Problemy w rolnictwie

Poziom wspierania rolnictwa w krajach OECD

(Agra Europe 2012, nr 2533, s. 7)

Według ostatnio ogłoszonego raportu, poziom wspierania rolnictwa w krajach należących do Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w dalszym ciągu spada. Jest on obecnie najniższy od połowy lat osiemdziesiątych, kiedy rozpoczęto analizowanie poziomu wspierania rolnictwa. Średnio wysokość Ekwiwalentu Subwencji dla Producentów Rolnych (PSE) wyniosła w 2011 r. 19%. Współczynnik ten oznacza wyrażony procentowo udział wszystkich form subsydiowania w wartości finalnej produkcji.

Ekwiwalent Subwencji dla Producentów Rolnych w krajach OECD (%)

Kraj

1986-88

2008

2009

2010

2011

Australia

7

6

3

2

3

Kanada

36

13

20

17

14

Unia Europejska

40

22

24

20

18

Islandia

77

51

48

47

44

Japonia

64

48

48

53

52

Korea Płd.

70

52

52

45

53

Meksyk

29

13

13

12

12

Nowa Zelandia

10

1

0

0,5

1

Norwegia

70

62

61

61

58

Szwajcaria

77

58

63

54

54

Turcja

16

25

37

26

20

USA

22

7

10

8

8

OECD

37

21

22

20

19

 

Stwierdzono, że ograniczenie wydatków na politykę rolną w Unii Europejskiej w latach 2014-20 jest konieczne. Będzie to zgodne z trendem występującym w innych krajach OECD, gdzie poziom wspierania rolnictwa zmniejszył się z 3% produktu krajowego brutto w latach 1986-88 do 1% w latach 2009-11.

W.M.

 

Subsydia do zwrotu

(Agra Europe 2012, nr 2534, s. 3)

Europejski Trybunał Sprawiedliwości ogłosił, że rząd francuski wypłacił w latach 1992-2002 subsydia producentom owoców i warzyw niezgodnie z obowiązującym prawem. Dotyczy to subsydiów eksportowych, wsparcia mającego na celu obniżenie cen sprzedaży oraz rozwoju przetwórstwa wartości ponad 300 mln euro. W 2009 r. Komisja Europejska stwierdziła, że pomoc ta nie była zgodna z prawem i skierowała sprawę do Trybunału, który obecnie nakazał zwrot wypłaconych sum.

W.M.

 

 

Wzrost dochodów rolników brytyjskich

(Agra Europe 2012, nr 2533, s. 14)

Według ostatnich analiz, dochody brytyjskich rolników znacznie wzrosły w 2012 r. za sprawą wyższych plonów i wzrostu cen uzyskiwanych przez producentów. Dochody zwiększyły się o 6,9% i osiągnęły 175 funtów sterlingów na 1 hektar (217 euro).  Najlepsze wyniki uzyskiwano na fermach specjalizujących się w chowie owiec oraz bydła mlecznego i mięsnego na terenach nizinnych. W wypadku owiec i bydła mięsnego wzrost dochodów wyniósł 30%, a bydła mlecznego – 27%. Najgorsza sytuacja panowała w chowie świń i produkcji roślinnej, gdzie dochody zmniejszyły się odpowiednio o 20 i 24%.

W.M.

 

Dochody rolników irlandzkich

(Agra Europe 2012, nr 2525, s. 15)

Ekonomiści oceniają, że wielu rolników irlandzkich osiągnie w bieżącym roku niższe dochody niż rok wcześniej, z powodu niższych zbiorów zbóż w Europie i USA oraz wzrostu cen zbóż i pasz. Wzrosną koszty produkcji na fermach wyspecjalizowanych w produkcji mleczarskiej, a jednocześnie spadną osiągane dochody. Ocenia się, że ceny mleka, którego eksport rośnie, będą w bieżącym roku o 15% niższe niż w ubiegłym roku. W połączeniu z rosnącymi kosztami produkcji spowoduje to spadek dochodów rolników specjalizujących się w produkcji mleczarskiej o 30%. Lepiej przedstawia się sytuacja w chowie bydła mięsnego. Ceny wołowiny w 2012 r. są o 15% wyższe niż rok wcześniej, z powodu spadku produkcji tego mięsa. Na wysokim poziomie utrzymają się również ceny jagnięciny, czyli zyski z jej produkcji nie zmniejszą się. Zaostrzenie legislacji dotyczącej utrzymania świń wpłynie na ograniczenie produkcji wieprzowiny i wzrost jej  cen.

W.M.

 

Samobójstwa wśród rolników

(Agra Europe 2012, nr 2532, s. 3)

Według badań przeprowadzonych na zlecenie rządu, angielscy rolnicy są jedną z grup ludności, wśród których najczęściej występują samobójstwa. Kolejnymi grupami wysokiego ryzyka są lekarze i pielęgniarki. Ocenia się, że jest tak ponieważ osoby te, podobnie jak rolnicy mają dostęp do środków, za pomoc których można popełnić samobójstwo.

W.M.

