Produkcja Zwierzęca

Produkcja mięsa na świecie
(Agra Europe 2010, nr 2439, s. 26)

W ciągu pierwszych 10 miesięcy ubiegłego roku ceny mięsa na świecie zwiększyły się o 14%. Ocenia się, że utrzymają się one na tym poziomie w 2011 r. Produkcja wołowiny w 2010 r. zmniejszyła się o 1%. W 2011 r. ulegnie ona kolejnemu ograniczeniu na skutek spadku pogłowia i wysokich kosztów pasz. Światowy eksport wołowiny w 2010 r. wzrósł o 3%. Światowa produkcja wieprzowiny wzrosła w ubiegłym roku o 1%. W Unii Europejskiej ceny tego mięsa zmniejszają się stopniowo od czerwca 2010 roku, a koszty żywienia świń rosną. Ocenia się, że w bieżącym roku produkcja wieprzowiny wzrośnie o 2%, głównie dzięki wzrostowi produkcji w Chinach



 



Oprac. Wanda Mierzecka

Owczarstwo w Unii Europejskiej
(Owczarstwo w Unii Europejskiej)

Pogłowie owiec w krajach Unii Europejskiej wynosi 87,6 mln sztuk. Przewiduje się, że w latach 2010-15 zmniejszy się ono o 5%. W tym samym czasie średnia masa tuszek wzrośnie o 2%. Obecnie spożycie baraniny w Unii Europejskiej wynosi około 1,22 mln ton. Zmniejsza się ono, jednak nie tak szybko jak produkcja baraniny. Spadek spożycia w latach 2010-15 szacuje się na 1,4%.

Oprac. Wanda Mierzecka

Spadek opłacalności produkcji brojlerów w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2010, nr 2431, s. 17)

Specjaliści przewidują, że tempo wzrostu produkcji mięsa brojlerów w krajach Unii Europejskiej zmniejszy się. W 2009 i 2010 r. osiągnęło ono 2%,a w 2011 r. spadnie do 1%. W krajach takich jak Wielka Brytania, Francja, Włochy, Niemcy i Polska produkcja ta wzrośnie, ale w pozostałych (głównie w Hiszpanii i krajach Beneluksu) – zmniejszy się. Powodem tego jest przede wszystkim wzrost cen zbóż. Rosną one na skutek niskich zbiorów ziarna w Rosji, Kazachstanie, na Ukrainie i w Niemczech. Negatywnie na opłacalność chowu brojlerów wpływa też spadek spożycia tego mięsa, mimo że spadek ten jest mniejszy niż w wypadku innych gatunków mięsa.



Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost produkcji mięsa brojlerów w Chinach
(Agra Europe 2010, nr 2435, s. 19)

Ocenia się, że produkcja mięsa brojlerów w Chinach w bieżącym roku będzie w dalszym ciągu wolno rosła. Zwiększy się ona o 4% i osiągnie 13 mln ton. Import tego mięsa w ubiegłym roku spadł o 22%, a w bieżącym zmniejszy się o 18%. W ciągu pierwszych 7 miesięcy 2010 r. import z USA spadł o 80% w porównaniu z tym samym okresem w 2009 r. Mięso drobiu jest stosunkowo tanie w porównaniu z wieprzowiną i wołowiną, dlatego popyt na nie stale rośnie. W bieżącym roku jego spożycie osiągnie 10 kg na osobę. Eksport mięsa drobiu zwiększy się o 8%.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Produkcja mięsa drobiu w Rosji
(Agra Europe 2010, nr 2435, s. 18)

W pierwszej połowie 2010 r. produkcja mięsa drobiu w Rosji zwiększyła się o 15,9%. W drugiej połowie roku jednak wzrost ten był wolniejszy z powodu wzrostu cen pasz. Produkcja mięsa drobiu w tym kraju składa się w 87,5% z mięsa brojlerów kurzych, w 3,8% z indyków i w 2% z gęsi i kaczek. Pozostałe 8,5% to mięso niosek wycofanych z produkcji. W 2009 r. w Rosji było 600 ferm chowu drobiu dostarczających 88% produkowanego mięsa. 35% produkcji pochodzi z pięciu głównych ferm. W latach 2010-12 planuje się zainwestowanie 174,7 mld rubli (4,13 mld euro) w rozwój produkcji drobiarskiej. Celem jest zwiększenie przyrostów dziennych ptaków o 28% i wykorzystania paszy o 17%.

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Spadek produkcji mięsa w Czechach
(Agra Europe 2010, nr 2438, s. 21)

W trzecim kwartale 2010 r. produkcja mięsa w Czechach spadła ponownie. Coraz więcej żywca eksportuje się i przetwarza poza krajem. Produkcja mięsa ogółem zmniejszyła się do 132184 ton, czyli o 4,6% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Produkcja wieprzowiny spadła o 3,9%, wołowiny – o 6%, a mięsa drobiu – o 4,9%. Ubój świń zmniejszył się o 4,6%, a bydła – o 7,4%. Import żywca wieprzowego spadł o 26,5%, a eksport zwiększył się o 81,2%. Żywiec wieprzowy sprowadzano głównie z Danii (41%), Holandii (32%) i z Niemiec (21%), a eksportowano go przede wszystkim na Słowację (58%) i Węgry (37%). Import wieprzowiny wzrósł o 9,3%, a eksport spadł o 3,9%. Czeski deficyt w produkcji wołowiny zwiększył się w omawianym okresie do 4292 ton, deficyt w produkcji wieprzowiny – do 40488 ton, a mięsa drobiu – do 9341 ton. Import wołowiny wzrósł o 10,3%, a eksport spadł o 12,2%. Najwięcej wołowiny sprowadzano z Polski (35%), Niemiec (22%) i z Irlandii (14%).

 

Oprac. Wanda Mierzecka

Wzrost produkcji mięsa w Niemczech
(Agra Europe 2010, nr 2440, s. 21)

Produkcja mięsa w Niemczech w trzecim kwartale 2010 r. osiągnęła niemal 2 mln ton. Jest to ilość o 4,2% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Wzrost ten nastąpił głównie dzięki zwiększeniu uboju świń do 14,6 mln sztuk, czyli o 5,6%. Podobnie zwiększyła się produkcja wieprzowiny, która wyniosła 1,36 mln ton. Produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 3,6% osiągając 342 tys. ton. Zmniejszyła się jedynie produkcja wołowiny. Spadła ona do 289 tys. ton. Ubój bydła zmniejszył się o 1,7% i wyniósł 913,4 tys. sztuk.

Oprac. Wanda Mierzecka

Spadek opłacalności chowu świń w Unii Europejskiej
(Agra Europe 2010, nr 2430, s. 20)

Spadek opłacalności chowu świń notowany od 2007 r. oraz nowe rozporządzenia dotyczące dobrostanu zwierząt spowodują, że w ciągu następnych dwu lat zmniejszy się liczba ferm trzody chlewnej w Unii Europejskiej. Od 1 stycznia 2013 r. obowiązywać mają nowe zasady dotyczące emisji amoniaku, które w wielu wypadkach wymuszają liczne inwestycje. Podobne koszty pociągają nowe zasady utrzymania loch. Wielu farmerów na to nie stać. Dotyczy to głównie Francji. W kraju tym pogłowie świń spada od 2009 r. – trend ten utrzyma się również w przyszłym roku. W krajach konkurujących z Francją w chowie świń, takich jak Dania, Niemcy i Holandia, w znacznym stopniu zrestrukturyzowano ten sektor, co poprawiło opłacalność produkcji.

Oprac. Wanda Mierzecka

Pogłowie zwierząt gospodarskich w Wielkiej Brytanii
(Agra Europe 2010, nr 2431, s. 23)

Pogłowie stada hodowlanego świń w Wielkiej Brytanii w połowie bieżącego roku liczyło 427 tys. sztuk, czyli było o 1,4% mniejsze niż rok wcześniej. Liczebność loch prośnych spadła o 5%, ale jednocześnie liczba loszek prośnych wzrosła o 28%. Mimo wzrostu pogłowia stada hodowlanego, spadek liczebności tuczników spowodował, że ogółem pogłowie trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii zmniejszyło się o 1,6% i wyniosło 3,69 mln sztuk. Pogłowie bydła ogółem wzrosło o 1% i liczy 5,5 mln sztuk, z czego 4 mln to krowy. Liczebność bydła mlecznego nie zmieniła się i wynosi 1,2 mln sztuk. Pogłowie owiec spadło do 14,1 mln sztuk, czyli o 1,9%.

Oprac. Wanda Mierzecka
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter