Skarby morza
- Szczegóły
- Kategoria: Wiadomości rolnicze
Był sobie człowiek…
Ponad pięćdziesiąt lat temu, pewien Francuz, Pan Daniel Roulier – miał pomysł: jak wykorzystać skarby oceanów (tak zwykło się nazywać algi morskie) dla szerszego ogółu, wzorem tych którzy przez setki lat korzystali z nich zbierając je na plażach Bretanii, ale tylko indywidualnie w miarę swoich potrzeb. Pan Roulier wymyślił jak robić na to dużą, przemysłową skalę i opracował technologię ich przerobu od połowu zaczynając, a na wyciągach, filtratach i homogenatach kończąc. Opracował nowoczesne produkty na nich oparte. Oczywiście nie zrobił tego wszystkiego sam – najpierw pomagała mu grupa fachowców – specjaliści i naukowcy z dziedziny biotechnologii morskich, a wspierała rodzina. Dzisiaj pracuje dla niego już ponad 6 tys. ludzi w 42 krajach. Pan Roulier osiągnął sukces – zrealizował swój plan, swoje marzenia. Algi i produkty z nich wytwarzane są powszechne w życiu współczesnego człowieka. Dlaczego? Znał ich wartość!
A przy tym zbudował potężny międzynarodowy koncern, w którym produkcja odbywa się w 72 fabrykach zlokalizowanych w różnych rejonach świata, a badania nad nowymi produktami prowadzi ponad 350-ciu naukowców, inżynierów i laborantów w 6 dużych ośrodkach badawczych. A wszystko zaczęło się od alg. Na plaży.
Dlaczego algi…
Algi morskie to organizmy o niezwykłych właściwościach, dzięki którym znajdują one coraz szersze zastosowanie i znaczenie gospodarcze. Dlaczego tak jest – bo od milionów lat żyją w jednych z najbardziej ekstremalnych warunków i muszą sobie w nich radzić, a to wcale nie jest łatwe zadanie. Mają bogaty skład. Algi są wyjątkowo bogatym źródłem pierwiastków takich jak cynk, fluor, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, wapń, jod. Zawierają wiele witamin i aminokwasów, są źródłem wysokowartościowego białka.
Jak i gdzie wykorzystuje się algi…
Algi są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, a także w rolnictwie. Z uwagi na swoje unikalne właściwości i skład stanowią istotny element diety w krajach azjatyckich, w krajach zachodnich są ważnym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, a ponadto są wykorzystywane jako substancje zagęszczające i żelujące w przemyśle spożywczym.
Mają także swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, zarówno przy produkcji leków, jak i suplementów diety. Bardzo popularne w ostatnich latach stały się produkty kosmetyczne na bazie alg morskich, głównie kremy, maseczki, mydełka itp.
Ekstrakty z alg mają też bardzo szerokie zastosowanie w rolnictwie. Przede wszystkim stanowią bazę wielu preparatów odżywiających rośliny – płynnych i granulowanych. Najnowocześniejsze i najefektywniejsze systemy żywienia roślin opierają się na homogenatach alg, które pozwalają w pełni wykorzystać potencjał plonotwórczy roślin. Zwiększają one efektywność fotosyntezy, pobieranie składników pokarmowych, odporność na stres, przez co korzystnie wpływają na rozwój biomasy oraz jakość uzyskiwanych plonów. W nowoczesnych systemach uprawy preparaty te włączone są do standardowych zabiegów agrotechnicznych.
Algi znalazły także zastosowanie w żywieniu zwierząt oraz ich hodowli. Filtraty dodawane do pasz korzystnie wpływają na kondycję i stan zdrowia zwierząt. Na przykład w żywieniu bydła mlecznego zwiększają laktację i poprawiają jakość mleka. Wyciągi z alg morskich używane są do produkcji bloków mineralnych dla bydła.
Produkty wieloletnich badań
Tak szerokie zastosowanie alg w gospodarce jest możliwe dzięki wieloletnim badaniom nad tymi organizmami. W wielu krajach rozwinęły się ośrodki badawcze i produkcyjne, które dysponując wyspecjalizowanymi laboratoriami i fabrykami dążą do jak najpełniejszego i efektywnego wykorzystania wszystkich właściwości alg morskich.
Jednym z wiodących na świecie ośrodków zajmujących się tymi badaniami jest Francja. Działalność swą opiera na czterech filarach: dostawy dla rolnictwa /żywienie roślin i zwierząt/, kosmetyka, farmaceutyka i przetwórstwo spożywcze. Oferuje nowoczesne rozwiązania technologiczne w zakresie odżywiania roślin i zwierząt, oraz środki higieny w hodowli zwierząt oraz dla przemysłu spożywczego. Obecnie produkty te są dostępne dla polskich rolników, sadowników i hodowców.
Informacja prasowa
Anna Rogowska
Styczeń 2013 r.