Rolnictwo ekologiczne
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Działania dla żywności i rolnictwa ekologicznego
(Biuletyn Informacyjny MRiRW, 2021 nr 5 s. 19)
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2027 celem ukierunkowania i koordynacji działań na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Celem Ramowego Planu Działań jest stały rozwój sektora rolnictwa ekologicznego oraz rynku żywności ekologicznej, zwiększenie produkcji oraz udziału produktów ekologicznych na rynku. Plan realizowany będzie poprzez działania doskonalące, informacyjne i promocyjne. Służyć temu będą także innowacje w produkcji ekologicznej, wsparcie producentów ekologicznych oraz utrzymanie zaufania do systemu rolnictwa ekologicznego.
Plan powstał we współpracy z Radą Rolnictwa Ekologicznego, partnerami społecznymi oraz organizacjami skupiającymi podmioty działające w sektorze produkcji ekologicznej.
Oprac. Martyna Niewiadomska
Fot. pixabay.com