Wstęp
- Szczegóły
- Kategoria: Wstęp
Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego, a szczególnie nowych działów: Porady z XIX-wiecznych Kalendarzy i XIX-wieczne przepisy kulinarne, oraz Aktualności w rolnictwie.
Ponadto w numerze znajdą Państwo materiał o planowanych na rok 2018 wydatkach w rolnictwie oraz o rynku wina w Polsce.
W dziale dotyczącym ekologii piszemy o roku geotermii – energii z wnętrza ziemi oraz o roślinach oczyszczających powietrze.
Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o dawnych zwyczajach ludowych związanych z karnawałem, zapustami i Popielcem oraz o tym, jak kasza zagościła na polskich stołach. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o letniej rezydencji Paderewskiego w Kąśnej Dolnej.
Zachęcamy również do przeczytania artykułu o foodsharing’u, sposobie na ograniczenie zjawiska marnotrawienia żywności oraz o fuzariozie w uprawie pszenicy. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o jarmużu.
W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi piszemy o Izabeli Ryx – pionierce na polu gospodarstwa kobiecego.
W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy najcenniejsze i najciekawsze kolekcje z naszego księgozbioru.
Wszystkim naszym czytelnikom życzymy wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2018
Życzymy także miłej lektury
Redakcja