 

Badanie pozostałości pestycydów w krajach Unii Europejskiej

(Agra Europe 2012, nr 2532, s. 4)

Koordynowany przez Unię Europejską program badania pozostałości pestycydów w żywności będzie w latach 2013-15 obejmował 191 substancji aktywnych. W latach 2012-14 obejmował on 189 substancji aktywnych. Program ustalany jest na trzy lata. W każdym roku badane są inne produkty. W 2013 r. będą to jabłka, kapusta, soczewica, sałata, brzoskwinie, nektarynki, żyto lub owies, truskawki, pomidory i wino (czerwone lub białe) wytwarzane z winogron.

W.M.

 

Spadek tempa zużycia biopaliw w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2012, nr 2526, s. 5)

Według ostatnio opublikowanego raportu, zużycie biopaliw w Unii Europejskiej w 2011 r. zwiększyło się o 3% i osiągnęło 13,6 mln ton. W 2010 r. wyniosło ono 13,2 mln ton. Oznacza to, że tempo przyrostu zużycia biopaliw spada. W 2008 r. wynosiło ono 41,7%, w 2009 r. – 24,6%, a w 2010 r. – 10,7%. Spośród krajów Unii Europejskiej najwięcej biopaliw zużyto w Niemczech (blisko 3 mln ton). Produkcja biodisla w 2011 r. po raz pierwszy zmniejszyła się w porównaniu z poprzednim rokiem i wyniosła 8,8 mln ton (w 2010 r. – 9,6 mln ton). Według specjalistów, wpływ na to ma nieuczciwa konkurencja na rynku światowym i idący za tym duży import biodisla z Argentyny i Indonezji. Produkcja bioetanolu w Unii Europejskiej w 2011 r. zwiększyła się o 2,9% i osiągnęła 4,39 mld litrów. Wzrost ten był znacznie niższy niż zanotowany w 2010 r. (20%).

W.M.

 

Transgeniczna kukurydza zakazana w Grecji

(Agra Europe 2012, nr 2534, s. 6)

European Food Safety Authority ogłosiła, że grecki zakaz importu, uprawy i sprzedaży transgenicznej kukurydzy MON810 należącej do firmy Monsanto nie jest uzasadniony naukowo. Grecja wprowadziła ten zakaz w 2005 r., a ostatnio przedłużyła go o dwa lata.

W.M.

 

Zapobieganie odporności bakterii na antybiotyki

(Agra Europe 2012, nr 2534, s. 19)

Dania wzywa pozostałe kraje Unii Europejskiej o podjęcie działań zapobiegających powstawaniu szczepów bakterii odpornych na antybiotyki. Globalizacja sprawia, że działania takie prowadzone w Danii nie przynoszą efektów. Stale wzrasta liczba ptaków, których mięso wykazuje obecność enzymów ESBL – są to enzymy wytwarzane przez bakterie odporne na antybiotyki. Stwierdzono, że blisko połowa ptaków sprowadzanych do Danii zawiera takie bakterie. Odporność mikroorganizmów zwiększa się, jeśli w chowie drobiu stosuje się cefalosporyny. Leki te są zakazane w Danii od 10 lat. Jednakże hodowla stad rodzicielskich brojlerów kurzych prowadzona jest tylko w kilku krajach, skąd sprowadza się ptaki, niestety razem z odpornymi bakteriami. A więc skutecznie przeciwdziałać wzrostowi odporności bakterii można jedynie podejmując działania na terenie całej Unii Europejskiej.  Podobnych problemów nie mają hodowcy świń, których materiał rodzicielski rozmnażany jest w Danii

W.M.

 

Syria potrzebuje pomocy

(Agra Europe 2012, nr 2527, s. 7)

Według oceny FAO, około 1,5 mln Syryjczyków będzie potrzebować pomocy żywnościowej w ciągu następnych 2-6 miesięcy. W ciągu następnych 12 miesięcy pomoc żywnościowa będzie potrzebna trzem milionom osób. Około milion rolników potrzebuje pomocy związanej z produkcją roślinną i zwierzęcą, np. dostaw nasion, pasz, paliw, pomocy przy naprawie systemów nawadniających. Rolnicy w tym kraju stracili w bieżącym roku na skutek panującego tam kryzysu 1,8 mln dolarów (1,5 mld euro).

W.M.

 

Kontrowersyjna ochrona środowiska w Danii

(Agra Europe 2012, nr 2526, s. 2)

Od września br. w Danii zaczyna obowiązywać prawo zakazujące uprawy roślin w pobliżu wód, tak aby zmniejszyć ich zanieczyszczenie azotem. Rolnicy twierdzą, że nowe prawo spowoduje zamienienie w mokradła 500 tys. hektarów, a następne 400 tys. hektarów będzie odłogować zmniejszając duńską produkcję rolniczą o 25-30%.

W.M.

 

Azjatyckie chrząszcze niszczące drewno

(Agra Europe 2012, nr 2534, s. 6)

Azjatyckie chrząszcze żywiące się drewnem (Asian longhorned betele –ALB) mogą być dużym problemem dla państw Unii Europejskiej. Są to owady, które od pewnego czasu pojawiają się w drewnianych opakowaniach towarów sprowadzanych z Chin. Jeśli przedostaną się do środowiska będą stanowić zagrożenie dla drzew i krzewów. Po raz pierwszy wykryto je w 2010 r. w opakowaniach towarów sprowadzonych do Holandii. Od tego czasu pojawiały się w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Austrii i ponownie w Holandii.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter