Rynki Rolne

Wzrost cen ziemi w Europie Środkowej
(Agra Europe 2010, nr 2440, s. 27)

W ostatnich latach szybko rosną ceny użytków rolnych w krajach Europy Środkowej. W niektórych regionach zachodniej Polski od czasu przystąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej w 2004 r. ceny ziemi wzrosły od 4700 zł (1207 euro) za hektar do 18000 zł (4500 euro) za hektar w 2010 r. Ceny te rosły wyjątkowo szybko w latach 2007-09, natomiast w 2010 r. uległy ustabilizowaniu. Jedną z przyczyn zwiększania się cen jest wzrost zainteresowania produkcją energii wiatrowej. Szczególnie dobrze widoczne jest to na północy kraju. Zagraniczni inwestorzy wykupują ziemię pod budowę wiatraków.

Na Pomorzu zachodnim ceny ziemi osiągają obecnie około 20000 zł (5000 euro). Ceny ziemi rosną również we wschodnich Niemczech. Osiągają one obecnie 17000 euro za hektar. Wzrost ten jest spowodowany głównie zainteresowaniem inwestorów dużymi fermami (powyżej 500 ha). We wschodnich Niemczech zajmują one 75% użytków rolnych. Na Węgrzech ceny ziemi w ciągu ostatnich 10 lat zwiększyły się o 90%. Od 2007 r. tempo to uległo przyspieszeniu i wzrost cen wyniósł 10,5% rocznie. Ceny gruntów ornych na Węgrzech wynoszą obecnie 576000 forintów (2090 euro) za hektar.

 

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost zużycia nawozów sztucznych na świecie
(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 8)

Ocenia się, że zużycie nawozów sztucznych na świecie będzie dalej rosło. W 2009/10 r. zwiększyło się ono o 7%, w 2010/11 r. wzrost ten szacuje się na 4,7%, a w 2011/12 – na 3,8%. Produkcja nawozów azotowych w 2014 r. będzie o 30% większa niż w 2009 r., nawozów potasowych – o 25%, a fosforowych – o 31%.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Handel mięsem brojlerów kurzych w 2019 r.
(Agra Europe 2010, nr 2439, s. 22)

Specjaliści szacują, że w 2019 r. produkcja mięsa brojlerów kurzych będzie o milion ton większa niż oceniano niedawno. W najbliższym czasie światowy handel drobiem ulegnie ograniczeniu na skutek zmniejszenia kwot importu drobiu w Rosji. W dłuższym terminie jednak poprawi się i będzie rósł o 1,3% rocznie. Unia Europejska, która w 2007 r. stała się importerem drobiu netto, pozostanie nim. W 2019 r. będzie importować około 29 tys. ton drobiu. Nie zmieni się też pod tym względem sytuacja w USA. W Tajlandii zwiększy się zarówno produkcja drobiu, jak i jej wydajność oraz eksport – będzie on rósł o 6,5% rocznie i w 2019 r. wyniesie 635 tys. ton, czyli osiągnie poziom sprzed 2004 r., kiedy produkcję zdezorganizowała epidemia ptasiej grypy.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Spadek importu brojlerów do Rumunii
(Agra Europe 2010, nr 2431, s. 21)

W ciągu pierwszego półrocza bieżącego roku Rumunia znacznie zmniejszyła swój import mięsa brojlerów. Sprowadzono 36 tys. ton mięsa mrożonego i 4,2 tys. ton świeżego. Są to ilości odpowiednio o 29,5% i 29% mniejsze niż rok wcześniej. Największymi dostawcami tego mięsa na rynek rumuński są Holandia i Brazylia. W tym samym czasie zwiększył się eksport mięsa brojlerów z Rumunii. Sprzedawane jest ono głównie w Bułgarii i na Węgrzech.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Import drobiu do Rosji zagrożeniem dla krajowych producentów
(Agra Europe 2010, nr 2435, s. 18)

Wznowienie importu mięsa brojlerów z USA do Rosji spowodowało natychmiast spadek popytu na mięso krajowe, które jest droższe. Przedstawiciele stowarzyszenia rolników rosyjskich wyrażają niezadowolenie z podjęcia importu. Uważają oni, że import ten jest zbędny, ponieważ krajowa produkcja jest w stanie zaspokoić 85% popytu, a mięso amerykańskie nie jest produkowane zgodnie z rosyjskimi normami sanitarnymi.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Spadek importu drobiu do Rosji
(Agra Europe 2010, nr 2430, s. 16)

W pierwszym półroczu bieżącego roku import mięsa drobiu do Rosji zmniejszył się o 63,1% we porównaniu do tego samego okresu poprzedniego roku. Związane to było gównie z zakazem sprowadzana mięsa z USA.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Niższa kwota importu drobiu do Rosji
(Agra Europe 2010, nr 2439, s. 19)

Kwota importu mięsa drobiu do Rosji w 2011 r. będzie zmniejszona do 400 tys. ton. Z tej ilości 280 tys. ton, czyli około 70%, będzie pochodzić z USA. W 2009 r. Rosja importowała z USA 733 tys. ton mięsa drobiu, z czego 600 tys. ton w ramach kwoty importowej. Ograniczenia kwoty mają na celu wspieranie krajowej produkcji. Ocenia się, że w 2010 roku zwiększyła się ona o 13% osiągając 2,9 mln ton, a w 2011 r. wzrośnie o kolejne 10%.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost eksportu drobiu z Danii
(Agra Europe 2010, nr 2440, s. 20)

W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy ubiegłego roku z Danii eksportowano 70,8 tys. ton brojlerów kurzych. Była to ilość 18% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Import drobiu tym czasie nie zmienił się. Na wzrost eksportu wpłynęło przede wszystkim zwiększenie sprzedaży drobiu do Rosji z 3 do 16 tys. ton. Duński eksport kurcząt na rynki azjatyckie nieco zmniejszył się.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost węgierskiego importu świń
(Agra Europe 2010, nr 2439, s. 25)

Węgierscy przetwórcy zwiększyli import trzody chlewnej ponieważ krajowi producenci wieprzowiny nie są w stanie sprostać ich wymaganiom. W pierwszej połowie 2010 r. import żywca wieprzowego wzrósł o 33,5% w porównaniu z tym samym okresem 2009 r. W porównaniu z 2007 r. zwiększył się on siedmiokrotnie. Największym dostawcą świń na węgierski rynek jest Polska, skąd pochodzi 43% importowanego żywca. Ceny importowanych zwierząt są o 6% niższe od krajowych. Importowane świnie stanowią obecnie 1/3 świń ubijanych na Węgrzech. W czerwcu 2010 r. pogłowie świń na Węgrzech wyniosło 3,05 mln sztuk, czyli było o 4,1% mniejsze niż przed rokiem i o 1 mln sztuk mniejsze niż w 2007 r. Sytuacja finansowa węgierskich rolników utrzymujących świnie znacznie pogorszyła się w ostatnim roku. Ceny żywca zmniejszyły się z 420 forintów/kg (1,53 euro/kg) w maju do 320 forintów/kg (1,09 euro/kg) obecnie.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Import wieprzowiny do Czech
(Agra Europe 2010, nr 2435, s. 25)

W miarę postępującego spadku liczebności świń w Czechach rośnie import wieprzowiny do tego kraju. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy bieżącego roku osiągnął on 125580 ton, czyli zwiększył się o 11% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Ponad połowa importowanej do Czech wieprzowiny pochodzi z Niemiec. W ciągu roku ilość ta zwiększyła się o 22%. Import wieprzowiny z Belgii wzrósł o 40%, a z Danii – o 17%. Zmniejszył się natomiast import tego mięsa z Austrii (o 22%). Podwoił się import wieprzowiny z Węgier. Przed wstąpieniem do Unii Europejskiej (w 2003 r.) wieprzowina produkowana w Czechach zaspokajała całkowicie popyt krajowy i pozwalała na eksport 1/5 produkowanego mięsa. Obecnie rolnicy nie mogą konkurować pod względem ceny z importowaną wieprzowiną.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Eksport wieprzowiny z Holandii
(Agra Europe 2010, nr 2435, s. 25)

W ciągu pierwszego półrocza bieżącego roku eksport wieprzowiny z Holandii zwiększył się o 7%. W tym czasie produkcja wieprzowiny w tym kraju była o 5% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Ceny uzyskiwane za eksportowaną wieprzowinę były średnio o 4% niższe niż rok wcześniej. Eksport holenderskiej wieprzowiny do krajów spoza Unii zwiększył się o 18%. Przede wszystkim wzrósł eksport do Korei Południowej, Kongo, Angoli i Rosji. Eksport do krajów należących do Unii Europejskiej zwiększył się o 6%.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Przewidywany spadek importu wieprzowiny do Rosji
(Agra Europ 2010, nr 2431, s. 26)

Rząd rosyjski inwestuje w rozwój produkcji wieprzowiny w tym kraju. Na początku bieżącego roku pogłowie świń w Rosji było o 6,7% większe niż rok wcześniej i osiągnęło 17,3 mln sztuk. W 2010 i 2011 r. produkcja wieprzowiny będzie w Rosji zwiększała się o 150-180 tys. ton rocznie. W efekcie import tego mięsa może spaść do 200 tys. ton. Obecnie importuje się około 500 tys. ton wieprzowiny w ramach kwoty importowej, 100-150 tys. ton żywca wieprzowego i około 400 tys. ton produktów poza kwotą takich jak słonina, podroby, skóry. Obecnie spożycie wieprzowiny w Rosji wynosi 60-62 kg rocznie na osobę. W czasach ZSRR, czyli przed 1991 r., spożycie to wynosiło 80 kg rocznie na osobę. Rząd rosyjski zamierza promować spożycie wieprzowiny, tak aby zwiększyło się ono do 70-75 kg.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Szwajcarski import mięsa
(Agra Europe 2010, nr 2438, s. 21)

W ciągu pierwszych trzech kwartałów ubiegłego roku Szwajcaria importowała 13578 ton wołowiny. Była to ilość o 43% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Najwięcej, bo 6970 ton, sprowadzono jej z Niemiec. W porównaniu z poprzednim rokiem ilość ta wzrosła o 90%. Import z Irlandii wzrósł z 440 ton w 2009 r. do 1546 ton. Dzięki temu Irlandia wyprzedziła Brazylię jako drugi największy dostawca wołowiny na rynek szwajcarski. Import wołowiny z Urugwaju wzrósł o 28% i osiągnął 909 ton. Import wieprzowiny do Szwajcarii ciągu trzech pierwszych kwartałów 2010 r. zmniejszył się o 28% w porównaniu z tym samym okresem w 2009 r. i wyniósł 4911 ton. Niemcy pozostały największym dostawcą wieprzowiny na rynek szwajcarski, ale ilość tego mięsa sprowadzanego z Niemiec zmniejszyła się o 30%. Jedynie import wieprzowiny z Austrii zwiększył się (o 75%).

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Przewidywany wzrost cen mięsa w Rosji
(Agra Europe 2010, nr 2436, s. 26)

Susza, która panowała w lecie ubiegłego roku w Rosji spowodowała niedobory pasz. W efekcie wzrosły koszty żywienia zwierząt. Dla wielu rolników stały się one zbyt wysokie, co spowodowało wcześniejsze niż normalnie odsyłanie zwierząt do rzeźni. Przejściowo wywołało to dużą podaż mięsa i spadek jego cen. Jednak wkrótce mięsa zacznie braknąć i wiosną oraz latem bieżącego roku ceny mięsa szybko wzrosną.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Przyszłość rynku mleczarskiego w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2010, nr 2438, s. 21)

Według raportu Komisji Europejskiej, rynek mleczarski we Wspólnocie w ciągu najbliższych 10 lat będzie rozwijał się bez przeszkód. Produkcja świeżych produktów mleczarskich w 2020 r. będzie o 8% większa niż w 2009 r., a serów – nawet o 10%. Produkcja mleka zwiększy się o 3%. Nie jest to duży wzrost biorąc pod uwagę likwidację kwot produkcji w 2015 r. Wzrastać będzie zarówno produkcja, jak i spożycie artykułów mleczarskich o podwyższonej wartości. Wzrośnie unijna produkcja i spożycie serów, a ich udział na rynku światowym utrzyma się na obecnym poziomie, czyli wyniesie ponad 30%. Produkcja mleka pełnego w proszku zmniejszy się do 2020 r., a jego udział na rynku światowym spadnie z 24% w 2009 r. do 21% w 2020 r. Produkcja i eksport masła wzrośnie w 2015 r., kiedy zniesione będą kwoty. Najgorzej ocenia się perspektywy produkcji i eksportu odtłuszczonego mleka w proszku.

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost cen paliw w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 2010, nr 2431, s. 23)

Ceny paliw w Wielkiej Brytanii w ciągu ostatniego roku zwiększyły się o 20%. Koszt paliw zużytych przy odchowaniu cielęcia w przeliczeniu na kilogram żywca waha się od 3,2 euro na terenach nizinnych do 3,5 euro na terenach górskich. W produkcji owczarskiej koszt paliw wzrósł do 2,38 euro/kg na nizinach i 2,28 euro/kg w górach.

 

Oprac. Wanda Mierzecka
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter