Wstęp

Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego, a szczególnie nowego działu: Kolberg. Ocalić od zapomnienia -  w którym prezentować będziemy dzieło Oskara Kolberga „Lud. Jego zwyczaje, sposób życia, mowa, podania, przysłowia, obrzędy, gusła, zabawy, pieśni, muzyka i tańce”, tak by nasi czytelnicy mogli chociaż w części poznać piękno i rozmaitość dawnych zwyczajów i obrzędów ludowych. Wpisuje się  w obchody 100. odzyskania niepodległości ponieważ jak pisze dr Weronika Grozdew-Kołacińska: „Kolberg wierzył, że swoją pracą ocali polską muzykę ludową, a zachowanie i pielęgnowanie tradycji stanie się fundamentem sprzyjającym odrodzeniu Polski”.

Ponadto w numerze znajdzie się materiał o branży mięsnej w Polsce oraz o zakazie stosowania nazw sugerujących pochodzenie zwierzęce dla wyrobów roślinnych.

W dziale dotyczącym ekologii piszemy o permakulturze, czyli ogrodzie w zgodzie z naturą oraz o apelu jaki wystosowali naukowcy w sprawie ochrony Naszej planety.

Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o darciu pierza i innych pracach wykonywanych w dawnej polskiej wsi … w długie zimowe wieczory oraz o roli sołtysa na przestrzeni wieków. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o dworze rodziny Cieszkowskich w Surhowie.

Zachęcamy również do przeczytania artykułu o pracy sezonowej w rolnictwie oraz fałszowanej żywności. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o rzeżusze.

W dziale prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi piszemy o Gabrieli Balickiej – naukowcu i polityku.

W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy najcenniejsze i najciekawsze kolekcje z naszego księgozbioru.

Życzymy miłej lektury

Redakcja

 

 

 

Zapraszamy także do lektury nowego serwisu "Kultura w Sieci",
promującego kulturę polską, w tym tradycyjną kulturę ludową.
Serwis powstał dzięki środkom pozyskanym
Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura-Interwencje 2018.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter