Liberalizacja zasad uboju zwierząt we własnym gospodarstwie

image315 marca, na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rada Ministrów przyjęła  projekt ustawy o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej liberalizujący zasady uboju zwierząt w gospodarstwach, Ustawa wejdzie w życie 1 czerwca 2022 r.

Projekt unifikuje przepisy Inspekcji Weterynaryjnej do rozwiązań obowiązujących w Unii Europejskiej i dotyczy zadań i kompetencji instytucji w związku z unijnymi przepisami w obszarze ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego, a także żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym. Nowelizacja ustawy umożliwia dokonywanie w Polsce uboju w gospodarstwie bydła, w wieku do 12. miesiąca życia, w ramach produkcji mięsa na użytek własny. Jest to zapis dokonany na podstawie zgłoszeń od rolników.

Dokumentacja będzie prowadzona na podstawie specjalnej książki elektronicznej leczenia zwierząt, w której zawarte będą kompleksowe informacje dotyczące stosowania produktów leczniczych u zwierząt, z których lub od których pozyskuje się żywność. Nowa ustawa reguluje też kwestię dotyczącą przywozu niezharmonizowanych produktów pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi będzie mógł określić w rozporządzeniu weterynaryjne wymagania przywozowe dla produktów pochodzenia zwierzęcego, jeżeli nie zostały one ustanowione w przepisach UE. Ponadto produkty pochodzenia zwierzęcego, dla których zostaną ustalone krajowe przepisy przywozowe, będą mogły być wprowadzane na rynek wyłącznie na terytorium Polski.

Źródło: https://www.wrp.pl/liberalizacja-zasad-uboju-zwierzat-we-wlasnym-gospodarstwie/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Mięso z próbówki

Mięso z próbówki

image9Mamy już dostęp do mięsa w jego niekonwencjonalnej formie. Pytanie tylko czy jako społeczeństwo jesteśmy gotowi na jego eksperymentalny kształt w postaci mięsa wyprodukowanego z komórek macierzystych. Docelowo takie mięso ma zastąpić drób, wieprzowinę oraz wołowinę.  Coraz więcej badań przeprowadzanych i opłacanych jest przez polskie firmy. Czy wyzwania etyczne i kosztowe nie zniechęcą do dalszego zainteresowania innowacyjnym tematem?

W październiku 2021 roku spółka Esco Aster z branży farmaceutycznej ogłosiła otrzymanie licencji na produkcję mięsa w warunkach laboratoryjnych i stała się jedyną, jak do tej pory, firmą, która otrzymała tego typu pozwolenie od organu państwowego. W 2020 roku głośnym echem odbiła się premiera laboratoryjnego kurczaka, który zagościł w menu singapurskiej restauracji.  W 2022 chińskie ministerstwo rolnictwa po raz pierwszy włączyło mięso hodowane komórkowo i inne kategorie "żywności przyszłości" do planu rozwoju rolnego na kolejne pięć lat. W Chinach tego typu żywność stanowi jawną przyszłość gospodarki rolniczej i przemysłowej.

Źródło: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/mieso-z-probowki-czy-bedziemy-chcieli-je-jesc,116042.html

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ile warzyw dziennie powinniśmy zjadać?

Ile warzyw dziennie powinniśmy zjadać?

 image8

 „Badania konsumpcji warzyw i owoców” publikowanego przez Moc Polskich Warzyw, zrealizowanego przez firmę badawczą Kantar Public, można się dowiedzieć, po jakie warzywa najchętniej sięgają Polacy i jakie korzyści wynikają z ich spożywania. Niestety jako społeczeństwo nadal nie jesteśmy zbyt świadomymi konsumentami.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, połowę każdego posiłku, powinny stanowić warzywa i owoce. Zapewnia to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, budowanie odporności czy profilaktyki przeciwnowotworowej.

Niestety tylko 19 proc. polskiej populacji jest świadoma tego jak ważną rolę w naszej diecie odgrywają warzywa. Najczęściej spożywanymi warzywami od lat są ziemniaki, pomidory i cebula. Na kolejnych miejscach znajdują się: marchew i ogórek. Zwycięskim warzywem w plebiscycie na najbardziej ulubione warzywo Polek i Polaków okazał się pomidor. Poniżej ranking 10 ulubionych warzyw 2021 roku:

  • Pomidor – 39proc.
  • Ogórek – 23 proc.
  • Ziemniak – 15 proc.
  • Kalafior – 10 proc.
  • Marchew – 10 proc.
  • Sałata – 10 proc.
  • Papryka – 7 proc.
  • Kapusta – 6 proc.
  • Brokuł – 6 proc.
  • Cebula – 3proc.

Informacje na podstawie artykułu w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” 
z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.

Źródło: https://wiescirolnicze.pl/owoce-i-warzywa/ile-warzyw-dziennie-powinnismy-spozywac/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Badania gleby wspomagają lepsze plony

Badania gleby wspomagają lepsze plony

image7

W każdym gospodarstwie powinny odbywać się badania gleby. Dzięki nim, można zaplanować szczegółowo wapnowanie lub nawożenie. Dzięki szczegółowej diagnozie, otrzymamy informacje w jakie składniki nasza gleba jest uboga, a jakie są na satysfakcjonującym poziomie.

Coraz więcej rolników bada swoje gleby. Głównym powodem są przede wszystkim wysokie ceny nawozów. Zdrowa gleba zapewni zdrowe plony, więc jest to inwestycja, która przyniesie wymierny skutek. Bardzo ważne jest również kontrolowanie odczynu pH gruntu uprawnego.                        

Źródło: https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/uprawa/badanie-gleby-pomoze-ustalic-poziom-wiosennego-nawozenia/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Łubin wąskolistny i żółty - Lista Odmian Zalecanych do siewów na wiosnę 2022

Łubin wąskolistny i żółty - Lista Odmian Zalecanych do siewów na wiosnę 2022

image6

Najnowsze odmiany łubinu wąskolistnego plonują o 20 proc. wyżej w stosunku do starszych, a to olbrzymi, wręcz rzadko spotykany postęp w hodowli roślin bobowatych.

Łubin żółty ma niewielkie wymagania i plonuje na poziomie około 1,5 t/ha, a wąskolistny z plonami najnowszych odmian na poziomie nieco ponad 2 t/ha.

Łubiny przez cały okres wegetacji mają małe wymagania termiczne. Ich nasiona kiełkują już w temperaturze 3–4°C i dlatego warunkiem powodzenia w uprawie jest ich jak najwcześniejszy siew. Umożliwia on roślinom skorzystanie z pozimowego zapasu wody w glebie oraz odporność na wiosenne susze. Roślina jest odporna na deficyty wody w okresie kwitnienia oraz zawiązywania strąków. Odmiany łubinu wąskolistnego nadają się do uprawy w każdym zakątku naszego kraju,  poza nadmorskimi i podgórskimi. Największych plonów nasion można się spodziewać w północnym pasie Polski. Podstawową zaletą łubinu wąskolistnego jest jego wyższe plonowanie i szybsze dojrzewanie.

 

Źródło: https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/uprawa/ubin-waskolistny-i-zoty-lista-odmian-zalecanych-na-2022/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Coraz więcej przypadków wścieklizny

Coraz więcej przypadków wścieklizny

image5

Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii, w dniu 24 stycznia 2022 roku poinformował o wykryciu 7 przypadków wścieklizny u zwierząt na terenie województwa mazowieckiego. Rozporządzenie o przypadkach wścieklizny wśród zwierząt określa obszary obejmujące: dzielnice: Wawer, Wesoła, Targówek (część dzielnicy ograniczoną od zachodu ul. Radzymińską), Rembertów, Praga Południe, Wilanów miasta stołecznego Warszawy, w powiecie mińskim (gminy: Dębe Wielkie, Halinów, Mińsk Mazowiecki, Siennica, Stanisławów, Latowicz, Cegłów oraz miasta: Halinów, Mińsk Mazowiecki, Sulejówek), powiaty: otwocki, garwoliński, kozienicki, radomski, miasto Radom, zwoleński, wołomiński, szydłowiecki.                                                                                                              

Wojewoda Mazowiecki przypomina o obowiązkowym szczepieniu przeciwko wściekliźnie kotów, których właściciele są mieszkańcami terenu objętego obszarem zagrożonym wystąpieniem wścieklizny u zwierząt.

Źródło: https://agronews.com.pl/artykul/wscieklizna-atakuje-coraz-wiecej-zwierzat/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Już 1400 gospodarstw uczestniczy w programie Krowie na Zdrowie

Już 1400 gospodarstw uczestniczy w programie Krowie na Zdrowie

image4W 2021 roku, do programu „Krowie na Zdrowie” dołączyło kolejnych 400 gospodarstw. Rodzina projektu dynamicznie rośnie w siłę. W programie jest również 9 gospodarstw partnerskich, posiadających status gospodarstw pokazowych. Projekt na swoim koncie ma również sukces badawczy pn. „Idealna bela”. Pomysł oraz zainteresowanie tego podprojektu zachęciły do kontynuacji tej inicjatywy w roku 2022.                                                                        Na wielu spotkaniach online omawiane były ważne tematy dotyczące hodowli krów oraz dyskutowano o wyzwaniach, jakie stawia przed rolnikami hodowla bydła mlecznego. Między innymi była mowa o tym jak zwiększyć wydajność ciągnika oszczędzając paliwo, jak pielęgnować użytki zielone, przygotować idealną kiszonkę, czy jak radzić sobie z problemem mastitis w stadzie. Wszystkie informacje można znaleźć na stronie: www.krowienazdrowie.pl

Źródło: https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/juz-ponad-1400-gospodarstw-w-projekcie-krowie-na-zdrowie/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Wprowadzenie jednolitych przepisów o ochronie nazw i jakości tradycyjnych specjałów

Wprowadzenie jednolitych przepisów o ochronie nazw i jakości tradycyjnych specjałów

image3Wchodzi nowy projekt ustawy o ujednolicenie przepisów o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia oraz jakości tradycyjnych specjałów rolnych a także wdrożenie skutecznej kontroli i nadzoru nad prawidłowym stosowaniem oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Celem wprowadzenia zmian jest zunifikowanie procedur na szczeblu krajowym oraz ewidencja lepszej kontroli.

Obecnie inspekcja, opiera się głównie na samokontroli producenta oraz ocenie jakości. Powyższe zmiany mają wymusić poprawę wywiązywania się z obowiązków przez państwa członkowskie. Używanie nazw zgodnie z nazwą pochodzenia, umożliwi lepszą kontrolę i wsparcie ochrony przysługującej zarejestrowanym w Unii Europejskiej nazwom oraz ułatwi producentom ich zrozumienie.

Polska jest zobowiązana do ochrony oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych oraz oznaczeń geograficznych win i napojów spirytusowych.

 

Źródło: https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/przepisy-o-ochronie-nazw-i-jakosci-tradycyjnych-specjalow-maja-byc-jednolite,12640.html

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Projekty konopne w Polsce nadal pod znakiem zapytania

Projekty konopne w Polsce nadal pod znakiem zapytania

image2Projekty dotyczące swobodnej uprawy oraz dostępu do leczniczej marihuany na polskim rynku, spaliły na panewce. Sejm odrzucił wszystkie wnioski i tym samym zablokował dalszą inicjatywę uprawy konopi. Aktualnie, prawo polskie bardzo zniechęca rolników do uprawy. Narzuca dosyć restrykcyjne zasady takie jak: wymóg zezwolenia gminy na ich uprawę we wskazanym miejscu, podpisanie umowy kontraktacyjnej z odpowiednim odbiorcą, posiadającym zezwolenie z Urzędu Marszałkowskiego oraz za niski dopuszczalny poziom psychoaktywnego związku THC, występującego w roślinach konopi.

Historia uprawy konopi w Polce ma swoja bogatą i długą tradycję, gdyż sięga lat 20-tych XX wieku. Konopny areał osiągał wtedy 30 tys. ha. Uprawa konopi siewnych cieszyła się zainteresowaniem rolników co najmniej do lat 60. minionego wieku. W Polsce mamy idealne warunki środowiskowe do uprawy konopi medycznych oraz dostęp do wysokiej jakości materiału siewnego.

 

Źródło: https://www.wrp.pl/uprawa-konopi-w-polsce-wciaz-bez-udogodnien-i-na-cenzurowanym/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Nowy wymóg dla rolników starających się o dofinansowanie

Nowy wymóg dla rolników starających się o dofinansowanie

image1

Wszyscy rolnicy, którzy złożyli wnioski o dofinansowanie dla młodych rolników lub wnieśli zapotrzebowanie o pomoc finansową na restrukturyzację, muszą upewnić się, że nie są zobligowani do dostarczenia do ARiMR nowego dokumentu, tzw. decyzji środowiskowej. Wynika ona z nowych regulacji w ustawie o ochronie środowiska.

Wśród przedsięwzięć mogących wpływać na środowisko i tym samym podlegać pod nową ustawę, wymienione są między innymi:

  • chów lub hodowla: norek w liczbie nie mniejszej niż 105 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), zwierząt innych niż wymienione w literaturze, a w liczbie nie mniejszej niż 210 DJP (przy czym za liczbę DJP przyjmuje się maksymalną możliwą obsadę),
  • zmiana lasu, lub innego gruntu o zwartej powierzchni co najmniej 0,10 ha pokrytego roślinnością leśną - drzewami i krzewami oraz runem leśnym,
  • nieużytku na użytek rolny lub wylesienie mające na celu zmianę sposobu użytkowania terenu, zalesienia,
  • gospodarowanie wodą w rolnictwie (melioracje, budowa zbiorników wodnych),
  • instalacje do przetwórstwa produktów rolno-spożywczych,
  • obiekty, gdzie prowadzona jest działalność np. hodowlana (przebudowa, rozbudowa, montaż).

W razie wątpliwości, wszyscy chętni mogą skontaktować się z konsultantami regionalnymi.

Źródło:

https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/decyzja-srodowiskowa-nowy-wymog-dla-rolnikow,115268.html

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter