Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja mięsa drobiu w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2014, 10 October, s. 17)
W bieżącym roku produkcja mięsa drobiu zwiększyła się o blisko 2%, w porównaniu z 2013 r., ale w przyszłym roku wzrost ten ulegnie zmniejszeniu. Ocenia się, że produkcja ta osiągnęła w 28 krajach Unii 13,04 mln ton. Przewidywany wzrost produkcji wołowiny i wieprzowiny spowoduje, że w 2015 r. produkcja mięsa drobiu zwiększy się jedynie o 0,7%. Rosnąć będzie ona w Niemczech, Hiszpanii i Polsce, a zmniejszy się we Włoszech i we Francji. Według oceny amerykańskich specjalistów, produkcja mięsa brojlerów kurzych w bieżącym roku będzie o 1,7% większa niż rok wcześniej, a w 2015 r. wzrost ten wyniesie jedynie 1,2%. Natomiast produkcja mięsa indyków spadnie zarówno w bieżącym, jak i w przyszłym roku. We Francji, w bieżącym roku, produkcja mięsa brojlerów zmniejszyła się ze względu na trudności na rynkach Bliskiego Wschodu, po zlikwidowaniu refundacji eksportowych.
Produkcja i handel mięsem drobiu w 28 krajach
Unii Europejskiej (tys. ton)
|
2013 |
2014 |
2015 |
Zmiana (%) |
||
2013/12 |
2014/13 |
2015/14 |
||||
Produkcja netto |
12805 |
13039 |
13130 |
+1,3 |
+1,9 |
+0,7 |
Import mięsa |
792 |
768 |
768 |
-5,9 |
-3,0 |
0 |
Import żywca |
1 |
1 |
0 |
- |
- |
- |
Eksport mięsa |
1300 |
1281 |
1281 |
-1,1 |
-1,4 |
0 |
Eksport żywca |
10 |
11 |
11 |
+2,5 |
+5,8 |
0,9 |
Spożycie ogółem |
12297 |
12526 |
12616 |
+1,1 |
+1,9 |
+0,7 |
Spożycie na osobę (kg) rocznie |
21,3 |
21,7 |
21,8 |
+0,9 |
+1,6 |
+0,5 |
Udział w spożytym mięsie ogółem (%) |
29,9 |
30,2 |
30,1 |
- |
- |
- |
Samowystarczalność (%) |
104,2 |
104,2 |
104,2 |
- |
- |
- |
Import mięsa drobiu malał w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku. Ogółem, w bieżącym roku był o 3% mniejszy niż rok wcześniej i pozostanie na tym samym poziomie w przyszłym roku. Podobnie, drugi już rok z rzędu spada eksport drobiu. Niewielki jego wzrost na początku bieżącego roku spowodowany był rosnącym popytem w Rosji. Rośnie zapotrzebowanie na mięso drobiu w RPA, na Filipinach i w Hong Kongu, co jednak nie zrównoważy spadku eksportu do Arabii Saudyjskiej, na Ukrainę, do Jemenu i Ghany, a także do Rosji.
W.M.
Wzrost produkcji i eksportu wołowiny z Unii Europejskiej
(Agra Europe 19 September 2014, s. 23)
Według przewidywań amerykańskich specjalistów, eksport wołowiny z Unii Europejskiej w bieżącym roku będzie większy niż rok wcześniej. Wzrośnie on również w przyszłym roku i osiągnie 260 tys. ton. Nie przeszkodzi w tym rosyjski zakaz importu ze Wspólnoty, wprowadzony na początku sierpnia bieżącego roku. Kraje Unii łatwo znajdą alternatywne rynki zbytu na wołowinę, głównie wśród państw bałkańskich i w Hong Kongu. Konkurencja na rynkach zagranicznych będzie mniejsza, ponieważ kraje Ameryki Południowej skoncentrują się na zaopatrzeniu rynku rosyjskiego.
Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej będzie również rosła w ciągu następnych dwu lat. Przyczyną tego jest wzrost pogłowia bydła mlecznego w Europie Północnej i Środkowej – w Niemczech, Polsce, krajach Beneluksu, Irlandii, Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich. Wzrost wielkości pogłowia bydła mlecznego prowadzi do zwiększenia ilości cieląt i opasanych buhajków. Jednocześnie pogłowie bydła mięsnego będzie spadać na skutek braku wsparcia rządowego. Większa dostępność wołowiny spowoduje niewielki wzrost spożycia tego mięsa – dotyczyć to będzie jednak tańszych partii mięsa. Podaż wyrębów wyższej jakości jest ograniczona. Spadnie import wołowiny.
Produkcja wołowiny i handel tym mięsem w Unii Europejskiej (tys. t)
|
2013 |
2014 |
2015 |
Produkcja |
7384 |
7475 |
7490 |
Import |
376 |
360 |
355 |
Eksport |
244 |
255 |
260 |
Zużycie w UE |
7516 |
7580 |
7585 |
W.M.
Dobre perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej
(Agra Europe 19 September 2014, s. 22)
Według ostatniego raportu kwartalnego Rabobanku, perspektywy rozwoju produkcji drobiarskiej w Unii Europejskiej są korzystne. Rosyjskie embargo nie wpłynie na obniżenie cen drobiu i dochodów z jego produkcji. Ceny utrzymują się na wysokim poziomie dzięki znacznemu popytowi na mięso z piersi brojlerów, a dochody rosną dzięki spadkowi cen pasz. Ocenia się, że w 2015 r. ceny zbóż będą w dalszym ciągu spadać. Z rosyjskiego embarga w największym stopniu skorzysta Brazylia, RPA oraz krajowi, rosyjscy producenci. Największe problemy będą mieli producenci drobiu w USA, którzy konkurować będą na rynkach zagranicznych – ceny udek kurzych w USA spadną prawdopodobnie o 20%.
W.M.
Spadek produkcji wołowiny w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 15 August 2014, s. 24)
W pierwszej połowie bieżącego roku produkcja cielęciny i wołowiny w Wielkiej Brytanii była o 2% wyższa niż w 2013 r. głównie dzięki wzrostowi masy ubojowej i nieco większej liczbie ubijanych zwierząt. Później jednak zaczęła spadać. Tendencja ta utrzyma się w 2015 r.
Produkcja i spożycie wołowiny oraz cielęciny w Wielkiej Brytanii (tys. ton)
|
2013 |
2014* |
2015* |
Produkcja |
848 |
875 |
853 |
Import - mięso - przetwory |
389 295 94 |
402 306 96 |
394 295 99 |
Eksport |
131 |
126 |
133 |
Spożycie ogółem |
1106 |
1151 |
1114 |
* - dane szacunkowe
W.M.