Rynki rolne

Eksport wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2474, s. 18)

W maju bieżącego roku na rynki w krajach Unii Europejskiej trafiła wieprzowina z prywatnych magazynów. Rok wcześniej spadające ceny wieprzowiny spowodowały zmagazynowanie w prywatnych przechowalniach 141218 ton tego mięsa. W maju sprzedano 28175 t, w czerwcu – 52873 t, w lipcu – 24873 t, a w sierpniu – 35297 t.  Obawiano się, że zakończenie przechowywania wieprzowiny spowoduje spadek cen. Jednak od maja ceny nie uległy dużym zmianom i utrzymują się na poziomie około 156 euro za 100 kg. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy roku z Unii Europejskiej eksportowano 1,229 mln ton wieprzowiny, czyli o 31% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

 

Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej

od stycznia do maja 2011 r.

 

Eksport

(t)

Zmiana w ciągu

roku (%)

Ogółem

1229070

+31

Rosja

341695

+8

Hong Kong

200306

+15

Chiny

102934

+47

Japonia

100831

+13

Korea Płd.

98438

+127

Filipiny

45618

+19

Białoruś

35876

+103

Ukraina

30324

-34

USA

26633

+9

Chorwacja

24449

+8

 

 

W.M.

Wzrost eksportu wołowiny z Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2465, s. 25)

W pierwszym kwartale bieżącego roku eksport wołowiny z Unii Europejskiej osiągnął 161122 ton, czyli był o 180% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Głównym z nowych rynków zbytu była Turcja – eksport do tego kraju zwiększył się od zera do 53379 ton. Eksport do Rosji wzrósł o 197%, do Szwajcarii – o 36%, do Libanu – o 88%, a do Algierii – o 61%. W tym samym czasie import wołowiny do Unii spadł o 1/5. Import z Brazylii zmniejszył się o 22%, z Argentyny – o 38%, a z Urugwaju – blisko o 33%. Wzrósł natomiast import wołowiny z USA (o 52%) i z Australii (o 35%). Średnio cena żywca wołowego w Unii w kwietniu była o 8,5-14,5% wyższa niż rok wcześniej. Wahała się od 264,53 euro za 100 kg do 347,10 euro za 100 kg.

W.M.

 

Eksport drobiu z Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2474, s. 15)

Unia Europejska umacnia swoją pozycję eksportera mięsa drobiu. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy roku eksport tego mięsa przewyższył jego import o ponad 200 tys. ton. Głównymi odbiorcami drobiu z Unii są Hong Kong, Arabia Saudyjska i Rosja. Jednakże eksport do Rosji zmniejszył się w ciągu roku o 35%. Było to spowodowane działaniami rządu rosyjskiego zmierzającymi do zwiększenia samowystarczalności kraju pod względem produkcji mięsa drobiu.

Eksport mięsa drobiu z Unii Europejskiej

od stycznia do maja 2011 r.

 

Eksport

(t)

Zmiana w

ciągu roku (%)

Ogółem

553 856

+26,5

Hong Kong

80 274

+58,0

Arabia Saudyjska

64 209

+48,0

Benin

48 672

+21,0

Rosja

43 479

-35,0

Ukraina

28 219

-12,0

Ghana

24 120

+52,0

Jemen

16 056

-5,0

Wietnam

13 302

-43,0

Zjednoczone

Emiraty Arabskie

13 066

+29,0

Szwajcaria

12 255

+1,0

 

W.M.

Spadek eksportu baraniny z Argentyny

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 21

W 2010 r. produkcja baraniny w Argentynie zmniejszyła się o 6%. Również w bieżącym roku notuje się spadek produkcji. Krajowe spożycie tego mięsa w 2010 r. wyniosło 1,6 kg na osobę, czyli było nieco mniejsze niż w poprzednim roku (1,7 kg). Jednak w porównaniu z 2005 r., kiedy osiągnęło 2,8 kg, spadek jest znaczny. W ciągu czterech pierwszych miesięcy bieżącego roku eksport baraniny z Argentyny zmniejszył się o 25% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Jednakże ceny eksportowanej baraniny wzrosły o 40%. Głównym odbiorcą argentyńskiej baraniny jest Unia Europejska, ale eksport na ten rynek w ciągu pierwszych czterech miesięcy roku spadł o 28%.

W.M.

