Rolnictwo ekologiczne

Działania dla żywności i rolnictwa ekologicznego

(Biuletyn Informacyjny MRiRW, 2021 nr 5 s. 19)

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2027 celem ukierunkowania i koordynacji działań na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.

Celem Ramowego Planu Działań jest stały rozwój sektora rolnictwa ekologicznego oraz rynku żywności ekologicznej, zwiększenie produkcji oraz udziału produktów ekologicznych na rynku. Plan realizowany będzie poprzez działania doskonalące, informacyjne i promocyjne. Służyć temu będą także innowacje w produkcji ekologicznej, wsparcie producentów ekologicznych oraz utrzymanie zaufania do systemu rolnictwa ekologicznego.

Plan powstał we współpracy z Radą Rolnictwa Ekologicznego, partnerami społecznymi oraz organizacjami skupiającymi podmioty działające w sektorze produkcji ekologicznej.

Oprac. Martyna Niewiadomska 

Fot. pixabay.com

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter