Produkcja i chów zwierząt

Wzrost produkcji mięsa drobiu w Niemczech

(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 17)

Produkcja mięsa drobiu w 2010 r. w Niemczech osiągnęła 15,9 mln ton (w 2009 r. – 14,6 mln ton). Spożycie mięsa drobiu zwiększyło się z 15,4 mln ton w 2009 r. do 15,8 mln ton w 2010 r. Oznacza to, że po raz pierwszy Niemcy stały się krajem w 100% samowystarczalnym pod względem produkcji mięsa drobiu. Najwięcej produkuje się w Niemczech mięsa kurcząt. Produkcja ta zwiększyła się w ciągu roku z 10,05 do 10,78 mln ton. Jego spożycie wyniosło 9,81 mln ton, czyli osiągnięto 110% samowystarczalności pod tym względem. Drugim najpopularniejszym mięsem drobiu jest w Niemczech mięso indycze. Jego produkcja zwiększyła się z 3,82 do 4,89 mln ton, a spożycie spadło do 4,89 mln ton, czyli samowystarczalność wzrosła  z 75,6 do 89,7%. Import mięsa drobiu do Niemiec zwiększył się z 8,35 mln ton w 2009 r. do 8,63 mln ton w 2010 roku. Eksport tego mięsa wzrósł w tym czasie z 6,1 do 6,83 mln ton.

W.M.

 

Produkcja mięsa drobiu we Francji

(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 17)

W pierwszym kwartale bieżącego roku produkcja mięsa kurcząt we Francji zwiększyła się o 7%, a ich masa ubojowa spadła do 1,3 kg. Produkcja mięsa kaczego wzrosła o 5%, a indyczego spadła o 3%.

W.M.

 

Wzrost produkcji mięsa drobiu w Chinach

(Agra Europe 2011, nr 2458, s. 18)

Produkcja mięsa drobiu w Chinach w 2011 r. zwiększy się o 4% i osiągnie 13 mln ton. Import ogółem (łącznie z łapami drobiowymi) zmniejszy się o 10% i wyniesie 750 tys. ton (rok wcześniej import spadł o 9%). Kurze łapy, skrzydła i nogi stanowią większość drobiowych produktów sprzedawanych w Chinach. Mięso z piersi sprzedawane jest głównie w sieciach zagranicznych restauracji, takich jak KFC, czy MacDonald, bądź podawane z ostrymi sosami w lokalnych  restauracjach. Chińczycy oceniają, że jest ono „bez smaku”. Import mięsa drobiu bez łap drobiowych w bieżącym roku wyniesie 230 tys. ton, czyli będzie o 20% mniejszy niż rok wcześniej. Mięso drobiu sprowadzane na rynek chiński będzie pochodziło głównie z Ameryki Południowej. Eksport mięsa drobiu w 2011 r.  zwiększy się o 8% i wyniesie 410 tys. ton. Spożycie drobiu w Chinach w bieżącym roku wzrośnie o 3% i osiągnie 12,8 mln ton (łącznie z łapami drobiowymi). Rok wcześniej zwiększyło się ono o 2%. Tym samym spożycie roczne w przeliczeniu na osobę osiągnie 10 kg.

W.M.

Produkcja mięsa brojlerów na świecie

(Agra Europe 2011, nr 2461, s. 12)

Szacuje się, że produkcja mięsa brojlerów na świecie w 2011 r. osiągnie 78,28 mln ton, czyli będzie o 3% większa niż rok wcześniej. Wzrost ten powodowany jest rosnącym popytem oraz niedostatecznym wzrostem produkcji wołowiny i wieprzowiny w krajach będących głównymi producentami tego mięsa.

