Ceny w sklepach a w skupie - kosmiczne różnice

Rolnicy skarżą się, że są przymuszani do sprzedawania pośrednikom swoich warzyw i owoców po kosztach ich produkcji, a czasami nawet poniżej kosztów ich wytworzenia. Tymczasem te same produkty rolne w sklepach kosztują później o kilkaset procent więcej.

W ostatnim czasie ceny warzyw i owoców znacznie wzrosły. Dochodziło do sytuacji, kiedy te sezonowe kosztowały zdecydowanie więcej, niż w poprzednich latach. O wiele taniej można kupić produkty rolne bezpośrednio u rolnika, ale nie zawsze jest to możliwe.

Dla przykładu: młode ziemniaki w skupie kosztują ok. 30 groszy za kilogram, a w sklepie trzeba zapłacić za tę samą ilość nawet 3-4 zł; rolnik za fasolkę szparagową dostanie 3 zł, a klient w sklepie zapłaci 15 zł, a na początku sezonu nawet 50 zł za kilogram.

Rolnicy nie dostarczają swoich zbiorów bezpośrednio do marketów. Zajmują się tym pośrednicy, a czasem bywa tak, że jest ich nawet kilku. Niektóre sieci handlowe stale współpracują z konkretnym pośrednikiem, który zapewnia towar za ustaloną, niską cenę. Jeśli rolnik się na nią nie zgadza, pośrednik szuka innego producenta.

Tylko w ciągu ostatniego miesiąca produkty spożywcze zdrożały o 3,5 proc. W porównaniu z zeszłym rokiem, mięso w sprzedaży detalicznej kosztuje o prawie 33 proc. więcej. Wyjątkiem są jabłka, których cena spada.

Firma Döhler  obniża ceny skupu jabłek przemysłowych na 33 grosze. Dla sadownika w skupie oznacza to 25-28 groszy za kilogram jabłek. Przetwórca ten jest potentatem na rynku i, jako taki, kreuje trendy cenowe, co w efekcie sprawia, że pozostałe firmy przetwarzające jabłka również obniżają ceny skupu.

- Po raz kolejny przetwórca, który dyktuje trendy cenowe chce wykorzystać polskich sadowników – mówi Mirosław Maliszewski - Nie zostawimy tego tak! – zapowiada prezes Zrzeszenia Sadowników RP. 

Rozwiązaniem wydaje się szukanie nowych rynków zbytu. Najprawdopodobniej możemy liczyć na sprzedaż na rynku azjatyckim. Jest to bardzo wymagający klient, ponieważ Azjaci preferują twarde, słodkie, dobrze wybarwione odmiany.

Źródła:

https://www.money.pl/gospodarka/rolnictwo-warzywa-i-owoce-w-sklepach-sa-o-kilkaset-procent-drozsze-niz-w-skupie-6671498137131552a.html

https://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/ceny-owocow/zywnosc-w-sklepach-drozeje-a-ceny-jabek-w-skupie-spady-o-80-procent/

Fot. Matheus Cenali

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter