Od redakcji

Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego.
W czasie pandemii, z którą się teraz zmagamy, nasze życie zmieniło się w wielu aspektach. Stanęły przed nami nowe wyzwania. W związku z tym wprowadziliśmy do Magazynu dział „Wieś w dobie koronawirusa”, w którym piszemy o sytuacji w rolnictwie i życiu mieszkańców obszarów wiejskich.
Bardzo interesujące materiały znajdą Państwo w Aktualnościach w rolnictwie.
W części Oskar Kolberg. Ocalić od zapomnienia przedstawiamy region krakowski.
Kuchni w czasach Belle Epoque prezentujemy ciekawe przepisy zawarte w książce Marii Śleżańskiej „Kucharz Wielkopolski” z  roku 1892.
W dziale dotyczącym ekologii przedstawiamy polskie parki narodowe. Pokrewny temat znajdą Państwo w wiadomościach rolniczych, a dotyczy on małej retencji czyli ekologii w przydomowym ogródku.
Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o targach i jarmarkach. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o dworkach w Gdańsku Wrzeszczu. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o sposobach konserwowania i przechowywania ziół.
W formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi przedstawiamy materiał o Jadwidze Marii Szczawińskiej-Dawidowej - nauczycielce, założycielce kółek samokształceniowych, animatorce oświaty ludowej.
W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy dzieła Joachima Lelewela, wybitnego polskiego uczonego, historyka, heraldyka i działacza politycznego. 

Udanej lektury
życzy Redakcja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter