Wzrost eksportu żywności
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Rośnie wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych. W porównaniu do pierwszego półrocza ubiegłego roku wzrosła o ponad pięć procent i osiągnęła 17,6 mld euro.
Popandemiczne odbicie gospodarcze widać także w rolnictwie. Wedle danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zanotowany wzrost wartości eksportu wynika z powiększającej się aktywności polskich przedsiębiorców, dobrego przygotowania naszego rynku do warunków pandemii i dużego popytu na polskie produkty na rynku międzynarodowym. Dodatkowym czynnikiem był również korzystny kurs polskiej waluty wobec euro.
Ponad 70 procent wpływów z eksportu uzyskano ze sprzedaży do krajów Unii Europejskiej. Polską żywność najchętniej kupowali Niemcy, Francuzi i Holendrzy. Z rynków pozaeuropejskich, polskie produkty rolno-spożywcze cieszyły się dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, na Ukrainie, ale też Arabii Saudyjskiej i USA. Ogółem żywność z Polski sprzedano do 192 krajów świata.
Import towarów rolno-spożywczych był o ponad 3 proc. wyższy niż przed rokiem, osiągając 11,8 mld euro. „Od stycznia do czerwca 2021 r. w porównaniu do roku ubiegłego polski eksport towarów rósł w tempie szybszym od importu, co skutkowało 9,8 proc. wzrostem dodatniego salda wymiany handlowej, które wyniosło 5,8 mld euro” – podsumował resort.
Fot. Eduard Osis/ unsplash