Produkcja i chów zwierząt
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Wzrost produkcji mięsa drobiu w Niemczech
(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 17)
Produkcja mięsa drobiu w 2010 r. w Niemczech osiągnęła 15,9 mln ton (w 2009 r. – 14,6 mln ton). Spożycie mięsa drobiu zwiększyło się z 15,4 mln ton w 2009 r. do 15,8 mln ton w 2010 r. Oznacza to, że po raz pierwszy Niemcy stały się krajem w 100% samowystarczalnym pod względem produkcji mięsa drobiu. Najwięcej produkuje się w Niemczech mięsa kurcząt. Produkcja ta zwiększyła się w ciągu roku z 10,05 do 10,78 mln ton. Jego spożycie wyniosło 9,81 mln ton, czyli osiągnięto 110% samowystarczalności pod tym względem. Drugim najpopularniejszym mięsem drobiu jest w Niemczech mięso indycze. Jego produkcja zwiększyła się z 3,82 do 4,89 mln ton, a spożycie spadło do 4,89 mln ton, czyli samowystarczalność wzrosła z 75,6 do 89,7%. Import mięsa drobiu do Niemiec zwiększył się z 8,35 mln ton w 2009 r. do 8,63 mln ton w 2010 roku. Eksport tego mięsa wzrósł w tym czasie z 6,1 do 6,83 mln ton.
W.M.
Produkcja mięsa drobiu we Francji
(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 17)
W pierwszym kwartale bieżącego roku produkcja mięsa kurcząt we Francji zwiększyła się o 7%, a ich masa ubojowa spadła do 1,3 kg. Produkcja mięsa kaczego wzrosła o 5%, a indyczego spadła o 3%.
W.M.
Wzrost produkcji mięsa drobiu w Chinach
(Agra Europe 2011, nr 2458, s. 18)
Produkcja mięsa drobiu w Chinach w 2011 r. zwiększy się o 4% i osiągnie 13 mln ton. Import ogółem (łącznie z łapami drobiowymi) zmniejszy się o 10% i wyniesie 750 tys. ton (rok wcześniej import spadł o 9%). Kurze łapy, skrzydła i nogi stanowią większość drobiowych produktów sprzedawanych w Chinach. Mięso z piersi sprzedawane jest głównie w sieciach zagranicznych restauracji, takich jak KFC, czy MacDonald, bądź podawane z ostrymi sosami w lokalnych restauracjach. Chińczycy oceniają, że jest ono „bez smaku”. Import mięsa drobiu bez łap drobiowych w bieżącym roku wyniesie 230 tys. ton, czyli będzie o 20% mniejszy niż rok wcześniej. Mięso drobiu sprowadzane na rynek chiński będzie pochodziło głównie z Ameryki Południowej. Eksport mięsa drobiu w 2011 r. zwiększy się o 8% i wyniesie 410 tys. ton. Spożycie drobiu w Chinach w bieżącym roku wzrośnie o 3% i osiągnie 12,8 mln ton (łącznie z łapami drobiowymi). Rok wcześniej zwiększyło się ono o 2%. Tym samym spożycie roczne w przeliczeniu na osobę osiągnie 10 kg.
W.M.
Produkcja mięsa brojlerów na świecie
(Agra Europe 2011, nr 2461, s. 12)
Szacuje się, że produkcja mięsa brojlerów na świecie w 2011 r. osiągnie 78,28 mln ton, czyli będzie o 3% większa niż rok wcześniej. Wzrost ten powodowany jest rosnącym popytem oraz niedostatecznym wzrostem produkcji wołowiny i wieprzowiny w krajach będących głównymi producentami tego mięsa.
Produkcja mięsa brojlerów na świecie (tys. t)
Kraj |
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
USA |
16226 |
16561 |
15935 |
16563 |
16792 |
Chiny |
11291 |
11840 |
12100 |
12550 |
13200 |
Brazylia |
10305 |
11033 |
11023 |
12312 |
12925 |
UE-27 |
8320 |
8594 |
8756 |
9095 |
9185 |
Meksyk |
2683 |
2853 |
2781 |
2809 |
2850 |
Indie |
2240 |
2490 |
2550 |
2650 |
2700 |
Rosja |
1410 |
1680 |
2060 |
2310 |
2520 |
Argentyna |
1320 |
1430 |
1500 |
1600 |
1750 |
Iran |
1423 |
1450 |
1525 |
1600 |
1650 |
Tajlandia |
1050 |
1170 |
1200 |
1280 |
1380 |
RPA |
1159 |
1240 |
1250 |
1290 |
1300 |
Inne |
11098 |
11377 |
11613 |
11932 |
12031 |
Razem |
68525 |
71718 |
72293 |
75991 |
78283 |
W.M.
Francuskie badania nad opłacalnością chowu świń
(Agra Europe 2011, nr 2464, s. 22)
We Francji opłacalność chowu świń spada z powodu wysokich kosztów produkcji. Ostatnio przeprowadzone badania dowodzą jednak, że można temu przeciwdziałać spasając częściowo pasze własnej produkcji. W badaniach porównywano dwie grupy farmerów czerpiących 80% swoich dochodów z hodowli i chowu zwierząt. Rolnicy z pierwszej grupy kupowali wszystkie pasze, a ich gospodarstwa liczyły średnio 59 hektarów. W drugiej grupie rolnicy mieli większe gospodarstwa (ponad 100 hektarów) i 38% pasz produkowali sami (ziarno zbóż). W pierwszej grupie koszty produkcji ogółem wynosiły 124,42 euro/100 kg tuszy wieprzowej, a w drugiej – 118,99/100 kg. Produkcja własnych pasz pozwalała więc zmniejszyć koszty o 5,43 euro/100 kg. Przy kupnie całej paszy jej koszt wynosił 75,91 euro/100 kg, a przy częściowej produkcji własnych pasz – 74,03 euro/100 kg. Koszt przygotowania pasz powinien być ujęty w kosztach strukturalnych, które wynosiły przy kupnie pasz 33,20 euro/100 kg i 30,54 euro/100 kg przy produkcji własnej. Przy produkcji własnych pasz koszty stałe były o 2,67 euro/100 kg niższe. Natomiast stopa amortyzacji była nieznacznie niższa (o 1,88 euro/100 kg) przy kupnie wszystkich pasz. We Francji w chowie i hodowli specjalizuje się 23 tys. gospodarstw rolnych. Na europejskie standardy są one niezbyt duże, bo liczą średnio mniej niż 200 loch.
W.M.
Pogłowie świń w Polsce
(Agra Europe 2011, nr 2460, s. 25)
W grudniu 2010 r. pogłowie świń w Polsce było o 3,7% większe niż rok wcześniej i liczyło 14,776 mln sztuk. W największym stopniu wzrosła liczebność młodych świń o masie od 20 do 50 kg (wzrost o 7,7%) oraz tuczników o masie 50 kg i więcej (wzrost o 5,9%). Pogłowie stada zarodowego spadło nieznacznie (o 2,5%), a liczebność prosiąt o masie poniżej 20 kg utrzymała się na niezmienionym poziomie. Ocenia się, że w bieżącym roku liczebność świń w Polsce będzie dalej rosła, choć tempo wzrostu spadnie ze względu na zmniejszającą się opłacalność produkcji. W 2010 r. ceny świń w Polsce były o 16% niższe niż rok wcześniej. Eksport żywca spadł w ciągu roku o 40%, a import zwiększył się o 20%. Szacuje się, że ubój świń w Polsce w ubiegłym roku zwiększył się o 6%. W bieżącym roku produkcja tuczników zwiększy się najprawdopodobniej o 2,8%. Wzrost ten będzie jednak wolniejszy w drugim półroczu – w drugim kwartale osiągnął on 3,8%, a w czwartym wyniesie tylko 2%.
W.M.
Wzrost produkcji wieprzowiny w Rosji
(Agra Europe 2011, nr 2459, s. 23)
Specjaliści oceniają, że produkcja wieprzowiny w Rosji zwiększy się z 2,312 mln ton w 2010 r. do 2,428 mln ton w bieżącym roku. Sytuację utrudnia jednak niedobór pasz, których brak po zeszłorocznej suszy. Na początku bieżącego roku pasz było o 25% mniej niż na początku poprzedniego roku. Rząd zamierza przeciwdziałać brakom sprzedając ziarno z zapasów po cenach o 30% niższych niż rynkowe. Trudności paszowe mogą uniemożliwić osiągnięcie wzrostu produkcji wieprzowiny zakładanego w rządowych programach wspierania rozwoju produkcji tego mięsa. Do 2012 r. zamierzano zwiększyć tę produkcję do 2,7 mln ton i ograniczyć udział na rynku wieprzowiny importowanej z 29 do 14%.
W.M.
Mniejsze zużycie antybiotyków w chowie świń w Danii
(Agra Europe 2011, nr 2462, s. 20)
Według ostatnich danych, zużycie antybiotyków w chowie świń w Danii w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy zmniejszyło się o 25%. W ciągu pierwszych dwu miesięcy bieżącego roku spadło ono do najniższego poziomu od czasu, kiedy rozpoczęto zbieranie danych na ten temat w 2005 r. Spadek zużycia dotyczył wszystkich typów antybiotyków. Można z tego wywnioskować, że zwierzęta otrzymują mniej leków. Tak duży spadek zużycia antybiotyków związany jest z wprowadzeniem w ubiegłym roku tzw. „żółtej karty”. Polega to na podawaniu do publicznej wiadomości nazwisk farmerów, którzy stosują więcej antybiotyków niż jest to dozwolone. Muszą oni opłacić specjalny podatek i ich fermy są kontrolowane dopóki zużycie antybiotyków nie zmniejszy się.
W.M.
Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2458, s. 22)
Według ostatnich szacunków, produkcja wołowiny w 15 dawnych krajach Unii Europejskiej, która nieco wzrosła w 2010 r., w bieżącym roku zmniejszy się. Spadnie ona o ponad 1% i wyniesie 7,2 mln ton. Produkcja spadnie w Irlandii, Wielkiej Brytanii (o 3%), Hiszpanii, Niemczech i we Włoszech. We Francji produkcja wołowiny zwiększy się o 3%. Ocenia się, że w 2012 r. w 15 krajach Unii produkcja wołowiny spadnie o 1% i wyniesie 7,1 mln ton. Spożycie wołowiny w 2011 r. zmniejszy się o 1%, a w 2012 roku ustabilizuje się.
W.M.
Przewidywany wzrost produkcji mięsa na świecie
(Agra Europe 2011, nr 2459, s. 16)
Specjaliści przewidują, że w 2030 r. produkcja mięsa na świecie będzie o 40% większa niż obecnie. W największym stopniu, bo o 60%, zwiększy się produkcja mięsa drobiu. Wzrost produkcji wieprzowiny osiągnie 43%, baraniny – 35%, a wołowiny – 25%. Aby zapewnić ten wzrost potrzeba będzie 500 mln ton ziarna i nasion roślin oleistych więcej niż zużywa się obecnie. Przewiduje się, że roczny wzrost produkcji mieszanek paszowych dla drobiu wyniesie 2,4%, dla bydła – 1,1%, dla świń – 1,8%, a dla owiec – 1,9%. Popyt na mięso zwiększy się przede wszystkim w Azji. W ciągu następnych 10 lat w Chinach wzrośnie on o 30%, a w Indiach – o 80%.
W.M.
Spadek pogłowia zwierząt gospodarskich w Rosji
(Agra Europe 2011, nr 2462, s. 19)
Pogłowie bydła w Rosji pod koniec marca bieżącego roku wyniosło 20,7 mln sztuk i było o 3,3% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność krów spadła o 1,6%; wyniosła ona 8,9 mln sztuk. Pogłowie świń utrzymało się na niezmienionym poziomie 17,9 mln sztuk. Natomiast liczebność owiec i kóz spadła o 0,4% do 22,7 mln sztuk. Od stycznia do marca 2011 r. produkcja mięsa w Rosji (łącznie z mięsem drobiu) osiągnęła 2,3 mln ton i była o 3,2% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
W.M.