Od redakcji
- Szczegóły
- Kategoria: Wstęp
Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego, a szczególnie działów: Oskar Kolberg. Ocalić od zapomnienia, Aktualności w rolnictwie, oraz Kuchnia w czasach Belle Epoque - XIX-wieczne przepisy kulinarne.
Ponadto w numerze znajdzie się materiał o problemach w rolnictwie w poprzednim i bieżącym roku. W dziale dotyczącym ekologii piszemy o nowej strategii wzrostu gospodarczego UE „Europejski Zielony Ład”.
Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o tym, co się kiedyś na wsi jadało. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o dworku Wincentego Pola w Lublinie. Zachęcamy również do przeczytania artykułu o nowym rozporządzeniu MRiRW dotyczącym rzeźni rolniczych. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o pietruszce – warzywie ze skały.
W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi prezentujemy materiał o Zofii Moraczewskiej.
W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy najcenniejsze i najciekawsze kolekcje z naszego księgozbioru, tym razem są to rękopisy wykładów wygłoszonych w Instytucie Agronomicznym na Marymoncie w XIX w.