Rzeźnie rolnicze – nowe rozporządzenie MRiRW
- Szczegóły
- Kategoria: Wiadomości rolnicze
18 lutego 2020 roku weszło w życie rozporządzenie MRiRW określające niektóre wymagania, jakie powinny zostać spełnione w małych ubojniach prowadzonych przy gospodarstwach rolnych. Można w nich ubijać zwierzęta z własnego gospodarstwa oraz podmiotów zlokalizowanych w tym samym i sąsiednich powiatach.
Zdjęcia: pixabay.com
Projekt rozporządzenia „w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw” pojawił się w kwietniu 2019 roku. Jego celem jest zwiększenie konkurencyjności rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, poprawa sytuacji na runku pracy na obszarach wiejskich oraz stworzenie dogodnych warunków do funkcjonowania rzeźni rolniczych, co wiąże się z polepszeniem sytuacji ekonomicznej gospodarstw rolnych. Nowe przepisy stawiają znacznie mniejsze wymagania organizacyjne małym ubojniom niż w przypadku rzeźni o dużych zdolnościach produkcyjnych. Dotyczą one m.in. konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia poszczególnych pomieszczeń.
Podczas konsultacji społecznych poprzedzających opracowanie nowych przepisów, zgłoszono wiele uwag dotyczących wymogów weterynaryjnych i standardów jakości. Wśród proponowanych rozwiązań wzięto pod uwagę następujące kwestie:
- rozszerzenie obszaru działania rzeźni rolniczej o powiaty przyległe;
- zwiększenie limitów uboju drobiu i zajęczaków;
- określenie łącznej maksymalnej liczby zwierząt mogących zostać poddanych ubojowi w ciągu doby, która dotyczy rzeźni zajmujących się ubojem więcej niż jednego gatunku zwierząt.
W rzeźniach rolniczych ubojowi mogą być poddawane zwierzęta utrzymywane we własnym gospodarstwie, jak również zwierzęta innych podmiotów utrzymywane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym usytuowana jest rzeźnia, lub w powiatach sąsiednich. Możliwe jest również dokonywanie rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych zwierząt
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej w danym dniu jest limitowana i wynosi:
- 50 szt. dla drobiu lub zajęczaków
- 1 szt. dla ptaków bezgrzebieniowych;
- 6 szt. dla świń i owiec od 15 kg i 10 szt. dla prosiąt i owiec poniżej 15 kg;
- 1 szt. dla bydła lub koni powyżej 3 mies. i 2 szt. dla cieląt i źrebiąt poniżej 3 mies.
- 3 szt. dla dzikich zwierząt kopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych.
Limity tę będą mogły być podwyższone za zgodą powiatowego lekarza weterynarii, o ile w całym roku nie zostaną przekroczone założone progi:
- 18250 szt. drobiu lub zajęczaków;
- 2190 szt. świń lub owiec od 15 kg oraz 3650 szt. prosiąt i owiec do 15 kg;
- 365 szt. bydła i koni powyżej 3. miesiąca życia i 730 szt. bydła i koni do 3. miesiąca.
W rozporządzeniu określono również wymogi higieniczne dla ubojni rolniczych. Ich właściciele muszą m.in.:
- zapewnić toaletę podłączoną do sprawnej kanalizacji, która jednak nie będzie łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniem, w którym będzie dokonywany ubój;
- zapewnić osobne pomieszczenie na zmianę odzieży przez pracowników;
- zagwarantować odrębne miejsce do przechowywania środków czyszczących i dezynfekcyjnych;
- zapewnić izolatkę dla zwierząt spoza własnego gospodarstwa;
- zapewnić system odkażania używanych narzędzi;
- przygotować umywalkę z ciepłą wodą;
- posiadać przynajmniej jedną chłodnię zamykaną na klucz;
- zabezpieczyć zamknięty pojemnik na treść przewodu pokarmowego ubijanych zwierząt;
- wyznaczyć obszar poza rzeźnią do przechowywania obornika.
W rolniczej rzeźni nakazany jest ubój zwierząt bezpośrednio po ich doprowadzeniu lub przetransportowaniu. Może składać się z jednego pomieszczenia. Rozporządzenie dopuszcza przechowywanie mięsa pakowanego lub niepakowanego w osobnym miejscu lub w miejscu uboju, ale w zamkniętej chłodni.
Pozyskane mięso może zostać wprowadzane na rynek w ramach innych form działalności, jak handel detaliczny, działalność marginalna, lokalna i ograniczona. Również, w ramach innych form działalności, powinny odbywać się czynności takie jak, produkcja mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych i wyrobów gotowych.
Oprac. Joanna Radziewicz
Literatura:
- Tobojka A.: Już niedługo rzeźnie rolnicze - limity dla uboju zwierząt. Dokument dostępny na: farmer.pl
- Od 18 lutego można uruchamiać rzeźnie rolnicze. . Dokument dostępny na: farmer.pl
- Janusz-Twardowska P.: W lutym ruszają rolnicze rzeźnie. Dokument dostępny na: topagrar.pl
- Od 18 lutego można uruchamiać rzeźnie rolnicze. Dokument dostępny na: wnp.pl