Produkcja zwierzęca

Produkcja drobiarska w Indiach

(Agra Europe 2011, nr 2472, s. 16)

 

W ciągu ostatnich 10 lat produkcja drobiarska w Indiach rosła rocznie o 8-10%, a podczas trzech ostatnich lat – o 15% rocznie. Wzrost ten utrzyma się, ponieważ stale rośnie popyt na produkty drobiarskie. Spożycie mięsa drobiu wynosi 2,4 kg rocznie na osobę, ale co roku zwiększa się o około 10%. Przyczynia się do tego wzrost produktu krajowego brutto, rosnąca siła nabywcza ludności i urbanizacja kraju. Wartość rynku drobiarskiego w Indiach ocenia się na 470 mld rupii (748,8 mln euro), na co w 95% składa się mięso brojlerów i jaja. Indie są czwartym na świecie producentem mięsa drobiu – wytwarza się go tam 2,9 mln ton rocznie. Produkcja jaj wynosi 57 mld sztuk – pod tym względem Indie zajmują trzecie miejsce na świecie. W najbliższych latach produkcja mięsa drobiu będzie w Indiach rosła o 15-18% rocznie, a jaj – o 5-7% rocznie.

 

W.M.

 

Produkcja mięsa drobiu we Włoszech

(Agra Europe 2011, nr 2473, s. 16)

Produkcja mięsa kurcząt we Włoszech osiągnie w bieżącym roku 787 tys. ton (w 2010 r. – 780 tys. t), a w przyszłym roku wzrośnie do 790 tys. ton. Włochy zajmują w Unii Europejskiej szóste miejsce pod względem produkcji mięsa drobiu; dostarczają 10% jego unijnej produkcji. Produkuje się go w tym kraju więcej niż wołowiny i wieprzowiny. Większość ferm drobiarskich znajduje się na północy kraju. W ubiegłym roku produkcja mięsa drobiu zwiększyła się we Włoszech o 5%, a jego eksport – o 51% (głównym odbiorcą jest Grecja). Rosnące problemy ekonomiczne powodują wzrost zainteresowania konsumentów tanimi gatunkami mięsa. Z tego względu zmniejszono cenę mięsa drobiu. Jednakże w połączeniu z rosnącymi cenami pasz ogranicza to dochodowość produkcji. W 2010 r. spożycie mięsa drobiu osiągnęło rekordowo wysoki poziom 11,93 kg na osobę (wyjątkiem jest rok 2001, kiedy po raz pierwszy wykryto we Włoszech BSE i spożycie osiągnęło 12,21 kg na osobę). Kurze uda i pierś stanowią 64% spożywanego mięsa kurcząt, przetwory drobiowe – 21%, a całe ptaki – 15%. Produkcja mięsa indyczego w bieżącym i w przyszłym roku utrzyma się na niezmienionym poziomie. W ubiegłym roku spadła o 4,6%. Jego spożycie zmniejszyło się o 5% i wyniosło 3,9 kg na osobę. 79% mięsa indyków sprzedaje się w postaci porcjowanej (uda, pierś, itd.), a tylko 2% jako całe ptaki.

W.M.

 

Produkcja i spożycie mięsa indyczego

(Agra Europe 2011, nr 2467, s. 16)

Produkcja mięsa indyczego (tys. ton)

Kraj

2006

2007

2008

2009

USA

2577

2703

2833

2569

UE-27

-Francja

-Niemcy

-Włochy

-W. Brytania

-Polska

-Węgry

1908

519

331

276

184

272

127

1837

469

330

290

151

285

126

1860

456

386

300

135

285

120

1818

433

376

290

157

285

110

Brazylia

353

458

438

437

Kanada

163

169

180

170

 

Spożycie mięsa indyczego (kg na osobę rocznie)

Kraj

2006

2007

2008

2009

USA

7,6

8,0

7,9

7,7

Niemcy

5,9

5,7

6,2

6,0

Francja

5,7

5,5

5,2

5,0

Włochy

4,5

5,0

5,0

4,9

W. Brytania

4,5

4,0

3,9

4,0

Austria

6,0

6,5

6,2

6,4

UE-27

3,7

3,6

3,5

3,4

 

W.M.

 

 

 

Pogłowie bydła w Korei Południowej

(Agra Europe 2011,  nr 2474, s. 21)

 

W czerwcu bieżącego roku pogłowie bydła w Korei Południowej liczyło 3,05 mln sztuk, czyli było o 4,5% większe niż rok wcześniej. W bieżącym roku w tym kraju ubito ponad 3,2 mln sztuk zwierząt gospodarskich w celu zatrzymania epidemii pryszczycy, która występowała tam od grudnia 2010 roku do kwietnia 2011 r. 90% spośród tych zwierząt stanowiły świnie, co spowodowało poważnie niedobory wieprzowiny na rynku krajowym. Z powodu pryszczycy ubito mniej niż 5% bydła. W pierwszej połowie 2011 r. Korea Południowa importowała 154 tys. ton wołowiny, czyli o 62,9% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

W.M.

 

 

Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 18)

Przewiduje się, że w 27 krajach Unii Europejskiej średnie ceny wieprzowiny w 2011 r. będą o 0,10 euro za kilogram, czyli blisko o 7% wyższe niż rok wcześniej. Wzrost ten jednak nie zrównoważy wzrostu kosztów produkcji, co wpłynie na jej wielkość w drugiej połowie roku. W czasie całego roku produkcja spadnie o 0,7% w porównaniu z 2010 r. W Niemczech będących największym producentem wieprzowiny w Unii produkcja tego mięsa wzrośnie o 1,8% (głównie w pierwszej połowie roku). Ceny tusz wieprzowych klasy E zwiększą się w Niemczech o 7,6% w porównaniu z 2010 r. Produkcja i ceny we Francji, Hiszpanii, Danii i Holandii zmienią się tylko nieznacznie. Największy wzrost produkcji nastąpi w Polsce – wyniesie on 2,8%. Produkcja tuczników osiągnie 20,3 mln sztuk, a ceny wzrosną o 11,8%.

Średnie ceny tusz wieprzowych klasy E w 27 krajach

Unii Europejskiej (euro/kg)

 

2010

20111

Zmiana

%

Kwartał I

133,55

143,39

+7,4

Kwartał II

140,99

153,90

+9,1

Kwartał III

148,22

157,78

+6,4

Kwartał IV

138,23

144,01

+4,2

Cały rok

140,24

149,77

+6,8

 

1 – dane szacunkowe

W.M.

Spadek pogłowia świń w Danii

(Agra Europe 2011, nr 2463, s. 22)

Pogłowie świń w Danii 1 kwietnia bieżącego roku liczyło 11,93 mln sztuk i było o 2,3% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność tuczników zmniejszyła się o 4,7% i wyniosła 3,05 mln sztuk. Nie zmieniła się liczba prosiąt oraz warchlaków. W największym stopniu spadła liczebność stada zarodowego. Pogłowie młodych loszek zmniejszyło się o 14%, a loszek prośnych – o 4%.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter