Produkcja zwierzęca
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności z zagranicy
Produkcja drobiarska w Indiach
(Agra Europe 2011, nr 2472, s. 16)
W ciągu ostatnich 10 lat produkcja drobiarska w Indiach rosła rocznie o 8-10%, a podczas trzech ostatnich lat – o 15% rocznie. Wzrost ten utrzyma się, ponieważ stale rośnie popyt na produkty drobiarskie. Spożycie mięsa drobiu wynosi 2,4 kg rocznie na osobę, ale co roku zwiększa się o około 10%. Przyczynia się do tego wzrost produktu krajowego brutto, rosnąca siła nabywcza ludności i urbanizacja kraju. Wartość rynku drobiarskiego w Indiach ocenia się na 470 mld rupii (748,8 mln euro), na co w 95% składa się mięso brojlerów i jaja. Indie są czwartym na świecie producentem mięsa drobiu – wytwarza się go tam 2,9 mln ton rocznie. Produkcja jaj wynosi 57 mld sztuk – pod tym względem Indie zajmują trzecie miejsce na świecie. W najbliższych latach produkcja mięsa drobiu będzie w Indiach rosła o 15-18% rocznie, a jaj – o 5-7% rocznie.
W.M.
Produkcja mięsa drobiu we Włoszech
(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 16)
Produkcja mięsa kurcząt we Włoszech osiągnie w bieżącym roku 787 tys. ton (w 2010 r. – 780 tys. t), a w przyszłym roku wzrośnie do 790 tys. ton. Włochy zajmują w Unii Europejskiej szóste miejsce pod względem produkcji mięsa drobiu; dostarczają 10% jego unijnej produkcji. Produkuje się go w tym kraju więcej niż wołowiny i wieprzowiny. Większość ferm drobiarskich znajduje się na północy kraju. W ubiegłym roku produkcja mięsa drobiu zwiększyła się we Włoszech o 5%, a jego eksport – o 51% (głównym odbiorcą jest Grecja). Rosnące problemy ekonomiczne powodują wzrost zainteresowania konsumentów tanimi gatunkami mięsa. Z tego względu zmniejszono cenę mięsa drobiu. Jednakże w połączeniu z rosnącymi cenami pasz ogranicza to dochodowość produkcji. W 2010 r. spożycie mięsa drobiu osiągnęło rekordowo wysoki poziom 11,93 kg na osobę (wyjątkiem jest rok 2001, kiedy po raz pierwszy wykryto we Włoszech BSE i spożycie osiągnęło 12,21 kg na osobę). Kurze uda i pierś stanowią 64% spożywanego mięsa kurcząt, przetwory drobiowe – 21%, a całe ptaki – 15%. Produkcja mięsa indyczego w bieżącym i w przyszłym roku utrzyma się na niezmienionym poziomie. W ubiegłym roku spadła o 4,6%. Jego spożycie zmniejszyło się o 5% i wyniosło 3,9 kg na osobę. 79% mięsa indyków sprzedaje się w postaci porcjowanej (uda, pierś, itd.), a tylko 2% jako całe ptaki.
W.M.
Produkcja i spożycie mięsa indyczego
(Agra Europe 2011, nr 2467, s. 16)
Produkcja mięsa indyczego (tys. ton)
Kraj |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
USA |
2577 |
2703 |
2833 |
2569 |
UE-27 -Francja -Niemcy -Włochy -W. Brytania -Polska -Węgry |
1908 519 331 276 184 272 127 |
1837 469 330 290 151 285 126 |
1860 456 386 300 135 285 120 |
1818 433 376 290 157 285 110 |
Brazylia |
353 |
458 |
438 |
437 |
Kanada |
163 |
169 |
180 |
170 |
Spożycie mięsa indyczego (kg na osobę rocznie)
Kraj |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
USA |
7,6 |
8,0 |
7,9 |
7,7 |
Niemcy |
5,9 |
5,7 |
6,2 |
6,0 |
Francja |
5,7 |
5,5 |
5,2 |
5,0 |
Włochy |
4,5 |
5,0 |
5,0 |
4,9 |
W. Brytania |
4,5 |
4,0 |
3,9 |
4,0 |
Austria |
6,0 |
6,5 |
6,2 |
6,4 |
UE-27 |
3,7 |
3,6 |
3,5 |
3,4 |
W.M.
Pogłowie bydła w Korei Południowej
(Agra Europe 2011, nr 2474, s. 21)
W czerwcu bieżącego roku pogłowie bydła w Korei Południowej liczyło 3,05 mln sztuk, czyli było o 4,5% większe niż rok wcześniej. W bieżącym roku w tym kraju ubito ponad 3,2 mln sztuk zwierząt gospodarskich w celu zatrzymania epidemii pryszczycy, która występowała tam od grudnia 2010 roku do kwietnia 2011 r. 90% spośród tych zwierząt stanowiły świnie, co spowodowało poważnie niedobory wieprzowiny na rynku krajowym. Z powodu pryszczycy ubito mniej niż 5% bydła. W pierwszej połowie 2011 r. Korea Południowa importowała 154 tys. ton wołowiny, czyli o 62,9% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
W.M.
Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 18)
Przewiduje się, że w 27 krajach Unii Europejskiej średnie ceny wieprzowiny w 2011 r. będą o 0,10 euro za kilogram, czyli blisko o 7% wyższe niż rok wcześniej. Wzrost ten jednak nie zrównoważy wzrostu kosztów produkcji, co wpłynie na jej wielkość w drugiej połowie roku. W czasie całego roku produkcja spadnie o 0,7% w porównaniu z 2010 r. W Niemczech będących największym producentem wieprzowiny w Unii produkcja tego mięsa wzrośnie o 1,8% (głównie w pierwszej połowie roku). Ceny tusz wieprzowych klasy E zwiększą się w Niemczech o 7,6% w porównaniu z 2010 r. Produkcja i ceny we Francji, Hiszpanii, Danii i Holandii zmienią się tylko nieznacznie. Największy wzrost produkcji nastąpi w Polsce – wyniesie on 2,8%. Produkcja tuczników osiągnie 20,3 mln sztuk, a ceny wzrosną o 11,8%.
Średnie ceny tusz wieprzowych klasy E w 27 krajach
Unii Europejskiej (euro/kg)
2010 |
20111 |
Zmiana % |
|
Kwartał I |
133,55 |
143,39 |
+7,4 |
Kwartał II |
140,99 |
153,90 |
+9,1 |
Kwartał III |
148,22 |
157,78 |
+6,4 |
Kwartał IV |
138,23 |
144,01 |
+4,2 |
Cały rok |
140,24 |
149,77 |
+6,8 |
1 – dane szacunkowe
W.M.
Spadek pogłowia świń w Danii
(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 22)
Pogłowie świń w Danii 1 kwietnia bieżącego roku liczyło 11,93 mln sztuk i było o 2,3% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność tuczników zmniejszyła się o 4,7% i wyniosła 3,05 mln sztuk. Nie zmieniła się liczba prosiąt oraz warchlaków. W największym stopniu spadła liczebność stada zarodowego. Pogłowie młodych loszek zmniejszyło się o 14%, a loszek prośnych – o 4%.
W.M.