Od redakcji

Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego.

W czasie pandemii, z którą się teraz zmagamy nasze  życie zmieniło się w wielu aspektach, Stanęły przed nami nowe wyzwania. W związku z tym wprowadziliśmy do Magazynu dział „Wieś w dobie koronawirusa”, w którym piszemy o sytuacji w rolnictwie i życiu mieszkańców obszarów wiejskich.

Bardzo interesujące materiały znajdą Państwo w Aktualnościach w rolnictwie.

W części Oskar Kolberg. Ocalić od zapomnienia przedstawiamy region wielkopolski.

W Kuchni w czasach Belle Epoque prezentujemy ciekawe przepisy zawarte w  „Praktycznym kucharzu warszawskim” zawierającym 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych.

Ponadto w numerze znajdzie się materiał o tarczy antykryzysowej dla rolników. W dziale dotyczącym ekologii piszemy o zielonych ścianach miast.

Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o święcie letniego przesilenia. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o dworku Konopnickiej w Żarnowcu. Zachęcamy również do przeczytania artykułu o wsparciu Kół Gospodyń Wiejskich. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o czosnku niedźwiedzim.

W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi prezentujemy materiał o Stefanii Ulanowskiej - tajemniczej polskiej etnolożce.

W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy najcenniejsze i najciekawsze kolekcje z naszego księgozbioru, tym razem zbiory dotyczące dziewiętnastowiecznej Polski. 

Życzymy udanej lektury

Redakcja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter