Polityka rolna w Rosji

Plany odbudowy rolnictwa rosyjskiego

(Agra Europe 2014, 10 October, s. 13)

Rząd rosyjski planuje znaczne inwestycje i wsparcie rolnictwa krajowego mające na celu wzrost produkcji umożliwiający zmniejszenie o 65% importu mięsa, o 30% importu artykułów mleczarskich i o 30% - warzyw. Premier Rosji stwierdził, że embargo  stwarza szansę na ograniczenie zależności Rosji od importowanej żywności. Oznajmił, że opracowano plan zastąpienia importu w latach 2014-15, głównie dzięki bardziej wydajnemu wykorzystaniu użytków rolnych, poprawie usług weterynaryjnych i monitoringu fitosanitarnego. Dzięki temu planuje się zmniejszenie udziału mięsa importowanego na rynku z 21,6% do 7,7%, mleka i artykułów mleczarskich z 23,6 do 16,6% i warzyw z 14,6% do 10,1%.

 

W.M.

Rosja dąży do samowystarczalności

(Agra Europe 29 August 2014, s. 16)

Według rosyjskiego ministra rolnictwa, po wprowadzeniu zakazu importu żywności z Unii Europejskiej, USA, Kanady, Australii i Norwegii konieczne będzie dodatkowe rządowe wsparcie w wysokości 663 mld rubli (13,9 mld euro), aby zwiększyć produkcję krajową i zmniejszyć zależność od importu w ciągu następnych pięciu lat. Dotychczas na plany osiągnięcia samowystarczalności w produkcji żywności przeznaczono 1,6 mld rubli z budżetu federalnego i regionalnych. Z dodatkowych 663 mld rubli, 252 mld zostaną wydane na rozwój produkcji mleczarskiej i mięsnej, 178 mld – na produkcję roślinną, a 35 mld – na uprawę warzyw i owoców. Rosja, jako członek WTO, powinna koncentrować się raczej na wspieraniu rozwoju infrastruktury produkcji rolniczej, budowie centrów handlu hurtowego, hodowli i genetyki, wprowadzaniu nowych technologii itd., niż na działaniach regulujących handel. Ustalenia WTO określają, że Rosja na ten ostatni cel nie może do 2017 r. przeznaczyć więcej niż 4,4 mld dolarów. Rosyjski minister rolnictwa proponuje, aby przedłużyć do 2018 r. obecne wspieranie rozwoju produkcji drobiu i trzody chlewnej. Celem w tym zakresie nie jest osiągnięcie całkowitej samowystarczalności w produkcji mięsa drobiu i wieprzowiny, ale ograniczenie ich importu z 2,5 mln ton do mniej niż 1 mln ton. Główną trudnością w osiągnięciu tych celów jest epidemia afrykańskiego pomoru świń i problemy z infrastrukturą produkcji mleczarskiej.

W.M.

 

Fundusze na zapełnienie półek sklepowych w Rosji

(Agra Europe 22 August 2014, s. 9)

Minister rolnictwa Rosji oznajmił, że rząd przeznaczył do wydania w bieżącym roku 50 mld rubli (1,03 mld euro), aby w sklepach nie wystąpiły braki towarów sprowadzanych dotychczas z Unii Europejskiej. W kolejnych latach osiągnięcie tego celu może wymagać setek miliardów rubli. Rosja usunęła z listy towarów objętych embargiem niektóre artykuły, takie jak ziemniaki sadzeniaki, nasiona kukurydzy oraz grochu przeznaczone na siew, niektóre artykuły mleczarskie nie zawierające laktozy.

W.M.

 

Import żywca do Rosji

(Agra Europe 29 August 2014, s. 17)

Rosyjski zakaz importu wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiu nie obejmuje żywych zwierząt oraz materiału genetycznego. Rosyjscy specjaliści podkreślają, że Rosja jest gotowa importować żywe zwierzęta w celu podniesienia potencjału genetycznego krajowego stada zwierząt. Dotyczy to zarówno Unii Europejskiej, USA, Kanady, jak i Australii. W 2013 r. Rosja była głównym nabywcą żywych zwierząt z Australii i USA.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter