Problemy rolnictwa

Spadek areału gruntów uprawnych na świecie
(Agra Europe 2010, nr 2437, s. 27)

Według ekspertów ONZ, powierzchnia gruntów uprawnych na świecie zmniejsza się co roku o 5-10 mln hektarów z powodu degradacji środowiska, a 19,5 mln hektarów użytków rolnych rocznie przeznaczane jest na potrzeby urbanizacyjne i przemysłowe. Cierpią na tym głównie rolnicy mający niewielkie gospodarstwa. W Indiach średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego zmniejszyła się z 2,6 ha w 1960 r. do 1,4 ha w 2000 roku i nadal spada. We wschodniej i południowej Afryce powierzchnia użytków rolnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca zmniejszyła się o połowę w porównaniu z sytuacją poprzedniego pokolenia.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Niskie zarobki rolników norweskich
(Agra Europe 2010, nr 2432, s. 28)

Sytuacja finansowa rolników norweskich jest znacznie gorsza niż innych grup zawodowych w tym kraju. Rolnicy norwescy zarabiają obecnie tyle samo co w 1978 r., mimo że średnio produkują dwa razy więcej mleka i cztery razy więcej mięsa niż w 1981 r. Natomiast płace pozostałych grup zawodowych wzrosły od 1978 r. o 60%. Rząd zamierza zwiększyć zarobki rolników średnio o 70% zwiększając subsydia dla rolnictwa o 570 mln euro w ciągu następnych trzech lat.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Rolnictwo najbardziej niebezpiecznym zawodem w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 2010, nr 2439, s. 31)

Według ostatnio przeprowadzonych analiz, liczba poważnych wypadków przy pracy w rolnictwie w Wielkiej Brytanii rośnie. Od kwietnia 2009 r. do marca 2010 r. liczba poważnych wypadków, takich jak złamania kości, utrata kończyn, wzrosła do 640 (w poprzednim roku – 599). W ciągu ostatnich trzech lat liczba takich wypadków zwiększyła się o 40%. W ubiegłym roku z powodu wypadków przy pracy w rolnictwie zmarło 38 osób; rok wcześniej liczba ta wyniosła 25 osób, a w ciągu ostatnich 5 lat średnio 37 osób rocznie. Liczba śmiertelnych wypadków w rolnictwie na 100 tys. zatrudnionych wynosi 8 osób. Jest to liczba większa niż w jakimkolwiek innym zawodzie w Wielkiej Brytanii. W rolnictwie w tym kraju pracuje 1,5% ludności zawodowo czynnej, natomiast na 4 osoby zabite przy pracy, jedna zatrudniona była w rolnictwie.

Oprac. Wanda Mierzecka

Dopłaty bezpośrednie w 2016 r.
(Agra Europe 2010, nr 2439, s. 7)

Według obliczeń Komisji Europejskiej, wysokość dopłat bezpośrednich w krajach Unii w 2016 r. będzie się znacznie różnić. Średnio największe będą one na Malcie (800 euro/ha), w Belgii i Holandii (po 460 euro/ha) i we Włoszech (413 euro/ha). Średnią wysokość osiągną w Niemczech (318 euro/ha), Francji (300 euro/ha), Hiszpanii (246 euro/ha), Wielkiej Brytanii (229 euro/ha) i w Polsce (214 euro/ha). Najniższe dopłaty bezpośrednie będą w Portugalii (179 euro/ha), na Litwie (145 euro/ha), w Estonii (118 euro/ha) i na Łotwie (95 euro/ha).

Oprac. Wanda Mierzecka

Rolnictwo ekologiczne w Irlandii
(Agra Europe 2010, nr 2431, s. 28)

W ciągu ostatnich dziesięciu lat areał upraw ekologicznych w Irlandii podwoił się. Obecnie w Irlandii istnieje 1632 gospodarstw ekologicznych, których powierzchnia wynosi 52390 hektarów. Stanowi to około 1,2% użytków rolnych w Irlandii. Rocznie uzyskuje się tam 2,5 tys. sztuk żywca wołowego odchowywanego według zasad rolnictwa ekologicznego. Planuje się, że liczba ta wzrośnie do 10 tys., z czego większość będzie eksportowana. Rocznie uzyskuje się też 27 tys. ekologicznych jagniąt. Wartość ekologicznej żywności produkowanej w Irlandii wynosi 90 mln euro. Z tego 35% stanowią owoce i warzywa, a jogurty – 17%.

Oprac. Wanda Mierzecka

Biologiczne zwalczanie szkodników w Hiszpanii
(Agra Europe 2010, nr 2436, s. 27)

Rolnicy uprawiający w Hiszpanii warzywa pod osłonami zamierzają znacznie ograniczyć stosowanie środków chemicznych do zwalczania szkodników. Podkreślają, że jednym z minusów ich stosowania jest likwidacja również innych gatunków owadów, często korzystnych dla człowieka, np. atakujących szkodniki. Od sierpnia ubiegłego roku w szklarniach wypuszczono około 12 mln takich owadów. Biologiczną kontrolą szkodników objęte będzie ponad 13500 hektarów upraw, czyli cała powierzchnia uprawy papryki, 40% areału bakłażanów, 26% ogórków i po 25% pomidorów i dyń.

Oprac. Wanda Mierzecka

Rośliny oczyszczające atmosferę
(Agra Europe 2010, nr 2440, s. 27)

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat możliwości oczyszczania atmosfery ziemskiej z dwutlenku węgla. Stwierdzono, że rośliny bioenergetyczne taki jak topole, różne gatunki traw itp., pobierają znaczne ilości dwutlenku węgla odkładając je w ścianach komórkowych, magazynując w korzeniach itd. Rośliny te uprawiane na 375 mln hektarów usuwają rocznie 800 mln ton węgla z atmosfery. Istnieje możliwość uzyskania transgenicznych gatunków tych roślin o zwiększonej zdolności usuwania dwutlenku węgla z atmosfery. W wypadku uprawy takich roślin ilość węgla usuniętego z atmosfery będzie dwa razy większa.

Oprac. Wanda Mierzecka

Uprawy w Czarnobylu
(Agra Europe 2010, nr 2440, s. 28)

Na Ukrainie, na terenach skażonych w 1986 r. na skutek awarii elektrowni w Czarnobylu, uprawiany będzie rzepak przeznaczony na produkcję biopaliw.

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost światowego zużycia pestycydów
(Agra Europe 2010, nr 2432, s. 28)

Ocenia się, że światowe zużycie pestycydów w latach 2009-14 będzie rosnąć o 2,9% rocznie. Wartość zużytych pestycydów wzrośnie w tym czasie od 34 mld euro do 39 mld euro. Jednakże tempo wzrostu ich zużycia będzie mniejsze niż ostatnio; w latach 2004-09 wzrost ten wyniósł 4,1% rocznie. Najszybciej, bo o 5,4% rocznie, będzie rosło zużycie pestycydów w Ameryce Środkowej i Południowej. W Ameryce Północnej tempo wzrostu wyniesie jedynie 2,2%, ale zużycie pestycydów ogółem w tym kraju pozostanie w dalszym ciągu największe na świecie. Przewiduje się, że w Azji wzrost zużycia wyniesie 3,1% rocznie. Najniższe tempo wzrostu wystąpi w Europie Zachodniej – wyniesie ono 0,8% rocznie. W Europie Wschodniej wzrost ten będzie nieco szybszy (2,9% rocznie). W Afryce i na Bliskim Wschodzie wzrost zużycia pestycydów wyniesie 3,5% rocznie. Najszybciej będzie rosła sprzedaż fungicydów. Jednak w dalszym ciągu najwięcej będzie sprzedawanych herbicydów i insektycydów. Zużycie pestycydów na cele pozarolnicze będzie rosło najszybciej, ale ich udział w sprzedaży pestycydów ogółem nie przekroczy 20% w 2014 r.

Oprac. Wanda Mierzecka

Dobra jakość jęczmienia i pszenicy w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 2010, nr 2431, s. 13)

W Europie niekorzystne warunki pogodowe spowodowały spadek jakości zebranego ziarna zbóż. W Wielkiej Brytanii jakość ta poprawiła się, co znacznie zwiększa konkurencyjność brytyjskiego ziarna na światowym rynku zbóż. Średnio zawartość białka w pszenicy brytyjskiej osiągnęła 12,2% - jest to koncentracja o 0,6% większa niż rok wcześniej i o 0,5% większa od średniej trzyletniej. Zawartość azotu w jęczmieniu osiągnęła 1,67%; w ubiegłym roku wyniosła ona 1,61%, a w ciągu ostatnich trzech lat średnio 1,63%. Dobra jakość jęczmienia zwiększa jego przydatność browarną.

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost spożycia cukru
(Agra Europe 2010, nr 2437, s. 13)

Szacuje się, że spożycie cukru w 2030 r. osiągnie 260 mln ton, czyli zwiększy się o 50%. Udział krajów Azji w spożyciu cukru ogółem zwiększy się z około 40% w 2010 r. do 49% w 2030 r. Spożycie w Indiach niemal podwoi się, a w Chinach już w 2014 r. przekroczy spożycie cukru w Unii Europejskiej. W 2030 r. spożycie w Indiach będzie stanowiło 17,6% spożycia światowego, a w Chinach – 14,7%. W Europie spożycie cukru utrzyma się na dotychczasowym poziomie. Udział Afryki w spożyciu światowym wzrośnie z 10 do 13%. Szczególnie szybko zwiększy się spożycie cukru w takich krajach jak Uganda, Gwinea, Burkina Faso.

Oprac. Wanda Mierzecka
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter