Ważna jest jakość jabłek

Wymagania jakościowe rosną wraz ze wzrostem zbiorów owoców i stopy życiowej ludności. W światowej produkcji jabłek można zauważyć trzy podstawowe tendencje: wzrost plonów i zbiorów, wzrost wymagań jakościowych i nieopłacalność produkcji owoców niskiej jakości.

Od dwudziestu lat największym producentem jabłek na świecie są Chiny, drugie miejsce zajmują Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, Polska jest trzecim na świecie producentem tych owoców. W Unii Europejskiej jesteśmy aktualnie nr 1, a co czwarte jabłko pochodzi z naszego kraju. Co roku odnotowujemy coraz wyższe zbiory.

Jedną z podstawowych cech rodzimej produkcji jabłek to stały jej wzrost. W porównaniu z rokiem 1991 wzrosła ona o 1,5 mln ton. Na tak znaczący wzrost w stosunkowo krótkim czasie największy wpływ miała zmiana sadów niskopiennych z dużymi drzewami, na karłowe. Średnie plony wzrosły z 20 do 40 ton. Zmieniły się uprawiane odmiany. W niskopiennych sadach dominowały odmiany amerykańskie, które zastąpiono nowymi, bardzo popularnymi odmianami na światowym rynku jabłek.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Opinie ekspertów i praktyków o agrobiotechnologii

Chociaż innowacyjne technologie widziane są przez większość ekspertów jako szansa i nadzieja na rozwiązanie wielu problemów cywilizacyjnych, to jednocześnie powszechnym zjawiskiem społecznym jest technofobia. Grupa naukowców przeprowadziła badanie, które dotyczyło agrobiotechologii.

W przeprowadzonych w 2012 roku badaniach wykazano, że 66 proc. respondentów nie potrafiło rozwinąć skrótu GMO, co więcej wśród osób, które słyszały te nazwę, zaledwie 2 proc. określiło swoją wiedzę jako dużą, a 23 proc. zadeklarowało ogólne rozeznanie w tematyce. Taki stan rzeczy skłonił naukowców do przeprowadzenia badania, które pozwoli poznać i zrozumieć postawy wobec komercyjnego wykorzystania, GMO. W okresie październik 2012 – styczeń 2013 przeprowadzono badania na przedstawicielach trzech środowisk:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...

Perspektywy uprawy czarnej porzeczki

Rozmowa z Panem Marianem Gąsiorem – Prezesem Sieradzkiego Zrzeszenia Producentów Owoców

 

Anna Rogowska:

Niewiele jest w Polsce grup producenckich zrzeszających osoby zajmujące się wyłącznie uprawą roślin jagodowych. Jakie korzyści wynikają z takiej współpracy?

 

Marian Gąsior:

Nasza organizacja działa już od kilku lat. Oficjalnie została zarejestrowana w 2005 roku, ale nieformalnie wspólnie działamy od ponad 10 lat. W latach 2002 i 2003 doszło do krachu cenowego na rynku czarnej porzeczki. Przy tak katastrofalnie niskich cenach nie można było siedzieć z założonymi rękami. Pierwsze rozmowy z inicjatorami przedsięwzięcia nie były bynajmniej proste. Byliśmy sceptycznie do siebie nastawieni, uważając się za konkurencję stanowiącą poważne zagrożenie dla siebie nawzajem. Jednak dramatyczna sytuacja z cenami i zbytem produktu zmusiła nas do kooperacji. Zdecydowaliśmy się sformalizować współpracę i zawiązać grupę producencką. Sieradzkie Zrzeszenie Producentów Owoców było pierwszą taką organizacją w Polsce, która zrzeszała tylko producentów owoców miękkich. Na początku naszej działalności produkcja wynosiła około 500 ton jagodowych, dziś przekracza 1 000.  W ciągu 10 lat udało nam się podwoić produkcję. Wspólnie zainwestowaliśmy w nowoczesny sprzęt. Dziś dysponujemy osiemnastoma kombajnami do zbiorów, specjalistycznymi opryskiwaczami, widłakami. Z uwagi na sprzedaż owoców bezpośrednio po zbiorze do zakładów przetwórczych, nie było potrzeby budowania obiektów chłodniczych lub logistycznych. Organizacja rynku determinuje taki rodzaj zbytu.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Czytaj więcej...