Spożycie produktów rolno spożywczych

Wzrost spożycia mięsa drobiu w Chinach

(Agra Europe 2011, nr 2464. s. 19)

W 2011 r. spożycie mięsa drobiu w Chinach (wliczając w to łapy drobiu) osiągnie 12,8 mln ton, czyli zwiększy się w ciągu roku o 3%. Rok wcześniej wzrost ten wyniósł 2%. Spożycie mięsa drobiu osiągnie 10 kg rocznie na osobę. Produkcja mięsa drobiu w Chinach w 2011 r. osiągnie 13,2 mln ton, czyli zwiększy się o 5%. Produkcja wieprzowiny, najpopularniejszego mięsa w Chinach, wyniesie 52,5 mln ton (wzrost o 2,8%). Spożycie wieprzowiny jest w Chinach 4 razy większe niż spożycie mięsa drobiu. Roczny wzrost spożycia wieprzowiny od 2005 r. wynosi 2,2%, wołowiny – 0,7%, a mięsa drobiu – 4,9%.

W.M.

 

 

Spożycie mięsa w Szwajcarii

(Agra Europe 2011, nr 2460, s. 25)

Spożycie mięsa w Szwajcarii w 2010 r. zwiększyło się o 3,3% i osiągnęło 427,138 tys. ton. Najpopularniejsza w dalszym ciągu była wieprzowina. Jej spożycie wzrosło o 3,9%. Spożycie wołowiny zwiększyło się o 2,9%, a mięsa drobiu – o 3%. Jedynie spożycie cielęciny spadło (o 1,5%).Jednocześnie import wieprzowiny zmniejszył się o 23%, a mięsa drobiu – o 5%. Wzrósł import wołowiny (o 24%).

W.M.

 

Marnotrawstwo żywności

(Agra Europe 2011, nr 2464, s. 1)

Według ostatniego raportu FAO, na świecie rocznie marnotrawi się 1,3 mld ton żywności. Największe marnotrawstwo panuje w krajach rozwiniętych. W przeliczeniu na 1 mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej marnuje się 95-115 kg żywności rocznie. Natomiast w Afryce Subsaharyjskiej  oraz w południowej i południowo wschodniej Azji liczba ta wynosi tylko 6-11 kg. W bogatych krajach wyrzuca się rocznie 222 mln ton żywności. Większość z tego stanowią owoce  i warzywa.

W.M.

 

 

Spadek zużycia pszenicy w Wielkiej Brytanii

(Agra Europe 2011, nr 2457, s. 12)

Szacuje się, że zużycie pszenicy w Wielkiej Brytanii w 2010/11 r. będzie niższe niż oczekiwano. Zbiory pszenicy wzrosną najprawdopodobniej o 6% w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągną 14,9 mln ton. Spożycie pszenicy i zużycie jej na cele przemysłowe będzie o 5% wyższe niż rok wcześniej, ale znacznie mniejsze niż oczekiwano. Spadło zapotrzebowanie na to ziarno ze strony producentów mąki, napojów alkoholowych oraz wytwórców bioetanolu. Wykorzystanie pszenicy na pasze zmniejszy się o 1%. Wpłynie na to zmniejszające się pogłowie bydła, owiec i drobiu.

W.M.

 

Promocja krajowej produkcji

(Agra Europe 2011, nr 2459, s. 24

Czterech największych szwedzkich przedstawicieli handlu detalicznego zobowiązało się sprzedawać przetwory mięsne oznakowane tak, aby klient mógł zidentyfikować produkty szwedzkie.

W.M.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter