Od redakcji
- Szczegóły
- Kategoria: Wstęp
Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego.
W czasie pandemii, z którą się teraz zmagamy nasze życie zmieniło się w wielu aspektach, Stanęły przed nami nowe wyzwania. W związku z tym wprowadziliśmy do Magazynu dział „Wieś w dobie koronawirusa”, w którym piszemy o sytuacji w rolnictwie i życiu mieszkańców obszarów wiejskich.
Bardzo interesujące materiały znajdą Państwo w Aktualnościach w rolnictwie.
W części Oskar Kolberg. Ocalić od zapomnienia przedstawiamy region wielkopolski.
W Kuchni w czasach Belle Epoque prezentujemy ciekawe przepisy zawarte w „Praktycznym kucharzu warszawskim” zawierającym 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych.
Ponadto w numerze znajdzie się materiał o tarczy antykryzysowej dla rolników. W dziale dotyczącym ekologii piszemy o zielonych ścianach miast.
Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o święcie letniego przesilenia. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o dworku Konopnickiej w Żarnowcu. Zachęcamy również do przeczytania artykułu o wsparciu Kół Gospodyń Wiejskich. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o czosnku niedźwiedzim.
W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi prezentujemy materiał o Stefanii Ulanowskiej - tajemniczej polskiej etnolożce.
W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy najcenniejsze i najciekawsze kolekcje z naszego księgozbioru, tym razem zbiory dotyczące dziewiętnastowiecznej Polski.
Życzymy udanej lektury
Redakcja