Od redakcji
- Szczegóły
- Kategoria: Wstęp
Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego. Postanowiliśmy wzbogacić magazyn o trzy nowe działy. W dwóch z nich przybliżamy naszym czytelnikom bogate zasoby księgozbioru Centralnej Biblioteki Rolniczej poprzez prezentację porad z XIX-wiecznych kalendarzy pt. Starych kalendarzy czar... oraz przepisy kulinarne z książek kucharskich z początku XX wieku pt. Kuchnia w czasach Belle Epoque. W trzecim z działów przedstawiamy przegląd najciekawszych wydarzeń z ostatniego kwartału związanych z rolnictwem i dziedzinami pokrewnymi pt. Aktualności.
Ponadto w numerze znajdzie się materiał o zmianach, jakie nastąpią w ustawodawstwie rolniczym w 2017 roku oraz o dobrej passie polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi.
W dziale dotyczącym ekologii piszemy o najpiękniejszych jaskiniach na świecie oraz o problemie smogu w Polsce.
Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi i nie tylko... przygotowaliśmy materiał o wykorzystaniu wierzby w medycynie ludowej oraz kulturze wypoczynku plażowego w Trójmieście w XIX i początkach XX wieku. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o staropolskim dworze w Trześniowie.
Zachęcamy również do przeczytania artykułu o dronach w rolnictwie oraz o dżakfrucie - obiecującym zamienniku mięsa. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o pomarańczy.
W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi piszemy o Marii Wojciechowskiej – skromnej gospodyni na wysokim stanowisku.
W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy Skarby w zbiorach CBR.