 

Eksport ziarna z Ukrainy

(Agra Europe 2011, nr 2467, s. 10)

Specjaliści szacują, że zbiory zbóż na Ukrainie osiągną w bieżącym roku 45 mln ton. W ubiegłym roku wyniosły one 39,2 mln ton. Eksport ziarna z Ukrainy w 2011/12 r. osiągnie prawdopodobnie 15-18 mln ton.

W.M.

 

Wzrost eksportu mięsa z USA

(Agra Europe 2011, nr 2468, s. 24)

W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku z USA eksportowano 735294 tony wieprzowiny o wartości 1,87 mld dolarów (1,33 mld euro). W porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku eksport zwiększył się o 18% pod względem ilości i o 24% pod względem wartości. Eksport wołowiny osiągnął w tym czasie 399748 ton o wartości 1,63 mld dolarów (1,16 mld euro). W tym przypadku wzrost wyniósł 30% pod względem ilości i 48% pod względem wartości. Jednakże koszty produkcji zwiększyły się w tym czasie równie szybko.

W.M.

 

Rosyjski import wołowiny

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 19)

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku import wołowiny do Rosji był o blisko 20% większy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Było to wynikiem rosnącego popytu, za którym produkcja nie nadąża. Wzrósł głównie import z Unii Europejskiej i Australii.

Rosyjski import wołowiny

 

Styczeń-maj

2010 (t)

Styczeń-maj

2011 (t)

Zmiana

(%)

Świat

203632

243894

+19,77

Brazylia

98448

97363

-1,10

Urugwaj

31672

31648

-0,08

Australia

4467

28544

+539,01

Paragwaj

18929

22870

+20,82

Niemcy

3839

9156

+138,48

Meksyk

0

6827

-

USA

7998

6824

-14,68

Argentyna

19758

5779

-70,75

Litwa

2258

5541

+145,44

Ukraina

7628

4862

-36,26

Włochy

2215

4001

+80,67

Polska

948

3457

+264,65

Irlandia

334

3322

+894,12

Hiszpania

415

2459

+492,26

Dania

780

1963

+151,64

Francja

155

1596

+931,80

 

 

W.M.

Rosyjski import mięsa kurcząt

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 17)

 

Według ostatnich danych, po raz pierwszy od 2009 r. Rosja importowała więcej drobiu niż rok wcześniej. Od stycznia do maja bieżącego roku import ten był o 26% większy niż w analogicznym okresie 2010 r.

Import mięsa brojlerów kurzych do Rosji

w okresie od stycznia do maja (t)

 

2010

2011

Całe ptaki mrożone

Ogółem

Ukraina

Francja

Niemcy

 

5701

-

987

2806

 

790

384

156

66

Porcje mrożone

Ogółem

USA

Brazylia

UE

- Niemcy

- Francja

- Dania

- Belgia

- Polska

 

81709

15146

27347

37389

20242

4600

5601

329

1861

 

109222

56121

32716

19413

11607

3013

1508

831

762

Przetwory

Ogółem

Francja

Niemcy

Brazylia

Dania

 

2366

1158

29

1085

-

 

8624

3343

1283

664

775

 

W.M.

 

Wzrost importu mięsa drobiu do Czech

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 16)

Czechy zwiększają import mrożonego mięsa kurcząt, częściowo kosztem importu świeżego mięsa. Sprowadzono więcej mrożonego mięsa nie tylko z Brazylii, ale również z Unii Europejskiej – głównie z Niemiec, Polski, Francji, Belgii i ze Słowacji. Import świeżego mięsa – przede wszystkim  z Polski i Słowacji – zmniejszył się. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy roku sprowadzono 20 759 ton mrożonego mięsa – o 36% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. W tym samym czasie import świeżego mięsa zmniejszył się o 13% i wyniósł 8 851 ton. Znacznie wzrósł również import solonego mięsa kurcząt z Brazylii.

W.M.

Wzrost cen wołowiny w Japonii

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 19)

Pod koniec lipca bieżącego roku ceny wołowiny w Japonii rażąco spadły. Na rynku w Tokio wyniosły one około 600 jenów za kilogram, czyli 5,3 euro. Jest to ilość o połowę mniejsza niż tydzień wcześniej. Spadek ten został wywołany wiadomością, że na rynek trafiło bydło żywione paszą skażoną radioaktywnością, a nie pochodzące z zamkniętej strefy wokół elektrowni Fukushima. Radioaktywny cez wykryto u bydła pochodzącego z małej fermy leżącej 20 km poza zamkniętą strefą. Następnie okazało się, że tak samo  skażone było ponad 500 sztuk bydła z co najmniej siedmiu ferm w okolicy.

W.M.

 

Spadek cen wieprzowiny w Szwajcarii

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 21)

W Szwajcarii spadek cen wieprzowiny narzuca konieczność ograniczenia produkcji. W 2009 r. produkcja wieprzowiny w tym kraju wzrosła o 3%, a w 2010 r. – o 4,9%. Ten trend wzrostowy utrzymuje się również w bieżącym roku. Spowodowany był głównie dobrym stanem zdrowotnym populacji świń oraz stałym w ostatnich latach wzrostem liczebności miotów prosiąt. Konieczne jest ograniczenie liczebności stada zarodowego w celu wzrostu cen mięsa. Obecnie cena żywca wynosi średnio 3,50 franka szwajcarskiego (3,0 euro) za kilogram, czyli jest o 0,5 franka niższa niż przed rokiem i o 1,0 frank niższa niż w 2009 r. W najbliższych miesiącach ceny będą nadal spadać. Spożycie wieprzowiny w Szwajcarii nie jest wysokie – wynosi 25 kg na osobę rocznie, czyli dwa razy mniej niż np. w Hiszpanii.

W.M.

 

Ceny baraniny na świecie

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 20)

Ocenia się, że w nadchodzących miesiącach produkcja baraniny na świecie będzie niewielka ze względu na odbudowę stada zarodowego uropie oraz z powodu niekorzystnej pogody w Nowej Zelandii w okresie wykotów. Te czynniki oraz rosnący popyt na to mięso na Bliskim i Dalekim Wschodzie spowoduje wzrost cen baraniny.

W.M.

Stałe ceny baraniny

(Agra Europe 2011, nr 2467, s. 22)

Szacuje się, że średnia cena jagniąt o wysokiej masie ciała w krajach Unii Europejskiej w bieżącym roku osiągnie 536 euro za 100 kg. W ubiegłym roku cena ta wyniosła 527 euro. Natomiast w przyszłym roku cena ta najprawdopodobniej wyniesie 520 euro za 100 kg. Mimo to będzie ona o około 25% wyższa od średniej ceny z lat 2004-2009. Średnia cena jagniąt lżejszych w 2011 i 2012 r. osiągnie prawdopodobnie 640 euro za 100 kg. W 2010 r. wyniosła ona 588,93 euro. Wzrost cen powoduje zmniejszenie tempa spadku produkcji baraniny. Ocenia się, że w 2011 r. spadnie ona tylko o 1%, co stanowi znaczącą poprawę sytuacji na rynku w ciągu ostatnich dwu lat. W największym stopniu spadnie produkcja w Rumunii (o 5%) i w Hiszpanii (o 3%). Częściowo zrównoważy to niewielki wzrost produkcji w Wielkiej Brytanii i we Francji. W ubiegłym roku do 27 krajów Unii Europejskiej importowano 255076 ton baraniny i koźliny, czyli o 12% mniej niż rok wcześniej. W ciągu trzech pierwszych miesięcy bieżącego roku import tego mięsa był o 18% niższy niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Szacuje się jednak, że w ciągu całego roku import ten będzie nieco wyższy niż w 2010 r. Spożycie baraniny w Unii Europejskiej w 2011 r. wzrośnie o 1% i osiągnie 1,17 mln ton. Jednak w porównaniu ze stanem z 2007 r. będzie ono o 14% mniejsze.

W.M.

Światowy handel zbożem

(Agra Europe 2011, nr 2467, s. 11)

Specjaliści z International Grains Council oceniają, że światowy handel pszenicą, kukurydzą i soją do 2030 r.  zwiększy się o 50% i osiągnie 465 mln ton. Światowy handel pszenicą wzrośnie ze  124 mln ton w 2010 r. do 190 mln ton w 2030 r. W tym samym czasie handel kukurydzą zwiększy się z 83 mln ton do 125 mln ton, a handel soją – z 93 mln ton do 150 mln ton. Świat będzie w coraz większym stopniu zależny od dostaw z krajów będących największym producentami zbóż, takich jak USA, Argentyna i Rosja. W państwach tych produkcja zbóż rozwija się szybko, a populacja nie ulega zwiększeniu.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter