Rynki rolne
- Szczegóły
- Kategoria: Przegląd polskiej prasy rolniczej
Większa produkcja ryb w akwenach śródlądowych
(Agro Serwis 2014 nr 11, s. 38)
Szacuje się, że w 2014 r. podaż ryb na rynek może obniżyć się o ok. 2.7% do 466 tys. ton. Jak zaznaczają eksperci z Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ-PIB na nieznaczne pogorszenie sytuacji podażowo-popytowej na rynku krajowym ograniczająco oddziaływać będą spodziewane wzrosty cen ryb i owoców morza na rynkach światowych oraz spadek połowów krajowych.
W najnowszej analizie rynku ryb informują, że podaż ryb; przetworów rybnych i owoców morza na rynek krajowy, według wstępnych danych, wyniosła w 2013 r. 479,2 tys. ton (w ekwiwalencie wagi żywej) i była o 6,9% większa niż rok wcześniej. Wpłynęło na to zwiększenie połowów własnych (zarówno morskich, jak i produkcji oraz połowów śródlądowych) oraz wzrost importu netto.
Połowy ryb na Bałtyku wyniosły w 2013 r. 134,0 tys. ton i były o 11,1% większe niż rok wcześniej. Wpływ na to miały przede wszystkim rekordowe połowy szprotów (81 tys. ton) i wykorzystanie dostępnego Polsce limitu tych ryb już w pierwszej połowie roku (a nawet jego przekroczenie o 10%). Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku ukierunkowanych połowów śledzi stada centralnego, bowiem wstrzymanie połowów nastąpiło we wrześniu 2013 r. (łączne połowy śledzi wyniosły 23,6 tys. ton). Bardzo dobre wyniki połowowe osiągnięto także w przypadku storni (wzrost o 17,6% do 11,9 tys. ton). Wcześniejsze wykorzystanie limitów było także wynikiem narastających problemów w rybołówstwie dorszowym. Brak dobrej jakości w połowach ryb spowodował spadek zainteresowania tym surowcem ze strony przetwórstwa i zwiększył zainteresowanie połowami ryb pelagicznych (szprotów i śledzi).
Kolejny rok z rzędu poprawia się sytuacja w rybołówstwie śródlądowym (o 2,6% do 51,7 tys. ton), głównie pod wpływem rosnącej produkcji ryb w akwakulturach. Łączne połowy krajowe wyniosły w 2013 r. 247,1 tys. ton, tj. o 7,4% więcej niż rok wcześniej. Szacuje się, że w 2014 r. wyładunki ryb mogą zmniejszyć się o ok. 3-4%, głównie pod wpływem mniejszego limitu połowowego (szproty) oraz zmiany systemu podziału kwot na wielkości indywidualne (szproty, śledzie).
W 2013 r. produkcja ryb. przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przetwórstwa rybnego zwiększyła się w o 9,6% do 388,7 tys. ton. Wpłynął na to głównie wzrost produkcji ryb mrożonych w konsekwencji kulminacji dostaw szprotów w pierwszej połowie roku i konieczność zabezpieczenia surowca do dalszego przetwórstwa w kolejnych miesiącach. Wyższy był także wolumen przetwórstwa pozostałych grup produktów, z wyjątkiem mrożonych filetów i prezerw.
W 2013 r. rynek ryb był jednym z bardziej stabilnych rynków żywnościowych w Polsce pod względem zmian cen. Wpływ na to miały głównie niższe ceny zakupu wielu gatunków ryb na rynkach światowych oraz stabilizacja na niskim poziomie cen artykułów mięsnych, będących głównym substytutem ryb. Wzrost cen ryb i owoców morza na poziomie zbytu (o 1,8%) był nieznacznie wyższy niż w obrocie detalicznym (wzrost o 1,1%). Wzrost cen produktów rybnych obserwowano głównie w pierwszych trzech kwartałach 2013 r. (miesiąc do miesiąca), przy ich bezwzględnym spadku w ostatnich miesiącach ub. r. Na ogół niższe niż przed rokiem były także ceny pierwszej sprzedaży krajowych ryb słodkowodnych oraz ryb bałtyckich.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Rynek napojów alkoholowych / Paweł Wyrzykowski
(Przemysł Spożywczy 2014 nr 6, s.9-11)
Według szacunków IERiGŻ spożycie wyrobów alkoholowych w 2013 roku wyniosło 9,5 l w przeliczeniu na 100 proc. alkoholu/mieszkańca rocznie. Zwiększyło się spożycie wódki i innych napojów spirytusowych, natomiast spadło spożycie piwa, wina i miodów pitnych.
Niska dynamika wzrostu cen detalicznych wyrobów alkoholowych świadczy o tym, że rynek znajduje się w fazie dojrzałości. W latach 2000-2013 zarejestrowano 35 procentowy wzrost cen wina (pomimo spadku spożycia). Większy popyt wpłynął na zwiększenie cen piwa (o prawie 35 proc.). Pozostałe wyroby spirytusowe podrożały tylko o 9,6 proc.
Ze względu na wzrost stawek akcyzy na napoje spirytusowe w 2014 roku spodziewany jest 7-9 procentowy wzrost cen tych produktów. Stawki akcyzy na piwo, wino, napoje fermentowane, cydr i perry pozostały bez zmian, więc wzrost cen detalicznych może kształtować się na poziomie 1,5 proc.
Według szacunków IERiGŻ wartość krajowego rynku alkoholi w 2012 roku wyniosła 37,7 mld zł. Szczególną pozycję w strukturze wartości rynku mają podatki, akcyza i VAT, które stanowią odpowiednio 28 i 19 proc. W 2012 roku wartość produkcji w cenach producenta wynosiła 12,2 mld zł, a importu 1,6 mld zł. Szacuje się, że w 2013 roku wartość rynku alkoholi w Polsce przekroczyła 38 mld zł.
Polska jest największym w UE producentem wódki, trzecim w kolejności producentem spirytusu nieskażonego i piwa oraz czwartym – napojów spirytusowych. W latach 2000-2013 import alkoholi zwiększył się prawie 4,5-krotnie, a eksport 8-krotnie. W okresie 2009-2013 wartość eksportu napojów alkoholowych wzrósł o 69 proc. do rekordowego poziomu 319,7 mln euro w 2013 roku. W tym samym czasie import zwiększył się o 48 proc. do najwyższego poziomu 510,7 mln euro w 2013 roku.
W 2013 roku udział wszystkich alkoholi w imporcie sektora rolno-spożywczego wyniósł 3,6 proc., natomiast w eksporcie – 1,6 proc. W strukturze przywozu największy jest udział wina (w 2013 roku wyniósł 43,4 proc.). W strukturze eksportu alkoholi w roku ubiegłym największy udział miały spirytus i napoje spirytusowe (55,8 proc.).
Oprac. Joanna Radziewicz
Co czeka drobiarstwo w 2014 r.?
(Hodowca Drobiu 2014 nr 6, s. 10)
W 2014 r. przewiduje się powrót do silniejszej tendencji rozwojowej przemysłu drobiarskiego, obserwowanej w latach poprzednich. Jedną z przesłanek takiej prognozy jest sytuacja na rynku wieprzowiny związana z wykryciem w Polsce przypadków afrykańskiego pomoru świń wśród dzików.
Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego zwiększy się do ok. 2190 tys. ton, tj. o 10%. Przyrost ten będzie nieco większy w II półroczu, niż w pierwszym. Sprzedaż zagraniczna wrośnie o 12% w relacji do 2013 r. i wyniesie ok. 720 tys. ton. Na spożycie w kraju pozostanie o 125 tys. t, tj. o 9% więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. Jego podaż w handlu detalicznym zwiększy się o ok. 10%, natomiast obroty targowiskowe będą mniejsze o 3,5%. W 2014 r. przewiduje się wzrost produkcji drobiu rzeźnego p 10-11%.
Oprac. Aleksandra Szymańska
Przemysł tworzyw sztucznych w Polsce 2014
(Opakowanie 2014 nr 6, s. 18-19)
Najnowsze dane na temat produkcji i zapotrzebowania na tworzywa sztuczne w Polsce wskazują, że przemysł tworzyw sztucznych w naszym kraju dynamicznie się rozwija - zapotrzebowanie na tworzywa wzrosło w porównaniu z rokiem ubiegłym o ponad 3% i przekroczyło 2,9 mln ton. Ta wielkość stanowi ok. 6,3% zużycia tworzyw w Europie i stawia Polskę na szóstym miejscu po: Niemczech, Włoszech, Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Polska wyróżnia się na tle krajów europejskich, jeśli chodzi o statystyki produkcji przemysłowej. W Europie w 2013 r. odnotowano lekki spadek produkcji przemysłowej (o 0,4%), podczas gdy w naszym kraju wzrost wyniósł blisko 2,7%. Dane dotyczące branży tworzyw sztucznych potwierdzają tę prawidłowość. Dlatego też perspektywy dla branży na rok 2014 są optymistyczne.
Producenci tworzyw sztucznych w Polsce wytwarzający surowce do przetwórstwa to zarówno duże krajowe firmy jak i producenci różnego typu mieszanek i półproduktów na potrzeby konkretnych zastosowań.
Światowa produkcja tworzyw sztucznych w roku 2013 osiągnęła poziom 299 mln ton, co oznacza wzrost w odniesieniu do roku poprzedniego o 3,9%.
W 2013 r. udział europejskiej produkcji tworzyw sztucznych w produkcji światowej wyniósł 20% - Europa zajmuje drugą pozycję wspólnie z krajami NAFTA. Zapotrzebowanie ze strony europejskich przetwórców wg szacunkowych danych za rok 2013 - wyniosło 46 mln ton, co oznacza niezmieniony poziom w stosunku do roku poprzedniego.
Oprac. Aleksandra Szymańska