Produkcja zwierzęca

Oczekiwany wzrost produkcji wołowiny w Unii Europejskiej

(Agra Europe 2014, nr 2609, s. 14)

Produkcja wołowiny w 15 dawnych krajach Unii Europejskiej spadła w 2013 r. o 4% i wyniosła 6,6 mln ton. Największy spadek zanotowano we Włoszech, Niemczech, Francji i w Wielkiej Brytanii. W bieżącym roku produkcja tego mięsa zaczęła jednak rosnąć i osiągnie poziom z 2012 r. W Irlandii produkcja wołowiny zwiększy się prawdopodobnie o 6%, a w Belgii i Holandii – o 8%. W nowych krajach członkowskich produkcja wołowiny spadła w ubiegłym roku (w Polsce spadek o 5%) i trend ten utrzyma się w bieżącym i w przyszłym roku. Spożycie wołowiny w 2013 r. zmniejszyło się o 2%, jednak w 2014 r. wzrośnie ono o 1% i osiągnie 7,2 mln ton. Szacuje się, że również w 2015 r. nastąpi wzrost spożycia wołowiny. Unia Europejska pozostała eksporterem netto tego mięsa, mimo że w 2013 r. jego eksport spadł o 11%. Spadek ten był przede wszystkim wynikiem zmniejszenia się eksportu do Rosji (o 28%) i do Turcji (o 94%). Wołowinę do Unii importuje się głównie z Ameryki Południowej, USA i Oceanii. W 2013 r. import ten był o 8% większy niż rok wcześniej. Dostawy na rynek unijny zwiększyła głównie Brazylia (o 15%) i Australia (o 32%).

W.M.

Fitaza kluczem do wzrostu opłacalności produkcji drobiarskiej

(Agra Europe 2014, nr 2609, s. 16)

Brytyjscy naukowcy opublikowali wyniki badań nad dodawaniem do paszy dla brojlerów enzymu fitazy. Stwierdzono, że wpływa to na znaczne zwiększenie wartości odżywczej rzepaku, który w połączeniu z fitazą może zastąpić drogą soję. Rzepak jest paszą białkową o około 100 funtów sterlingów tańszą niż importowana z USA soja, ale może wpływać niekorzystnie na zdrowie i użytkowość ptaków. Naukowcy stwierdzili, że dodatek fitazy znacznie zwiększa przyswajanie fosforu przez kurczęta, co jest niezbędne dla ich prawidłowego rozwoju. Pasze dla drobiu uzupełniane są fosforem, co jest dość drogie, ponieważ 2/3 fosforu znajduje się w związkach fitynowych, które są nieprzyswajalne dla ptaków.  Powoduje to nie tylko podnoszenie kosztów żywienia, ale również niekorzystnywpływ wydalanego fosforu na środowisko. Jednak sytuację może zmienić fitaza, która rozkłada związki fitynowe. Jej dodanie do paszy powoduje, że wchłaniane jest 76% fosforu. Jednocześnie ilość wydalanego wapnia spada o 9%, a fosforu – o 11%. W Wielkiej Brytanii produkuje się rocznie ponad 850 mln brojlerów, które zużywają około 1,3 mln ton pasz, więc oszczędności uzyskane dzięki podawaniu fitazy mogą być duże.

W.M.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter