Rynki rolne

Wzrośnie produkcja wieprzowiny

(Top Agrar Polska 2013 nr 8, s. 15 wkładka „Top Świnie”)

FAO podaje, że w 2013 r. światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,5 proc., do rekordowego poziomu 114,2 mln ton. Niemal dwie trzecie mięsa pochodzi z krajów rozwijających się. Tam też spodziewane są najintensywniejsze wzrosty poziomu produkcji (około 3 proc.). Najważniejszym regionem pozostanie Azja, z około 60 proc. udziałem w produkcji globalnej.

Światowy potentat – Chiny, wyprodukują o około 3 proc. więcej mięsa wieprzowego niż w 2012 r. – 54,8 mln t. Także inne kraje azjatyckie zanotują zwiększenie produkcji, np. Korea Płd. +18 proc., Filipiny +3 proc., Japonia, Wietnam, Tajlandia i Indonezja po około +1 proc. Produkcja wzrośnie też w Brazylii i w Stanach Zjednoczonych, dzięki niskim kosztom pasz oraz wzrostowi cen żywca. W Rosji z kolei prognozuje się 4 proc. wzrost produkcji, czemu będą sprzyjać: wparcie rządowe gospodarstw wielkotowarowych i obniżka cen paszowych.

Spadki będą odnotowane m.in. w Unii Europejskiej, która wytworzy o 2 proc. mniej wieprzowiny, co wynika z redukcji pogłowia świń po wprowadzenia w 2013 r. nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Produkcja wołowiny w systemie QMP / Tomasz Piotrkowski

(Farmer 2013 nr 7, s. 121-124)

 

Hodowla bydła mięsnego w naszym kraju jest bardzo słabo rozwinięta. Projekt Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego zakłada zmianę tej sytuacji. Jego celem jest stworzenie rynku wołowiny w Polsce. Ma być to mięso najwyższej jakości, pochodzące z młodego bydła czystych ras mięsnych lub krzyżowania towarowego z krowami ras mlecznych.

Stawiane hodowcom wymagania dotyczą nie tylko uwarunkowań genetycznych, ale także wieku zwierząt w momencie uboju, ich masy, sposobów żywienia i warunków hodowlanych.

Doświadczenia polskich rolników specjalizujących się w produkcji bydła mięsnego dowodzą, że pierwsze dwa miesiące kształtują cały późniejszy efekt opasu. Ważne jest odpowiednie przygotowanie cieląt (zabezpieczenie przed chorobami, stosowanie wysokiej jakości pasz, zapewnienie zwierzętom właściwego miejsca utrzymania).

Aby uzyskać bardzo dobre wyniki opasu zwierzęta powinny być karmione paszą najwyższej jakości, odpowiednio zbilansowaną pod względem białkowo-energetycznym. W przypadku bezuwięziowego systemu utrzymania, który jest jednym z głównych wymogów produkcji wołowiny w systemie QMP, sposób żywienia ma ogromne znaczenie w kształtowaniu się temperamentu cieląt. Pasze treściwe i ich mieszanki oraz dodatki mineralno-witaminowe muszą pochodzić od producenta, który jest członkiem systemu QMP lub innego systemu zapewnienia jakości zgodnego z normą europejską, posiadającego takie same standardy jak producenci systemu QMP.

Obora, w której przebywają zwierzęta powinna być wyposażona w odpowiedni system wentylacyjny i oświetleniowy. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniej higieny. Przy organizacji pracy i projektowaniu budynków warto wziąć pod uwagę comiesięczną rotację zwierząt. Budynki powinny być wyposażone w system korytarzy prowadzących wprost na rampę załadunkową. Opasy ustawia się kolejno od najstarszej i najcięższej grupy wiekowej.

 

Oprac. Joanna Radziewicz

Trudna sytuacja na rynku skrobi

(Top Agrar Polska 2013 nr 8, s. 88)

 

Produkcja skrobi w 2012 r. odbyła się z wyłączeniem mechanizmów wsparcia UE. Na okres przejściowy 2012-2013 utrzymano, a nawet zwiększono wielkość dopłaty niezwiązanej z produkcją, opartej na roku referencyjnym 2007-2008. Jednak nierozszerzenie okresu referencyjnego oraz brak dopłat bezpośrednich przyczyniły się do zmniejszenia zainteresowania uprawą ziemniaków skrobiowych. Aby przeciwdziałać tej sytuacji, zakłady przetwórcze zaczęły podnosić ceny skupu ziemniaków w roku 2012 i 2013.

Możliwości dalszego wzrostu cen są ograniczone, ze względu na poziom osiąganych cen skrobi na rynkach światowych oraz wzrost kosztów jej wytworzenia. Poza tym krochmalnia rozszerzyła politykę kredytowania rolnikom w 100 proc. zakupu środków do produkcji ziemniaków, dostarcza dotowane sadzeniaki odmian wysokoskrobiowych, środki ochrony roślin i nawozy w ramach rozliczeń przy dostawach jesiennych surowca.

Obecnie ważną kwestią jest planowana reforma systemu dobrowolnego wsparcia bezpośredniego po 2013 r. w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Warto dodać, że nieustanowienie w Polsce krajowego systemu wsparcia produkcji ziemniaków skrobiowych będzie skutkowało m.in. utratą rentowności ich uprawy, a w konsekwencji odchodzeniem od tej produkcji na rzecz zbóż, kukurydzy, rzepaku. Przypuszczalnie wzrośnie nierówna konkurencja na rynku skrobi, szczególnie w skali europejskiej.

Oprac. Aleksandra Szymańska

Wstępna ocena handlu jabłkami w sezonie 2012/2103 / Grzegorz Klimek

(Hasło Ogrodnicze 2013 nr 7, s.34-38)

 

Średnie ceny hurtowe jabłek dla okresu październik-maj okazały się znacznie niższe niż w dwóch poprzednich sezonach i wyniosły 1,38 zł/kg. W stosunku do kosztów produkcji, które w 2012 roku osiągnęły poziom 0,96 zł/kg, ceny hurtowe można uznać za atrakcyjne dopiero od stycznia br. (1,44 zł/kg), zatem warunkiem koniecznym do ich uzyskania jest posiadanie chociażby zwykłej chłodni.

Wielkość sprzedaży jabłek na rynku krajowym w ostatnim sezonie była oceniana nawet na 700 tys. ton, co oznaczałoby około 27 procentowy wzrost spożycia tych owoców (18,5 kg/mieszkańca).

Już od lat eksport polskich jabłek osiąga bardzo wysoki poziom. Ze względu na niższe koszty produkcji tych owoców, w porównaniu z innymi krajami europejskimi, istnieje realna szansa na umocnienie pozycji naszego kraju na rynkach europejskich i azjatyckich. Na koniec marca polski eksport jabłek wyniósł około 800 tys. ton i istnieje duże prawdopodobieństwo, że w całym sezonie osiągnie rozmiary rzędu 900-950 tys. ton.

Dla polskich gospodarstw towarowych jabłka przemysłowe stanowią jedynie kłopotliwy dodatek do deserowych. Dzieje się tak, ponieważ poziom cen płaconych przez zakłady przetwórcze nigdy nie umożliwiał pełnego zwrotu kosztów produkcji. Obecnie najbardziej atrakcyjnym, z ekonomicznego punktu widzenia, wydaje się produkcja soków prostych, które znajdują wielu nabywców na rynku lokalnym. Pod koniec obecnego sezonu polskie jabłka przemysłowe były poszukiwane na rynku niemieckim, co można uznać za dobrą prognozę na przyszłość.

Według wstępnych analiz, ubiegłoroczne zbiory jabłek kształtowały się na poziomie 3,6 mln ton.

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Polski rynek zbóż w sezonie 2012/2013 oraz prognoza na sezon 2013/2014

/Wiesław Łopaciuk

(Wieś Jutra 2013 nr 2, 7-9)

 

W sezonie 2012/2013 na światowym rynku znacznie zwiększyły się niedobory zbóż. W nadchodzącym sezonie można przewidywać pewną poprawę relacji rynkowych, ale rosnący popyt będzie podtrzymywał ceny, które utrzymywały się na wysokim poziomie. W związku z przewidywaną poprawą relacji popytu i podaży w sezonie 2013-2014 możliwy jest ewentualny spadek cen.

W Polsce w 2012 roku zebrano 28,4 mln ton zbóż (bez gryki i prosa), czyli o 6,6 proc. więcej niż w roku poprzednim. W 2013 roku oziminami obsiano ponad 4,3 mln ha, a średnia wysokość plonów jest prognozowana na 3,53 t/ha.

Na skutek wzrostu podaży bieżącej ze zbiorów w 2012 roku krajowe zapasy zbóż w sezonie 2012/2013 zwiększyły się o 4,6 proc., do 32,0 mln ton. Najbardziej wzrosły zasoby kukurydzy i jęczmienia, a najmniej pszenżyta i pszenicy. Krajowe zużycie zbóż w sezonie 2012/2013 zmaleje z 27,6 do 26,9 mln ton, co będzie wynikało z malejącego popytu na ziarno w sektorze produkcji zwierzęcej. Minimalnie zmniejszy się też spożycie zbóż.

W sezonie 2012/2013 nadwyżka w handlu zagranicznym zbożami i przetworami zbożowymi szacowana jest w granicach 1 mld EUR. W porównaniu z poprzednim sezonem zmniejszył się eksport produktów zbożowych, szczególnie pierwotnego przerobu. Jednocześnie o połowę zmniejszył się import ziarna oraz w nieco mniejszym stopniu także produktów zbożowych. W sezonie 2013/2014 przewiduje się zmniejszenie eksportu i wzrost importu. W okresie tym prognozuje się również 7 proc. spadek zasobów krajowych i 6 proc spadek podaży całkowitej. Kontynuowana będzie tendencja spadkowa zużycia zbóż. Zapasy końcowe zmaleją poniżej 2,0 mln ton, chociaż będzie to nadal poziom bezpieczny.

W sezonie 2012/2013 ceny zbóż utrzymywały się na bardzo wysokim poziomie. W okresie od lipca 2012 roku do marca 2013 roku średnie ceny pszenicy, kukurydzy i jęczmienia wyniosły odpowiednio: 941, 738, 832 zł/t. Średnia cena żyta kształtowała się na poziomie 742 zł/t. W wyniku poprawy sytuacji na rynkach światowych i europejskich, po żniwach w 2013 roku przewidywany jest sezonowy spadek cen.

Od października br. przewiduje się umiarkowany wzrost cen zbóż, który może się zakończyć na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2014 roku.

Oprac. Joanna Radziewicz

 

Prognozy produkcji kukurydzy na świecie w sezonie 2013/2014

(Kukurydza Informacje nr 78/2013, s. 1)

 

USDA w swoim lipcowym raporcie obniżyła prognozy światowej produkcji kukurydzy z 962,58 mln ton do 959,84 mln ton. Mimo to, światowa produkcja będzie większa od ubiegłorocznej o 12,26 proc. Prognozowane jest zwiększenie światowych zapasów kukurydzy z 123,57 mln ton w sezonie 2012/2013 do 150,97 mln ton w sezonie 2013/2014. Wzrost produkcji kukurydzy oczekiwany jest zwłaszcza w USA z 273,83 mln ton w 2012/2013 do 354,35 mln ton w sezonie 2013/2014, czyli o 29,4 proc. Większych zbiorów kukurydzy spodziewają się: Ukraina o 24 proc. do 26 mln ton, UE o 12 proc. do 65,63 mln ton i Chiny o 2,6 proc. do 211 mln ton. Gorszych wyników produkcji niż w poprzednim sezonie należy oczekiwać w Brazylii – spadek o 6,5 proc. do 72 mln ton oraz w Argentynie – o 1,9 proc. do 26,5 mln ton.

FAMMU/FAPA

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter