Produkcja zwierząt
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Spadek produkcji mięsa czerwonego
(Agra Europe 2013, nr 2552, s. 20)
Szacuje się, że produkcja baraniny w Unii Europejskiej w 2022 r. wyniesie 831 tys. ton, czyli w porównaniu z 2011 r. zmniejszy się o 16 proc. Popyt na to mięso w 2022 r. będzie o 15 proc. mniejszy niż obecnie i spożycie wyniesie poniżej 2 kg na osobę rocznie. Produkcja wołowiny zmniejszy się w omawianym okresie o 3 proc. i wyniesie blisko 8 mln ton. Spadek ten najsilniejszy będzie w dwu pierwszych latach dziesięciolecia. W kolejnych latach produkcja ta powoli będzie wzrastać. Podobny trend wystąpi w produkcji wieprzowiny. Zmiana w zasadach utrzymania macior, która weszła w życie na początku bieżącego roku wpływa na zmniejszenie liczebności zwierząt. Później jednak pogłowie zostanie odbudowane. W 2022 r. produkcja wieprzowiny osiągnie 23 mln ton. Natomiast produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o 4,4 proc. i osiągnie w 2022 r. 12,9 mln ton. Jego spożycie zwiększy się o 4,3 proc. do 24,1 kg na osobę rocznie.
W.M.
Produkcja i ceny wołowiny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2013, nr 2561, s. 19)
Ocenia się, że produkcja wołowiny w 2013 i 2014 r. utrzyma się na niezmienionym poziomie i wyniesie 6,9 mln ton. Jest to ilość znacznie mniejsza niż w 2011 r. Produkcja wołowiny we Francji, będącej największym producentem tego mięsa w Unii Europejskiej, spadnie o 2 proc. i wyniesie 1,45 mln ton. W ubiegłym roku spadek ten osiągnął 5 proc. Produkcja wołowiny ulegnie zmniejszeniu również we Włoszech, trzecim co do wielkości unijnym producencie tego mięsa. Jego produkcja w tym kraju w 2013 r. wyniesie 938 tys. ton. Oznacza to spadek produkcji o 4proc. (w 2012 r. – spadek o 3 proc.). Produkcja wołowiny zmniejszy się również w Hiszpanii (o 1 proc.) i Polsce (o 8 proc.). W 2012 r. w Hiszpanii wyprodukowano 597 tys. ton wołowiny (spadek o 1,2 proc.), a w Polsce – 371 tys. ton (spadek o 2,4 proc.).Spadek produkcji w krajach będących największymi producentami wołowiny zostanie częściowo zrównoważony wzrostem produkcji w Irlandii (o 9 proc.) i Holandii (o 7 proc.). W poprzednich dwóch latach produkcja w tych krajach zmniejszała się. Ocenia się, że również w Belgii produkcja wołowiny wzrośnie (o 7 proc.). W poprzednim roku produkcja ta wyniosła 262 tys. ton i była o 4 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Trudności ekonomiczne sprawiają, że spożycie wołowiny w 15 dawnych krajach Unii Europejskiej zmniejszy się w 2013 r. o 1 proc. i wyniesie 7,14 mln ton. Podobnie będzie w 2014 r. Największy spadek spożycia wystąpi w Hiszpanii i Portugalii.
Mimo niskiego popytu na wołowinę, malejące jej dostawy spowodują, że ceny tego mięsa wzrosną, choć nie tak gwałtownie jak w ciągu dwóch ubiegłych lat. Ceny referencyjne tusz buhajów w 2013 r. wyniosą średnio 396,1 euro za 100 kg, czyli będą o 2,3 proc. większe niż w ubiegłym roku. Ceny tusz krów osiągną średnio 319,8 euro za 100 kg (wzrost o 3,3 proc.). W 2014 r. ceny te nie ulegną zmianie.
W.M.