502,38

Bułgaria

271,24

171,87

-

Czechy

319,31

165,60

-

Dania

358,83

151,84

-

Niemcy

380,18

165,24

467,16

Estonia

276,352

160,89

-

Grecja

429,72

192,70

-

Hiszpania

378,37

153,70

593,42

Francja

374,85

157,0

641,0

Irlandia

380,78

146,07

456,03

Włochy

399,57

193,50

-

Cypr

-

174,0

-

Łotwa

215,92

173,0

-

Litwa

307,47

164,06

-

Luksemburg

375,27

166,0

-

Węgry

235,02

166,84

-

Malta

-

189,0

-

Holandia

305,04

150,67

505,41

Austria

375,0

159,62

524,0

Polska

310,64

160,10

-

Portugalia

350,86

155,0

-

Rumunia

254,46

161,68

229,0

Słowenia

338,77

159,42

-

Słowacja

323,75

173,14

-

Finlandia

354,51

152,53

-

Szwecja

324,56

165,70

350,28

Kraj

Wołowina

Wieprzowina

Baranina

Wielka Brytania

- Anglia, Walia, Szkocja

- Irlandia Płn.

 

402,97

379,68

167,80

506,07

509,70

458,90

UE 27 średnio

375,25

160,66

490,30

 

 

1 – ceny z 4.12.2011

2 – cena z 27.11.2011

W.M.

 

Ceny żywności na Islandii a przynależność do Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2492, s. 3)

 

Według raportu ogłoszonego przez specjalistów z University of Iceland oraz z Farmers` Association of Iceland, ceny żywności na Islandii mogą zmniejszyć się o połowę w razie przystąpienia tego kraju do Unii Europejskiej. W ubiegłym roku rząd przeznaczył na wspieranie rolnictwa islandzkiego 9 mld koron (56,5 mln euro).  Jednak, jak oceniają specjaliści, suma ta powinna zostać zwiększona do 11-15 mld koron (69-94 mln euro), jeśli krajowa żywność ma móc konkurować z tanimi importowanymi towarami.

 

W.M.

Spadek cen żywności

(Agra Europe 2011, nr 2493, s. 9)

Listopad ubiegłego roku był jedenastym kolejnym miesiącem spadku cen żywności na świecie. Średnie ceny spadły do najniższego poziomu w 2011 r. Od lutego zmniejszyły się one o 10%. O 8% wzrosło zużycie pszenicy na pasze.

W.M.

 

Rumunia wznawia eksport wieprzowiny

(Agra Europe 2011, nr 2493, s. 9)

Rumunia uzyskała zezwolenie na wznowienie eksportu wieprzowiny. Komisja Europejska zakazała importu wieprzowiny z Rumunii w 2003 r. z powodu powtarzających się przypadków zachorowań na pomór świń. Choroba ta występowała w Rumunii do 2008 r. Od tej pory sytuacja epidemiologiczna w Rumunii znacznie się poprawiła. Stwierdzono, że w wyselekcjonowanych fermach i ubojniach zapewnione są warunki gwarantujące bezpieczeństwo żywności.

W.M.

 

 

Wzrost eksportu drobiu z Unii Europejskiej

(Agra Europe 2010, nr 2482, s. 15)

Eksport drobiu w ciągu ostatnich dwu lat był wyższy niż oczekiwano. W pierwszym półroczu 2011 r. był o 22% większy niż rok wcześniej, a w 2010 r. – o 24%. Jednocześnie produkcja drobiu w krajach Unii nie zmienia się, a w niektórych państwach nieco spada. Spożycie mięsa drobiu rośnie nieznacznie w krajach nowo przyjętych do Wspólnoty, ale w innych – zmniejsza się.

 

Eksport mięsa drobiu z Unii Europejskiej

 

Kraj

2010

I półrocze 2011

Eksport

(t)

Zmiana w

ciągu roku (%)

Eksport

(t)

Zmiana w

ciągu roku (%)

Rosja

245429

+19,4

48941

+7,3

Hong Kong

151529

+12,0

95779

+14,2

Arabia Saud.

118010

+9,3

78144

+11,6

Benin

115022

+9,1

62613

+9,3

Ukraina

86028

+6,8

35169

+5,5

Wietnam

31661

+2,5

14954

+2,2

Jemen

39628

+3,1

16845

+2,5

Ghana

41094

+3,3

28858

+4,3

Szwajcaria

29804

+2,4

14487

+2,2

Z. Emiraty Arab.

20231

+1,6

14302

+2,1

Malezja

25895

+2,0

8664

+1,3

Kongo

27748

+2,2

15705

+2,3

 

 

 

W.M.

Rosyjski import drobiu

(Agra Europe 2011, nr 2492, s. 16)

W ciągu pierwszych trzech kwartałów ubiegłego roku import drobiu do Rosji był wyższy niż w 2010 r., ale o 58% niższy niż w 2009 r. Jego wartość wyniosła 364 mln dolarów (271 mln euro). Największym dostawcą drobiu do Rosji pozostały USA. Około 22% importu drobiu pochodzi z Brazylii, 10% - z Niemiec, a 7% - z Francji.

W.M.

 

 

Spadek importu baraniny do Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2482, s. 17)

W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2011 r. import baraniny i jagnięciny do krajów Unii Europejskiej wyniósł 129743 tony, czyli był o 10% mniejszy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Spada przede wszystkim import tego mięsa z Nowej Zelandii. Zmniejszył się on o 13%.

W.M.

 

 

 

 

 

 

 

Rosyjski import jabłek

(Food News 2011, vol. 39, nr 45, s. 11)

Rosnący import jabłek do Rosji ma wpływ na ilość jabłek kierowanych do przetwórstwa w Europie. Cło na importowane jabłka od 1 stycznia do 31 lipca wynosi w Rosji 10 eurocentów za kilogram. Natomiast od 1 sierpnia do 31 grudnia wzrasta do 20 eurocentów. Cło na jabłka (również gruszki i winogrona) importowane z niektórych mniej rozwiniętych krajów (np. Argentyna) jest obniżone o 75%. Rosja jednakże importuje duże ilości jabłek z krajów, których nie obejmuje taka zniżka, np. z Polski. W efekcie importerzy magazynują jabłka do czasu, kiedy cło będzie niższe. Rezultatem jest rozwój infrastruktury nowoczesnych magazynów.

W.M.

 

Rosnący rynek mrożonych ziemniaków

(Food News 2011, vol. 39, nr 45, s. 13)

Specjaliści oceniają, że w 2011/12 r. rynek mrożonych ziemniaków zwiększy się o 5%. Źródłem tego wzrostu jest ekspansja restauracji fast food. Amerykański eksport tych produktów kierowany jest głównie do Meksyku i na Filipiny. USA jest także największym światowym importerem mrożonych ziemniaków – w 2011/12 r. ich import będzie o 4% większy niż rok wcześniej. W Japonii import ten wzrośnie o 3%, a w Brazylii – o 10%. W 2010/11 r. import mrożonych ziemniaków do Chin zwiększył się o 70%.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter