Wstęp

Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego, a szczególnie nowych działów: Porady z XIX-wiecznych Kalendarzy i XIX-wieczne przepisy kulinarne, oraz Aktualności w rolnictwie.

Ponadto w numerze znajdą Państwo materiał o planowanych na rok 2018 wydatkach w rolnictwie oraz o rynku wina w Polsce.

W dziale dotyczącym ekologii piszemy o roku geotermii – energii z wnętrza ziemi oraz o roślinach oczyszczających powietrze.

Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o dawnych zwyczajach ludowych związanych z karnawałem, zapustami i Popielcem oraz o tym, jak kasza zagościła na polskich stołach. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o letniej rezydencji Paderewskiego w Kąśnej Dolnej.

Zachęcamy również do przeczytania artykułu o foodsharing’u, sposobie na ograniczenie zjawiska marnotrawienia żywności oraz o fuzariozie w uprawie pszenicy. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o jarmużu.

W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi piszemy o Izabeli Ryx – pionierce na polu gospodarstwa kobiecego.

W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy najcenniejsze i najciekawsze kolekcje z naszego księgozbioru.

Wszystkim naszym czytelnikom życzymy wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2018
Życzymy także miłej lektury

Redakcja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter