Rynek mięsa drobiu

 

Rynek mięsa drobiu w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2011, nr 2451, s. 15)

Szacuje się, że produkcja mięsa drobiu w 27 krajach Unii Europejskiej w latach 2009-20 zwiększy się o 7%. W tym czasie spożycie mięsa drobiu wzrośnie o ponad 6%.

Rynek mięsa drobiu w Unii Europejskiej w latach 2009-20

Wyszczególnienie

2009

2012

2015

2016

2018

2020

Produkcja

(tys. t)

11657

11989

12174

12249

12380

12460

Import

(tys. t)

849

794

829

845

871

891

Eksport

(tys. t)

940

951

844

810

761

736

Spożycie ogółem

(tys. t)

11572

11832

12204

12338

12559

12707

Spożycie kg/osobę

23,25

23,51

24,02

24,22

24,53

24,72

W.M.

 

Wzrost eksportu kurcząt z Polski

(Agra Europe 2011, nr 2449, s. 20)

Eksport mrożonych brojlerów kurzych z Polski od stycznia do października 2010 r. zwiększył się o 48% w porównaniu z poprzednim rokiem i osiągnął 126,3 tys. ton. W tym samym czasie eksport świeżych kurcząt wyniósł 86,7 tys. ton, czyli wzrósł o 23%. Około połowa eksportowanych kurcząt sprzedawana jest na rynkach pozostałych krajów Unii Europejskiej. Jednak ostatnio stale zwiększa się udział odbiorców polskich kurcząt spoza Unii; są to głównie kraje azjatyckie i afrykańskie. Jednocześnie zmniejszył się import kurcząt do Polski.

W.M.

Spadek rosyjskiego importu drobiu

(Agra Europe 2011, nr 2451, s. 18)

W Rosji rozbudowywana jest krajowa produkcja drobiu. W celu jej ochrony zmniejszany jest import mięsa drobiu. W 2010 r. wyniósł on 608,365 tys. ton, podczas gdy rok wcześniej osiągnął 1,146 mln ton. Eksport tuszek mrożonego drobiu z Francji do Rosji spadł z 21 tys. ton w 2009 r. do 5,4 tys. ton w 2010 r. W nieco mniejszym stopniu, ale też poważnie ograniczony został eksport drobiu z Niemiec i Danii do Rosji. Eksport drobiu z USA do Rosji spadł w tym czasie z 694,3 tys. ton do 294,92 tys. ton.

W.M.

 

Wzrost eksportu drobiu z Holandii

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 14)

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy ubiegłego roku z Holandii eksportowano 368,2 tys. ton mrożonego i 243,3 tys. ton świeżego drobiu. Są to ilości odpowiednio o 9 i 15% większe niż rok wcześniej. Zwiększył głównie eksport mrożonego porcjowanego drobiu do Niemiec, Rosji, Hong Kongu i Ghany. Wzrost eksportu świeżego drobiu dotyczył przede wszystkim rynków niemieckiego, rumuńskiego i węgierskiego. Wzrósł też z 73,35 tys. ton do 91,35 tys. ton do import drobiu do Holandii. Drób sprowadzano głównie z Belgii.

W.M.

 

Unia Europejska importerem netto mięsa drobiu

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 12)

Według raportu przedstawionego przez Komisję Europejską, Unia od dwu lat importuje więcej drobiu niż eksportuje. Stan ten będzie się utrzymywał. W 2020 r. import ten będzie o 155 tys. ton większy niż eksport. Eksport hamuje wysoki kurs euro i wysokie ceny mięsa. Deficyt w handlu zagranicznym zwiększa również rosnące spożycie mięsa drobiu – jest ono tańsze niż inne gatunki mięsa i dlatego jego spożycie zwiększa się szybciej. W 2020 r. w Unii Europejskiej spożycie mięsa ogółem osiągnie 85,4 kg na osobę rocznie, czyli będzie o 2% wyższe niż w 2009 r. W tym czasie spożycie mięsa drobiu zwiększy się o 6%. Wzrost spożycia wieprzowiny wyniesie blisko 5%, jednak pozostanie ona najpopularniejszym gatunkiem mięsa. Jej spożycie wyniesie w 2020 r. 43,3 g na osobę rocznie. Spożycie mięsa drobiu osiągnie 24,7 kg, wołowiny i cielęciny – 15,4 kg, a baraniny i mięsa koziego – poniżej 2 kg. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiu w Unii Europejskiej wzrośnie z 11,64 mln ton w 2010 r. do 12,47 mln ton w 2020 r., a jego spożycie zwiększy się w tym czasie z 11,58 mln ton do 12,71 mln ton.

W.M.

 

Spadek ukraińskiego importu drobiu

(Agra Europe 2011, nr 2445, s. 14)

W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy ubiegłego roku import mrożonego mięsa drobiu na Ukrainę zmniejszył się o 21% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. Wyniósł on 126,6 tys. ton. Spadek importu pochodzącego z krajów Unii Europejskiej był niewielki, natomiast znacznie ograniczono import z USA.

W.M.

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter