Produkcja zwierzęca

Ponowne subsydiowanie prywatnego magazynowania wieprzowiny

(Agra Europe 2011, nr 2449, s. 6)

Od 1 lutego bieżącego roku Komisja Europejska ponownie wprowadziła subsydiowanie prywatnego magazynowania wieprzowiny. Decyzję tę podjęto jako pomoc dla hodowców trzody chlewnej, których zyski zmniejszają się coraz bardziej pod wpływem rosnących kosztów żywienia zwierząt. Nie określono limitów ilości wieprzowiny, której składowanie będzie subsydiowane, ani ogólnej sumy funduszy przeznaczonych na wsparcie. Poprzednio subsydiowanie prywatnego magazynowania wieprz

owiny obowiązywało w latach 2007-08. Objęło ono 100 tys. ton mięsa i kosztowało 37 mln euro.

W.M.

 

Subsydiowanie produkcji wołowiny na Ukrainie

(Agra Europe 2011, nr 2450, s. 21)

W ciągu ostatnich 20 lat produkcja wołowiny na Ukrainie znacznie zmniejszyła się. W celu jej rozwoju rząd wprowadził system subsydiowania. Zależnie od typu ferm rolnicy otrzymają od 1900 hrywien (174 euro) do 600 hrywien (54 euro) za sztukę bydła mięsnego. Dodatkowo jałówki będą subsydiowane w wysokości 7 hrywien (0,64 euro) za kilogram żywej wagi.

W.M.

 

 

Spadek produkcji wołowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2010, nr 2442, s. 24)

Ocenia się, że produkcja wołowiny w 15 dawnych krajach Unii Europejskiej zmniejszy się w bieżącym roku o około 2% i wyniesie 7,1 mln ton. Największy spadek wystąpi w krajach będących głównymi producentami tego mięsa, czyli we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Produkcja wołowiny w tych krajach wyniesie 3,56 mln ton (spadek o ponad 2%). Spadek produkcji spowoduje wzrost cen wołowiny. Kolejne miejsca pod względem produkcji wołowiny w Unii zajmują Hiszpania i Polska. W Hiszpanii produkcja tego mięsa zwiększy się o 3% i osiągnie 582 tys. ton, a w Polsce wzrośnie o 2% osiągając 425 tys. ton. Od 2007 r. produkcja wołowiny w Polsce zwiększyła się o 17%. Wzrośnie eksport tego mięsa do krajów spoza Unii, głównie do Rosji i Turcji. Niemiecki eksport wołowiny podwoi się i osiągnie 38 tys. ton.

W.M.

 

Spadek produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2010, nr 2441, s. 21)

Według oceny specjalistów ze związków hodowców trzody chlewnej przeprowadzonej na podstawie badania oceny sytuacji przez rolników, produkcja wieprzowiny w 2011 r. w krajach Unii Europejskiej zmniejszy się o 4%. Szacunki Eurostat przewidują spadek w wysokości 0,1%. Związkowcy przewidują dalszy spadek o 5% w 2012 r. i o kolejne 5% w następnym roku. W sumie w ciągu trzech lat produkcja wieprzowiny zmniejszy się o blisko 3 mln ton. Spadek ten spowodowany będzie wysokimi kosztami żywienia zwierząt oraz kosztami związanymi z koniecznymi inwestycjami wynikającymi ze zmian systemów utrzymania macior, które będą obowiązywać od 2013 r. Banki coraz bardziej niechętnie udzielają pożyczek rolnikom, z których wielu zrezygnuje z produkcji. Wzrosną ceny wieprzowiny płacone przez konsumentów.

W.M.

 

Pogłowie świń w Danii

(Agra Europe 2011, nr 2451, s. 20)

Na początku bieżącego roku pogłowie trzody chlewnej w Danii liczyło 12,3 mln sztuk. Było ono o 5% mniejsze niż rok wcześniej, ale o 2% większe niż w październiku 2010 r., kiedy liczebność świń w Danii była  najniższa w ciągu ostatnich 10 lat. Liczba loch była 1 stycznia 2011 r. o 5% mniejsza niż rok wcześniej, warchlaków – o 7% mniejsza, a tuczników – o 2% mniejsza. W ciągu ostatniego kwartału liczba tuczników wzrosła o 6%.

W.M.

 

Spadek opłacalności chowu świń w Danii

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 15)

Według najnowszych szacunków, bieżący rok będzie piątym kolejnym rokiem dużych strat ponoszonych przez duńskich rolników utrzymujących świnie. Ogółem straty w chowie świń w Danii w 2011 r. wyniosą 3 mld koron (400 mln euro). W przeliczeniu na jednego tucznika straty osiągną 14 koron (18,8 euro). Spowoduje to wycofanie się z produkcji wielu rolników. Sytuację pogarsza konieczność poniesienia dodatkowych kosztów związanych z wchodzącymi w życie  w styczniu 2013 r. unijnymi rozporządzeniami dotyczącymi warunków utrzymania loch. Specjaliści oceniają, że w nadchodzących miesiącach produkcja wieprzowiny będzie spadać, a jej ceny – rosnąć.

W.M.

 

Spadek produkcji mięsa w Norwegii

(Agra Europe 2010, nr 2444, s. 21)

Produkcja mięsa w Norwegii w pierwszej połowie 2010 r. była o 4% mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 141500 ton. Produkcja wołowiny zmniejszyła się o 8%, a mięsa drobiu – o 5%. Produkcja wieprzowiny utrzymała się na niezmienionym poziomie. Wieprzowina stanowi obecnie 42,5% produkowanego w Norwegii mięsa, mięso drobiu – 27,6% ogółu mięsa, a wołowina – 27,1%. Produkcja baraniny zwiększyła się o 3%, ale stanowi ona tylko 2,6% ogółu mięsa.

W.M.

 

Wzrost produkcji mięsa w Rosji

(Agra Europe 2010, nr 2443, s. 24

Produkcja mięsa w Rosji w 2010 r. zwiększyła się o 6,5% i osiągnęła 10,6 mln ton mimo największej od 50 lat suszy. Zbiory zbóż zmniejszyły się o 38%, co spowodowało, że produkcja pasz spadła o 4,6%. W przeliczeniu na jedno zwierzę spadła ona z 2,17 tony do 2,07 tony. W Rosji opracowano strategię wzrostu produkcji mięsa – do 2020 r. ma ona wynieść 15,6 mln ton. Szacuje się, że eksport mięsa wzrośnie do 600 tys. ton.

W.M.

 

Wzrost produkcji mięsa w Chinach

(Agra Europe 2010, nr 2444, s. 22)

Szacuje się, że produkcja mięsa w Chinach w 2010 r. wzrosła o 2,6% osiągając 78,5 mln ton. Jednocześnie produkcja jaj zwiększyła się o 1,5% (wyniosła 27,6 mln ton), a produkcja mleczarska – o 0,2% (wyniosła 37,4 mln ton). Najpopularniejszym mięsem w Chinach jest wieprzowina – stanowi ona 65% produkowanego mięsa. Spożycie mięsa w tym kraju w 2009 r. wyniosło 57,3 kg na osobę, a do 2015 r. ma się zwiększyć do 86 kg mięsa na osobę.

W.M.

 

Metoda ograniczania wydzielania metanu

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 16)

Holenderscy naukowcy przeprowadzili badania nad wpływem żywienia przeżuwaczy na poziom wydzielania przez nie metanu. Stwierdzono, że owce, którym do paszy dodano 2,6% azotanów produkowały o 32% mniej metanu niż normalnie. Jeśli do paszy dodano taką samą ilość siarczanów, wydzielanie metanu malało o 16%. Podawanie obu tych substancji powodowało ograniczenie produkcji metanu o połowę. Jednakże taki dodatek do paszy może wywoływać problemy zdrowotne u zwierząt.

W.M.

 

 

Zmiany w strukturze chowu zwierząt w Holandii

(Agra Europe 2010, nr2443, s. 22)

Pogłowie świń w Holandii w 2010 r. ponownie zwiększyło się i osiągnęło 12,2 mln sztuk. Liczebność stada wzrosła średnio do 1700 sztuk, czyli zwiększyła się o 8% w porównaniu z poprzednim rokiem. Liczba ferm, gdzie utrzymuje się ponad 5 tys. świń wzrosła ze 113 do 133. Ocenia się, że w bieżącym roku dalej będzie rosła liczba dużych ferm. Natomiast liczba ferm mleczarskich zmniejszyła się o blisko 500 i wyniosła 20 tys. Pogłowie krów mlecznych zmniejszyło się o 1% i wyniosło 1,48 mln sztuk, jednakże liczba sztuk bydła w jednym gospodarstwie wzrosła o 1,7%.

W.M.

Spożycie mięsa w Bułgarii

(Agra Europe 2010, nr 2443, s. 24)

W 2010 r. spożycie mięsa w Bułgarii wzrosło do 47 kg na osobę – w 2001 r. wynosiło ono 32 kg na osobę. Po przystąpieniu do Unii Bułgaria była zmuszona do obniżenia ceł na import mięsa. Od tego czasu import wieprzowiny wzrósł trzykrotnie.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter