Choroby zwierząt

Zmiana zasad ograniczania występowania BSE

(Agra Europe 2011, nr 2451, s. 9)

Zmieniono zasady kontrolowania występowania BSE u bydła. Dotychczas obowiązkowe było testowanie na obecność tej choroby ubijanych zwierząt w wieku 48 miesięcy i starszych bądź w wieku 30 miesięcy i starszych. Obecnie wiek, w którym testowanie jest obowiązkowe podwyższono do 72 miesięcy i więcej. Zasada ta nie dotyczy jednak krajów, w których sytuacja epidemiologiczna nie jest do końca opanowana. Są to: Czechy, Słowacja, Polska, Bułgaria i Rumunia.

 

W.M.

Pryszczyca w Korei Południowej

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 16)

W Korei Południowej z powodu wystąpienia pryszczycy ubito blisko 300 tys. świń, owiec i bydła. Rozpoczęto również szczepienia 133 tys. bydła w celu ograniczenia zasięgu choroby oraz zamknięto 100 punktów sprzedaży zwierząt. Spowodowało to wzrost cen wieprzowiny i wołowiny. W najbliższym czasie zostanie wprowadzony system identyfikowania importowanych zwierząt.

W.M.

Pryszczyca w Bułgarii

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 15)

W Bułgarii, blisko granicy z Turcją, wykryto pryszczycę u dzików.

W.M.

 

Ptasia grypa w Korei Południowej

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 13)

W Korei Południowej po raz pierwszy od maja 2008 r. wystąpiła ptasia grypa. Ubito ponad 100 tys. ptaków w celu ograniczenia zasięgu choroby.

W.M.

 

Antybiotyki w żywieniu zwierząt w Chinach

(Agra Europe 2010, nr 2441, s. 23)

W Chinach produkuje się rocznie 210 tys. ton antybiotyków. Z tego 97 tys. ton podaje się w paszy zwierzętom. Takie dodatki paszowe stosuje ponad 50% hodowców. Istnieje obawa, że na skutek spożycia antybiotyków występujących w żywności powstaną odporne na antybiotyki szczepy bakterii atakujących ludzi.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter