Spożycie produktów rolno spożywczych
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Wzrost spożycia mięsa drobiu w Chinach
(Agra Europe 2011, nr 2464. s. 19)
W 2011 r. spożycie mięsa drobiu w Chinach (wliczając w to łapy drobiu) osiągnie 12,8 mln ton, czyli zwiększy się w ciągu roku o 3%. Rok wcześniej wzrost ten wyniósł 2%. Spożycie mięsa drobiu osiągnie 10 kg rocznie na osobę. Produkcja mięsa drobiu w Chinach w 2011 r. osiągnie 13,2 mln ton, czyli zwiększy się o 5%. Produkcja wieprzowiny, najpopularniejszego mięsa w Chinach, wyniesie 52,5 mln ton (wzrost o 2,8%). Spożycie wieprzowiny jest w Chinach 4 razy większe niż spożycie mięsa drobiu. Roczny wzrost spożycia wieprzowiny od 2005 r. wynosi 2,2%, wołowiny – 0,7%, a mięsa drobiu – 4,9%.
W.M.
Spożycie mięsa w Szwajcarii
(Agra Europe 2011, nr 2460, s. 25)
Spożycie mięsa w Szwajcarii w 2010 r. zwiększyło się o 3,3% i osiągnęło 427,138 tys. ton. Najpopularniejsza w dalszym ciągu była wieprzowina. Jej spożycie wzrosło o 3,9%. Spożycie wołowiny zwiększyło się o 2,9%, a mięsa drobiu – o 3%. Jedynie spożycie cielęciny spadło (o 1,5%).Jednocześnie import wieprzowiny zmniejszył się o 23%, a mięsa drobiu – o 5%. Wzrósł import wołowiny (o 24%).
W.M.
Marnotrawstwo żywności
(Agra Europe 2011, nr 2464, s. 1)
Według ostatniego raportu FAO, na świecie rocznie marnotrawi się 1,3 mld ton żywności. Największe marnotrawstwo panuje w krajach rozwiniętych. W przeliczeniu na 1 mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej marnuje się 95-115 kg żywności rocznie. Natomiast w Afryce Subsaharyjskiej oraz w południowej i południowo wschodniej Azji liczba ta wynosi tylko 6-11 kg. W bogatych krajach wyrzuca się rocznie 222 mln ton żywności. Większość z tego stanowią owoce i warzywa.
W.M.
Spadek zużycia pszenicy w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 2011, nr 2457, s. 12)
Szacuje się, że zużycie pszenicy w Wielkiej Brytanii w 2010/11 r. będzie niższe niż oczekiwano. Zbiory pszenicy wzrosną najprawdopodobniej o 6% w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągną 14,9 mln ton. Spożycie pszenicy i zużycie jej na cele przemysłowe będzie o 5% wyższe niż rok wcześniej, ale znacznie mniejsze niż oczekiwano. Spadło zapotrzebowanie na to ziarno ze strony producentów mąki, napojów alkoholowych oraz wytwórców bioetanolu. Wykorzystanie pszenicy na pasze zmniejszy się o 1%. Wpłynie na to zmniejszające się pogłowie bydła, owiec i drobiu.
W.M.
Promocja krajowej produkcji
(Agra Europe 2011, nr 2459, s. 24
Czterech największych szwedzkich przedstawicieli handlu detalicznego zobowiązało się sprzedawać przetwory mięsne oznakowane tak, aby klient mógł zidentyfikować produkty szwedzkie.
W.M.