Produkcja mięsa brojlerów na świecie (tys. t)

Kraj

2007

2008

2009

2010

2011

USA

16226

16561

15935

16563

16792

Chiny

11291

11840

12100

12550

13200

Brazylia

10305

11033

11023

12312

12925

UE-27

8320

8594

8756

9095

9185

Meksyk

2683

2853

2781

2809

2850

Indie

2240

2490

2550

2650

2700

Rosja

1410

1680

2060

2310

2520

Argentyna

1320

1430

1500

1600

1750

Iran

1423

1450

1525

1600

1650

Tajlandia

1050

1170

1200

1280

1380

RPA

1159

1240

1250

1290

1300

Inne

11098

11377

11613

11932

12031

Razem

68525

71718

72293

75991

78283

 

 

W.M.

 

Francuskie badania nad opłacalnością chowu świń

(Agra Europe 2011, nr 2464, s. 22)

We Francji opłacalność chowu świń spada z powodu wysokich kosztów produkcji. Ostatnio przeprowadzone badania dowodzą jednak, że można temu przeciwdziałać spasając częściowo pasze własnej produkcji. W badaniach porównywano dwie grupy farmerów czerpiących 80% swoich dochodów z hodowli i chowu zwierząt. Rolnicy z pierwszej grupy kupowali wszystkie pasze, a ich gospodarstwa liczyły średnio 59 hektarów. W drugiej grupie rolnicy mieli większe gospodarstwa (ponad 100 hektarów) i 38% pasz produkowali sami (ziarno zbóż). W pierwszej grupie koszty produkcji ogółem wynosiły 124,42 euro/100 kg tuszy wieprzowej, a w drugiej – 118,99/100 kg. Produkcja własnych pasz pozwalała więc zmniejszyć koszty o 5,43 euro/100 kg. Przy kupnie całej paszy jej koszt wynosił 75,91 euro/100 kg, a przy częściowej produkcji własnych pasz – 74,03 euro/100 kg. Koszt przygotowania pasz powinien być ujęty w kosztach strukturalnych, które wynosiły przy kupnie pasz 33,20 euro/100 kg i 30,54 euro/100 kg przy produkcji własnej. Przy produkcji własnych pasz koszty stałe były o 2,67 euro/100 kg niższe. Natomiast stopa amortyzacji była nieznacznie niższa (o 1,88 euro/100 kg) przy kupnie wszystkich pasz. We Francji w chowie i hodowli specjalizuje się 23 tys. gospodarstw rolnych. Na europejskie standardy są one niezbyt duże, bo liczą średnio mniej niż 200 loch.

W.M.

 

Pogłowie świń w Polsce

(Agra Europe 2011, nr 2460, s. 25)

W grudniu 2010 r. pogłowie świń w Polsce było o 3,7% większe niż rok wcześniej i liczyło 14,776 mln sztuk. W największym stopniu wzrosła liczebność młodych świń o masie od 20 do 50 kg (wzrost o 7,7%) oraz tuczników o masie 50 kg i więcej (wzrost o 5,9%). Pogłowie stada zarodowego spadło nieznacznie (o 2,5%), a liczebność prosiąt o masie poniżej 20 kg utrzymała się na niezmienionym poziomie. Ocenia się, że w bieżącym roku liczebność świń w Polsce będzie dalej rosła, choć tempo wzrostu spadnie ze względu na zmniejszającą się opłacalność produkcji. W 2010 r. ceny świń w Polsce były o 16% niższe niż rok wcześniej. Eksport żywca spadł w ciągu roku o 40%, a import zwiększył się o 20%. Szacuje się, że ubój świń w Polsce w ubiegłym roku zwiększył się o 6%. W bieżącym roku produkcja tuczników zwiększy się najprawdopodobniej o 2,8%. Wzrost ten będzie jednak  wolniejszy w drugim półroczu – w drugim kwartale osiągnął on 3,8%, a w czwartym wyniesie tylko 2%.

W.M.

 

Wzrost produkcji wieprzowiny w Rosji

(Agra Europe 2011, nr 2459, s. 23)

 

Specjaliści oceniają, że produkcja wieprzowiny w Rosji zwiększy się z 2,312 mln ton w 2010 r. do 2,428 mln ton w bieżącym roku. Sytuację utrudnia jednak niedobór pasz, których brak po zeszłorocznej suszy. Na początku bieżącego roku pasz było o 25% mniej niż na początku poprzedniego roku. Rząd zamierza przeciwdziałać brakom sprzedając ziarno z zapasów po cenach o 30% niższych niż rynkowe. Trudności paszowe mogą uniemożliwić osiągnięcie wzrostu produkcji wieprzowiny zakładanego w rządowych programach wspierania rozwoju produkcji tego mięsa. Do 2012 r. zamierzano zwiększyć tę produkcję do 2,7 mln ton i ograniczyć udział na rynku wieprzowiny importowanej z 29 do 14%.

W.M.

 

Mniejsze zużycie antybiotyków w chowie świń w Danii

(Agra Europe 2011, nr 2462, s. 20)

Według ostatnich danych, zużycie antybiotyków w chowie świń w Danii w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy zmniejszyło się o 25%. W ciągu pierwszych dwu miesięcy bieżącego roku spadło ono do najniższego poziomu od czasu, kiedy rozpoczęto zbieranie danych na ten temat w 2005 r. Spadek zużycia dotyczył wszystkich typów antybiotyków. Można z tego wywnioskować, że zwierzęta otrzymują mniej leków. Tak duży spadek zużycia antybiotyków związany jest z wprowadzeniem w ubiegłym roku tzw. „żółtej karty”. Polega to na podawaniu do publicznej wiadomości nazwisk farmerów, którzy stosują więcej antybiotyków niż jest to dozwolone. Muszą oni opłacić specjalny podatek i ich fermy są kontrolowane dopóki zużycie antybiotyków nie zmniejszy się.

W.M.

 

 

Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2458, s. 22)

Według ostatnich szacunków, produkcja wołowiny w 15 dawnych krajach Unii Europejskiej, która nieco wzrosła w 2010 r., w bieżącym roku zmniejszy się. Spadnie ona o ponad 1% i wyniesie 7,2 mln ton. Produkcja spadnie w Irlandii, Wielkiej Brytanii (o 3%), Hiszpanii, Niemczech i we Włoszech. We Francji produkcja wołowiny zwiększy się o 3%. Ocenia się, że w 2012 r. w 15 krajach Unii produkcja wołowiny spadnie o 1% i wyniesie 7,1 mln ton. Spożycie wołowiny w 2011 r. zmniejszy się o 1%, a w 2012 roku ustabilizuje się.

W.M.

 

Przewidywany wzrost produkcji mięsa na świecie

(Agra Europe 2011, nr 2459, s. 16)

Specjaliści przewidują, że w 2030 r. produkcja mięsa na świecie będzie o 40% większa niż obecnie. W największym stopniu, bo o 60%, zwiększy się produkcja mięsa drobiu. Wzrost produkcji wieprzowiny osiągnie 43%, baraniny – 35%, a wołowiny – 25%. Aby zapewnić ten wzrost potrzeba będzie 500 mln ton ziarna i nasion roślin oleistych więcej niż zużywa się obecnie. Przewiduje się, że roczny wzrost produkcji mieszanek paszowych dla drobiu wyniesie 2,4%, dla bydła – 1,1%, dla świń – 1,8%, a dla owiec – 1,9%. Popyt na mięso zwiększy się przede wszystkim w Azji. W ciągu następnych 10 lat w Chinach wzrośnie on o 30%, a w Indiach – o 80%.

W.M.

 

Spadek pogłowia zwierząt gospodarskich w Rosji

(Agra Europe 2011, nr 2462, s. 19)

Pogłowie bydła w Rosji pod koniec marca bieżącego roku wyniosło 20,7 mln sztuk i było o 3,3% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność krów spadła o 1,6%; wyniosła ona 8,9 mln sztuk. Pogłowie świń utrzymało się na niezmienionym poziomie 17,9 mln sztuk. Natomiast liczebność owiec i kóz spadła o 0,4% do 22,7 mln sztuk. Od stycznia do marca 2011 r. produkcja mięsa w Rosji (łącznie z mięsem drobiu) osiągnęła 2,3 mln ton i była o 3,2% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter