Ogórki gruntowe w Polsce / Tomasz Smoleński
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Ogórki gruntowe w Polsce / Tomasz Smoleński
(Warzywa 2019 nr 1, s. 18-20)
W latach 2014-2018 ogórki gruntowe stanowiły 3,9-5,4 proc. wszystkich warzyw uprawianych w gruncie. Na dobrze prowadzonych plantacjach plony wynoszą 20-30 t/ha, ale przy niekorzystnej pogodzie mogą spaść nawet do 10 t/ha. Największe plantacje ogórków gruntowych są zlokalizowane wokół dużych aglomeracji miejskich oraz zakładów przetwórczych w województwach: mazowieckim, łódzkim i lubelskim.
Ze względu na suszę, sezon 2018 był szczególnie trudny dla uprawy warzyw gruntowych, w tym ogórków. Mniejsza podaż wpłynęła na wzrost cen skupu, szczególnie tych przeznaczonych do konserwowania (średnio 2,30 zł/kg). Ceny ogórków z przeznaczeniem na rynek świeży kształtowały się na poziomie 2,20 zł/kg, natomiast w przypadku ogórków do kwaszenia cena była najniższa i wyniosła 1,50 zł/kg.
Średnie ceny na krajowych rynkach hurtowych w 2018 roku wyniosły 2,46 zł/kg i były o 2 proc. wyższe niż w roku poprzednim.
Eksport świeżych ogórków gruntowych nie przekracza 10 tys. ton rocznie. W 2017 roku największym odbiorcą polskiego surowca były Czechy, Niemcy i Słowacja. W przypadku ogórków konserwowych w latach 2014-2017 na rynki zagraniczne Polska dostarczyła od 23,6 do 28,7 tys. ton na ogólną wartość 19,7-22,9 mln euro. Import tych produktów kształtował się na poziomie 6,8-9,7 tys. ton o wartości 6,2-9,0 mln euro. Według danych GUS średnie roczne spożycie świeżych ogórków na jednego mieszkańca w 2017 roku wyniosło 6,10 kg.
Produkcja ogórków jest uważana za jedną z najbardziej pracochłonnych, a co za tym idzie najbardziej narażonych na niedostatek siły roboczej. Udział siły roboczej w produkcji ogórków gruntowych stanowi około 35-40 proc. kosztów bezpośrednich. Zdaniem specjalistów z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach nie można oczekiwać większego popytu na te warzywa. Szansą na zwiększenie plonów jest nawadnianie plantacji, uprawa nowych gatunków oraz zwiększenie mechanizacji zbioru. Stosowanie czarnej folii i nawadnianie kroplowe wpływa na prawie dwukrotne zwiększenie kosztów produkcji w porównaniu z uprawą tradycyjną i gwarantuje stałe plony, nawet w latach o niekorzystnych warunkach pogodowych. Wpływ na obniżenie kosztów ma montaż deszczowni.
Dominujący w naszym kraju jest model kilkudziesięciohektarowego gospodarstwa nastawionego na uprawę ogórków, głównie z przeznaczeniem do przetwórstwa, chociaż od kilku lat obserwuje się większe zainteresowanie producentów uprawą tych warzyw, na rynek świeży, w gruncie z zastosowaniem niskich osłon lub tylko z „przykrywaniem” na zbiór przyspieszony lub opóźniony. Ceny za ten surowiec są znacznie wyższe. Produkcja świeżych ogórków gruntowych jest nastawiona przede wszystkim na rynek krajowy. Przetworzone są też kierowane na rynki zagraniczne – do Niemiec, Holandii i Wielkiej Brytanii.
Oprac. Joanna Radziewicz