Rynki rolne
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja i eksport mięsa drobiowego w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2485, s. 18)
Produkcja mięsa drobiowego, która w 2010 r. wzrosła o 2,4%, w bieżącym roku utrzyma się na tym samym poziomie. W przyszłym roku zwiększy się ona tylko nieznacznie (o 0,6%). Wzrost ten będzie efektem zwiększania się popytu krajowego. W innych częściach świata popyt na mięso drobiu również wzrośnie. Eksport mięsa drobiu z Unii w 2011 r. będzie o 18,8% większy niż w poprzednim roku. Natomiast w 2012 r. spadnie on o 1,6%. W dalszym ciągu mięso drobiu będzie najtańszym gatunkiem mięsa. Jego spożycie ogółem w Unii Europejskiej zwiększy się nieznacznie (o 0,8%) w 2012 r.
W.M.
Eksport drobiu z USA
(Agra Europe 2011, nr 2477, s. 13)
W pierwszym półroczu bieżącego roku eksport mięsa kurcząt i indyków z USA był o 2% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Osiągnął on 1,77 mln ton. Pod względem wartości eksport ten wzrósł o 10% osiągając 2,16 mld dolarów USA (1,49 mld euro).
W.M.
Światowy eksport mięsa drobiu
(Agra Europe 2011, nr 2471, s. 19)
|
2008-20101 (tys.t) |
20202 (tys.t) |
Zmiana (%) |
Świat |
10565 |
12527 |
+18,6 |
Kraje rozwinięte - USA - UE (27) - Rosja |
4626 3339 950 9 |
5176 3702 898 225 |
+11,9 +10,9 -5,5 +2409,3 |
Kraje rozwijające się - Argentyna - Brazylia - Chile - Chiny |
5938 232 3547 103 460 |
7351 561 4136 154 599 |
+23,8 +142,3 +16,6 +48,9 +30,2 |
1 – średnio
2 - szacunkowo
W.M.
Wzrost eksportu mięsa drobiu z Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2479, s. 15)
W pierwszym półroczu bieżącego roku eksport drobiu z krajów Unii Europejskiej osiągnął 672774 ton, czyli był o 22% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. W znacznym stopniu, bo o 48% zmniejszył się eksport drobiu do Rosji. Poprzednio Rosja była największym odbiorcą drobiu z Unii, a obecnie spadła na 4 miejsce pod tym względem. Spadek ten jednak z nadwyżką zrównoważył wzrost eksportu drobiu do innych krajów. Hong Kong zakupił w Unii o 46% więcej drobiu niż rok wcześniej. Eksport do Arabii Saudyjskiej wzrósł o 48%, a do niektórych krajów afrykańskich (Benin, Ghana, Kongo) podwoił się. O 12% zmniejszył się eksport drobiu na Ukrainę, która dąży do samowystarczalności w produkcji drobiu. Import drobiu do krajów Unii Europejskiej wzrósł o 3% i osiągnął 408420 ton. Największym dostawcą drobiu do Unii pozostała Brazylia. Import z Tajlandii zwiększył się o 12%, a z Chile – o 19%. Natomiast import z Argentyny spadł o 13%. Obecnie ceny drobiu w Unii Europejskiej są około 10% wyższe niż przed rokiem. Dzięki temu w najbliższym czasie produkcja będzie rosła.
W.M.
Wzrost eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2479, s. 17)
Eksport wieprzowiny (łącznie z podrobami i tłuszczem) z krajów Unii Europejskiej w pierwszym półroczu 2011 r. osiągnął 1,48 mln ton i był o 19% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny pozostaje Rosja, mimo iż dąży ona do samowystarczalności pod względem produkcji żywności. Ilość zakupionej przez nią w Unii wieprzowiny wzrosła o 8%. Eksport wieprzowiny do Chin wzrósł o 60%, na Białoruś – o 92%, a do Korei Południowej – o 114% (efekt epidemii pryszczycy w tym kraju). Zmniejszył się jedynie eksport tego mięsa na Ukrainę (o 31%), podobnie jak Rosja dążącą do samowystarczalności oraz do Australii (o 14%). Zwiększył się eksport wszystkich kategorii produktów wieprzowych. Eksport mrożonej wieprzowiny wzrósł o 19%, przetworów – o 29%, w tym kiełbas – o 22%. Podrobów eksportowano o 27% więcej. Ich odbiorcami były głównie Chiny, Hong Kong i Korea Południowa. Eksport żywca wieprzowego, który sprzedawano głównie do Rosji i na Ukrainę, spadł o 2%. Import wieprzowiny do krajów Unii Europejskiej zmniejszył się o 23%. Import z Chile spadł o 22%, z USA – o 85%, a z Kanady – o 93%. Wzrósł jedynie import ze Szwajcarii (o 6%).
W.M.
Wzrost cen produktów rolnych w Niemczech
(Agra Europe 2011, nr 2475, s. 22)
W ciągu pięciu pierwszych miesięcy bieżącego roku ceny produktów rolnych uzyskiwane przez rolników niemieckich zwiększyły się średnio o 25,1%. Ceny ziemniaków wzrosły o 95,7%, a zbóż – o 96,8%. W największym stopniu wzrosły ceny żyta (o 122,8%); ceny innych zbóż podwoiły się z wyjątkiem kukurydzy, której cena spadła o 72,0%. Szacuje się, że produkcja zbóż w bieżącym roku jest o 6,8% niższa niż rok wcześniej – powodem tego była niesprzyjająca pogoda. Ceny sałaty lodowej, przed załamaniem związanym z zatruciem E. coli, były o 48,2% wyższe niż przed rokiem, a jabłek – o 47,0%. Spadły jedynie ceny szparagów (o 14,9%) i pieczarek (o 11,8%).
W.M.