Od redakcji

Zapraszamy do lektury kolejnego numeru Rolniczego Magazynu Elektronicznego, tym razem będzie to już 100 numer!
W czasie pandemii, z którą się teraz zmagamy, nasze życie zmieniło się w wielu aspektach. Stanęły przed nami nowe wyzwania. W związku z tym wprowadziliśmy do Magazynu dział „Wieś w dobie koronawirusa”, w którym piszemy o sytuacji w rolnictwie i życiu mieszkańców obszarów wiejskich.
Bardzo interesujące materiały znajdą Państwo w Aktualnościach w rolnictwie.
W części Oskar Kolberg. Ocalić od zapomnienia przedstawiamy obrzędy domowe Mazowsza.
Kuchni w czasach Belle Epoque prezentujemy ciekawe przepisy zawarte w książce Marii Ochorowicz-MonatowejUniwersalna książka Kucharska”.

Uzupełnieniem tej lektury jest przedstawienie Marii Ochorowicz-Monatowej - propagatorki zdrowej kuchni w formacie prezentującym sylwetki kobiet, które przyczyniły się do rozwoju polskiej wsi.

W dziale dotyczącym ekologii przedstawiamy alternatywę dla ropy - paliwa z odpadów.

W Wiadomościach Rolniczych znajdą Państwo ciekawy materiał dotyczący  nowych produktów wpisanych  na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a są to: zacierka kraszona, pieremiacze, żeberka z dzika w pomidorach z miodem, śledź mancowy po kaszubsku, sękacz z Puszczy Rominckiej, sok z truskawki kaszubskiej i tort fasolowy – modryniak.

Dla wszystkich zainteresowanych dawną kulturą i tradycjami ludowymi przygotowaliśmy materiał o obrazach na szkle malowanych. Ciekawym jego dopełnieniem będzie tekst o dworku w Łękach Kościelnych – jedynym takim w Polsce, zbudowanym na wzgórzu. Zaś w dziale „Natura i My” tym razem mowa o dyni królującej na jesiennych stołach.

W części poświęconej zbiorom Centralnej Biblioteki Rolniczej prezentujemy dzieła Stanisława Staszica - polskiego działacza oświeceniowego, pioniera spółdzielczości, pisarza politycznego, publicysty.

Udanej lektury
Redakcja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter