Rolniczy Magazyn Elektroniczny nr 104

Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego. W czasie pandemii, z którą się teraz zmagamy, nasze życie zmieniło się w wielu aspektach i dlatego wprowadziliśmy dział „Wieś w dobie koronawirusa”, w którym przekazujemy aktualne informacje dotyczące rolnictwa i życia mieszkańców obszarów wiejskich.
Bardzo interesujące materiały znajdą Państwo w Aktualnościach w rolnictwie, m.in. o polskim rolnictwie w liczbach, czyli wynikach Powszechnego Spisu Rolnego 2020.

W części Oskar Kolberg. Ocalić od zapomnienia przedstawiamy obrzędy polne na Kujawach.

W Kuchni w czasach Belle Epoque  prezentujemy  ciekawe przepisy zawarte w książce Marii Marciszewskiej „Kucharka szlachecka” z 1885 roku, z zachowaniem oryginalnej pisowni.

W dziale dotyczącym ekologii przedstawiamy przyszłościowe działania w rolnictwie, które mają pomóc w walce ze zmianami klimatu, a jest to  rolnictwo regeneratywne czyli węglowe.

W Wiadomościach Rolniczych znajdą Państwo ciekawy materiał  o kleszczach,  groźnych dla zwierząt gospodarskich i mogących przysporzyć hodowcom poważnych kłopotów.

W dziale poświęconym kobietom, prezentujemy sylwetkę Wandy z Wolskich Umińskiej, zasłużonej działaczki społecznej, która prowadziła w Warszawie dom ludowy i dostarczała na wieś nielegalną literaturę,

Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi  przygotowaliśmy materiał o … lipie czczonej i cenionej w bardzo wielu kulturach.

Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o właściwościach czarnuszki, która była znana już w starożytności. Egipcjanie uważali, że mogła wyleczyć wszystko prócz śmierci…

W części poświęconej zbiorom Biblioteki NIKiDW ( dawniej Centralnej Biblioteki Rolniczej) prezentujemy dzieło. wydane w Serii  Wydawniczej Biblioteka Podróży i Malowniczo-Historycznych Opisów Różnych Krajów w tomie 4 pod tytułem :  "Lato na brzegach Północnego i Bałtyckiego morza : wspomnienia z podróży  przez Marmier Xavier" 1856 r.

Udanej lektury

Redakcja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter