Rynki Rolne

Ceny wołowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2450, s. 24)

Według danych Komisji Europejskiej, ceny tusz młodego bydła w Unii Europejskiej w pierwszej połowie 2010 r. były średnio nieco niższe niż rok wcześniej. Od sierpnia zaczęły jednak szybko rosnąć i przekroczyły poziom z 2009 r. Średnio w 2010 r. na południu Unii były one wyższe niż w pozostałych krajach.

Ceny tusz młodego bydła w wybranych krajach

Unii Europejskiej w 2010 r.

Kraj

Cena (euro/100 kg)

Grecja

421

Włochy

345

Portugalia

342

Dania

324

Hiszpania

323

Austria

321

Niemcy

321

UE-27 średnio

319

Francja

311

Wielka Brytania

300

Irlandia

296

Holandia

279

Belgia

262

Polska

256

 

 

W.M.

 

Wzrost cen żywności

(Agra Europe 2011, nr 2450, s. 4)

Według danych FAO, ceny żywności na świecie w styczniu bieżącego roku były o 3,4% wyższe niż w grudniu 2010 r. Był to siódmy kolejny miesiąc wzrostu cen żywności. Ceny zbóż zwiększyły się o 3%, ale nie osiągnęły rekordowego poziomu z kwietnia 2008 r. Rosną stale ceny kukurydzy i pszenicy, a zmniejszają się nieznacznie ceny ryżu. Ceny olei i tłuszczów wzrosły o 5,6%, cukru – o 5,4%, a produktów mleczarskich – o 6,2%. Ceny mięsa w Europie spadają, na co wpłynęły problemy związane z zatruciem mięsa dioksynami w Niemczech.

W.M.

 

 

 

Rosyjski import wołowiny

(Agra Europe 2011, nr 2451, s. 23)

Rosyjski import wołowiny w 2010 r. zmniejszył się o 2% w porównaniu z poprzednim rokiem i wyniósł 625,83 tys. ton. Znacznie spadł import tego mięsa z Argentyny (o 76%) i Brazylii (o 13%). Były to kraje dostarczające duże ilości mięsa na rynek rosyjski, więc spadek ten w liczbach bezwzględnych jest znaczny. Zmniejszył się też import wołowiny z Ukrainy (o 32%), gdzie produkcja uległa ograniczeniu oraz z Mongolii (o 59%), gdzie zanotowano przypadki pryszczycy. Import wołowiny z pozostałych krajów w 2010 r. zwiększył się. Ilość wołowiny sprowadzona z Urugwaju zwiększyła się o 19%, a z Paragwaju – o 37%. Import z USA wzrósł o 613%, z Niemiec – o 314%. Wzrósł też import z Włoch, Polski, Irlandii, Hiszpanii i Danii.

W.M.

 

Wzrost niemieckiego importu wołowiny

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 15)

Import wołowiny i cielęciny do Niemiec rośnie, a eksport spada. W efekcie nadwyżka w handlu zagranicznym Niemiec wołowiną spadła w trzecim kwartale 2010 r. do niespotykanie niskiego poziomu 14911 ton. Eksport w tym czasie był o 13,5% niższy niż w III kwartale 2009 r. Zmniejszył się głównie  eksport do krajów Unii Europejskiej. Eksport do Holandii spadł o 37%, do Włoch – o 12%, do Francji – o 18%, do Grecji i Hiszpanii – o 25%, a do Wielkiej Brytanii – niemal o 50%. Wzrósł natomiast znacznie eksport do Rosji (o 400%) i Szwajcarii (o 142%). Import wołowiny w III kwartale 2010 r. do Niemiec był o 10% większy niż w tym samym okresie 2009 r. i osiągnął 72538 ton. Głównym dostawcą wołowiny na rynek niemiecki pozostała Holandia. Jednak znacznie wzrosła pod tym względem rola Danii, która przesunęła się na drugie miejsce wśród krajów dostarczających wołowinę do Niemiec. Trzecie miejsce pod tym względem zajęła Polska wyprzedzając Francję.

W.M.

 

Wzrost cen pszenicy w Chinach

(Agra Europe 2011, nr 2450, s. 10)

Najgorsza od 60 lat susza w Chinach powoduje, że rosną tam ceny pszenicy. Ponad połowa  upraw pszenicy na wschodzie kraju została zniszczona suszą. Ocenia się, że zbiory pszenicy wyniosą 114,5 mln ton. W styczniu ceny detaliczne mąki pszennej były o 8% wyższe niż dwa miesiące wcześniej. Specjaliści przewidują, że wzrośnie import pszenicy, który w 2009/10 r. wyniósł 1,4 mln ton.

W.M.

 

Import pszenicy do Włoch

(Agra Europe 2011, nr 2448, s. 12)

W ciągu pierwszych 10 miesięcy ubiegłego roku Włochy zajęły drugie na świecie (po Egipcie) miejsce pod względem ilości importowanej pszenicy. Import wzrósł o 12% i osiągnął 6,2 mln ton. Rok wcześniej Włochy zajmowały miejsce trzecie na świecie. Ziarno to sprowadza się do Włoch głównie z Francji (26% ogółu importu) oraz z Kanady i Węgier. Import z Węgier wzrósł o 93% rekompensując ograniczenie importu z Australii, Meksyku i Rosji.

W.M.

 

Zbiory buraków cukrowych i produkcja cukru

(Agra Europe 2011, nr 2450, s. 10)

Specjaliści z F. O. Licht szacują wielkość zbiorów buraków cukrowych w Unii Europejskiej w 2010/11 r. na 15,4 mln ton. W poprzednim roku osiągnęły one 17,2 mln ton. Niesprzyjające warunki klimatyczne spowodowały, że zawartość cukru w burakach zmniejszyła się z 19,5% w ubiegłym roku do 18,1%. Zbiory buraków we Francji ocenia się na blisko 4 mln ton. Produkcja cukru w Unii Europejskiej zmniejszy się z 4,3 mln ton w 2009/10 r. do 3,6 mln ton w bieżącym roku. Zbiory buraków cukrowych na świecie osiągną 32,3 mln ton (w poprzednim roku – 34,2 mln ton).

W.M.

 

Zasiewy zbóż we Francji

(Agra Europe 2010, nr 2442, s. 12)

Wysokie ceny rzepaku i pszenicy spowodowały zmiany w strukturze zasiewów we Francji. Powierzchnia uprawy ozimej pszenicy zwyczajnej osiągnęła 5 mln ha, czyli wzrosła o 1,5%, a areał uprawy rzepaku zwiększył się o 1,3%. Natomiast zasiewy jęczmienia ozimego spadły o 1,9% i wyniosły 1,145 mln ha, a pszenicy twardej - o 3,6% i wyniosły 80 tys. ha. Był to drugi kolejny rok ograniczania powierzchni uprawy jęczmienia we Francji. Ceny pszenicy od lipca 2010 r. wzrosły o 30%, a rzepaku – o 24%. Zwiększyły się też, choć w mniejszym stopniu, ceny jęczmienia (o 20%). Francja jest trzecim największym na świecie eksporterem pszenicy.

W.M.

 

Produkcja mieszanek paszowych w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2451, s. 15)

Produkcja mieszanek paszowych w 27 krajach Unii Europejskiej w 2010 r. osiągnęła 149 mln ton, czyli była o 0,5% większa niż rok wcześniej. W tym czasie produkcja mieszanek paszowych dla drobiu zwiększyła się o 3% i po raz pierwszy mieszanek dla drobiu wyprodukowano więcej niż mieszanek dla trzody chlewnej. W 2010 r. mieszanek dla świń wytworzono o 1% mniej niż w 2009 r. Spadek ten spowodowany był kryzysem w chowie trzody chlewnej wywołanym wysokimi kosztami produkcji. Mieszanek dla bydła wytworzono w 2010 r. tyle samo co rok wcześniej. Szacuje się, że w bieżącym roku produkcja mieszanek dla bydła nie zmieni się, mieszanek dla drobiu – wzrośnie o 0,5%, a dla świń – spadnie o 1,5%. Ogółem produkcja mieszanek  zmniejszy się o 0,5%. W 27 krajach Unii zwierzętom podaje się 465 mln ton paszy rocznie, z czego około 30% stanowią mieszanki paszowe o wartości 45 mld euro.

W.M.

 

Estońska wieprzowina na rosyjskim rynku

(Agra Europe 2010, nr 2444, s. 21)

W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy ubiegłego roku eksport wieprzowiny z Estonii zwiększył się o 28% i osiągnął 5227 ton. Największym odbiorcą tego mięsa  jest Łotwa. Na jej rynek trafia 1/3 eksportowanej wieprzowiny. Ostatnio drugie miejsce pod tym względem zajmuje Rosja.

W.M.

 

 

Wzrost dochodów rolniczych w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2010, nr 2444, s. 1)

Wzrost wartości produkcji rolniczej w Unii Europejskiej spowodował, że dochody rolnicze w 2010 r. zwiększyły się o 12,3% i dorównały poziomowi z 2008 r. W 2009 r. zanotowano spadek dochodów o 10,7%. W 2010 r. o 2,2% zmniejszyły się nakłady pracy w rolnictwie.

Zmiana wielkości dochodów z rolnictwa w 2010 r. w przeliczeniu na osobę

Kraj

Zmiana wartości

dochodu (%)

Kraj

Zmiana wielkości

dochodu (%)

EU-27

+12,3

Węgry

+14,7

Dania

+54,8

Malta

+14,2

Estonia

+48,8

Austria

+12,4

Irlandia

+39,1

Słowenia

+6,9

Holandia

+32,0

Portugalia

+6,8

Francja

+31,4

Hiszpania

+6,5

Łotwa

+25,5

Słowacja

+6,0

Belgia

+24,1

Czechy

+3,1

Bułgaria

+23,0

Cypr

-0,3

Niemcy

+22,8

Finlandia

-1,2

Litwa

+19,5

Włochy

-3,3

Polska

+18,4

Grecja

-4,3

Szwecja

+17,6

Rumunia

-8,2

Luksemburg

+15,9

W. Brytania

-8,2

Norwegia

+8,3

Szwajcaria

-2,0

 

Wartość produkcji roślinnej w 2010 r. zwiększyła o 6,3%, a produkcji zwierzęcej – o 2,4%. W produkcji roślinnej wzrost wartości spowodowany był niemal wyłącznie wzrostem cen (o 8,9%). Pod względem ilości produkcja roślinna zmniejszyła się o 2,4%. W największym stopniu wzrosły ceny nasion roślin oleistych (o 27,1%), zbóż (o 22,5%), ziemniaków (o 13,1%) i świeżych warzyw (o 9,0%). Zmniejszyła się pod względem ilości produkcja buraków cukrowych (o 6,8%), ziemniaków (o 6,7%) i owoców (o 4,0%). Wzrosła produkcja oliwy (o 17,0%), roślin białkowych (o 27,0%) i ryżu (o 1,9%).  W produkcji zwierzęcej wzrosły zarówno ceny uzyskiwane przez producentów (o 2,0%), jak i wielkość produkcji (o 0,4%). W największym stopniu wzrosły ceny mleka (o 9,4%), owiec i kóz (o 7,0%), bydła (o 0,4%), a zmniejszyły się ceny świń (o 0,4%). O 0,8% wzrosły koszty produkcji.

W.M.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter